2.3 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScumpiri în lanț la alimente

Scumpiri în lanț la alimente

Salata verde în supermarket a ajuns aproape 5 lei, iar în piață costă la jumătate
Salata verde în supermarket a ajuns aproape 5 lei, iar în piață costă la jumătate

De la începutul anului și, în special, de la începutul lunii februarie, prețurile mai multor produse au început să crească. Am fost în trei supermarketuri din Craiova și în Piața Centrală și vă prezentăm mai jos ce produse s-au scumpit recent. În perioada următoare sunt anunțate creșteri de tarife și la gazele naturale, respectiv la energia electrică, ceea ce va provoca alte creșteri ale prețurilor.
În ultima perioadă, pre­țurile la unele alimente au început să crească galopant. Deși unele majorări au apărut de la începutul acestui an, cele mai evidente scumpiri s-au simțit la buzunar odată cu începutul lunii februarie. După ce marii producători din domeniul panificației au scumpit pâinea, de la 1 februarie, cu 20% în Craiova și cu 10% în alte părți ale țării, invocând drept motive creșterile de prețuri la materia primă și creșterea salariului minim pe economie, acum a venit rândul alimentelor să aibă prețuri mai mari. Mergând prin supermarketurile din municipiu și prin Piața Centrală, se observă că au crescut prețurile la legume și fructe, în special, precum și la unele sortimentele de carne. De asemenea, se menține situația din anii anteriori, în sensul că în piață sunt prețuri mai „așezate“ decât în marile magazine. GdS a efectuat comparația cu prețurile din trecut, de pe bonuri fiscale emise de unele din acele supermarketuri, și cu prețurile de la raft afișate ieri.

Ardei mai scump cu 64% decât la începutul iernii

Merele costau vineri în piață1,5 lei, iar în supermarket 2,99 lei (Foto: Claudiu Tudor)
Merele costau vineri în piață1,5 lei, iar în supermarket 2,99 lei (Foto: Claudiu Tudor)

Într-un supermarket din Craiova, ardeiul gras se vindea acum două săptămâni cu 12,99 lei, iar vineri costa 13,99 lei, față de 8,49 lei pe kilogram în decembrie 2016. De la finalul anului trecut și până acum, ardeiul gras roșu s-a scumpit cu 5,5 lei, adică cu circa 64%, în același magazin. Într-un alt supermarket, tot vineri, prețul la ardeiul gras roșu era aproape la jumătate față de celălalt magazin, adică 8,99 lei. În weekend, roșiile se vindeau cu 7,99 lei, iar în timpul săptămânii erau afișate prețuri de 5,99 lei pe kilogram, într-unul din supermarketurile vizitate. Bananele costau în decembrie 4,00-4,2 lei pe kilogram, iar acum au un preț de 4,49 lei în două supermarketuri și de 4,99 lei pe kilogram în cel de-al treilea.
Ca în fiecare an, în extrasezon, prețurile legumelor „explodează“, în special ale celor din import. O salată verde costă 4,99 lei în toate cele trei supermarketuri vizitate ieri de redactorii GdS. „Dacă aș cumpăra două salate verzi ar însemna să dau 10 lei în total. Și mai trebuie să cumpăr și ceapă, și altele. Este foarte scump pentru o singură salată, pe care o consumi la o masă“, a spus o craioveancă. În Piața Centrală, o legătură de salată costa, vineri, între 2 lei și 2,5 lei.
Legumele, în general, s-au scumpit în supermarketuri. Un comerciant afișa la morcovi prețul de 4,44 lei pe kilogram, pe când în altă parte era 1,69 lei pe kilogram. În Piața Centrală, kilogramul de morcovi se vindea cu 1,5 lei. Prețurile diferă și la cartofi. Într-un magazin, kilogramul de cartofi costa 1,38 de lei anul trecut, iar acum e 1,79 lei. În același timp, în piață, cartofii se vindeau vineri cu 1,5 lei pe kilogram. Și la fructe au urcat prețurile în ultima perioadă și sunt mai mari în supermarketuri decât în piață. Merele costau vineri 2,99 lei pe kilogram într-un lanț de retail, iar în piață doar 1,5 lei.
Untul de masă s-a scumpit încă din ianuarie. Dacă în noiembrie un pachet de unt costa 4,42 de lei, pe 4 decembrie costa 5 lei pachetul, pe 15 ianuarie, la același supermarket, untul de aceeași marcă avea un preț de 5,95 lei pe pachet, iar vineri, 17 februarie, era și mai scump, 5,99 lei.
Cumpărătorii au simțit la buzunar scumpirile. „Mi se pare că s-au scumpit mult, în special legumele și fructele. Chiar asta vorbeam acum cu soțul, că ni s-a părut că am dat mai mult ca de obicei pe fructe și legume. Au pus pe o parte câțiva bănuți la pensii și ne iau din ele pe altă parte cu prețurile mari“, a spus o craioveancă la ieșirea dintr-un supermarket.

S-a scumpit și carnea, unele sortimente chiar și cu 25%

Prețul cel nou la pui este mai mare cu 25% decât cel vechi
Prețul cel nou la pui este mai mare cu 25% decât cel vechi

La același supermarket, în decembrie, pieptul de pui dezosat (la caserolă) costa 19,77 lei pe kilogram, iar pe 12 februarie 2017, conform bonului fiscal, aceeași marcă de piept de pui la caserolă costa 20,80 de lei pe kilogram. Într-un alt supermarket din Craiova, vineri erau afișate două prețuri la același produs. Pieptul de pui cu os (de la același producător) avusese până nu demult prețul de 17,49 lei pe kilogram, iar prețul cel nou afișat ieri era de 21,99 lei pe kilogram, la același produs. Creșterea este de 4,5 lei pe kilogram, ceea ce înseamnă că produsul respectiv s-a scumpit cu aproximativ 25%. O caserolă de pulpe de pui dezosate costau în decembrie 15,90 lei pe kilogram, iar în ianuarie 2017 același produs costa 17 lei pe kilogram. Carnea de porc și-a păstrat prețul în ultima perioadă sau cel puțin acest lucru s-a observat în supermarketurile analizate. Ceafa de porc se vinde cu 14,99 lei pe kilogram, iar la un alt supermarket era 14,50 lei pe kilogram.
Redactorii GdS au întrebat o reprezentantă a unuia dintre supermarketuri de ce s-au scumpit atât de mult fructele și legumele, însă aceasta a răspuns că nu știe și că nu i se par mai scumpe.
GdS a adresat întrebări la unul dintre supermarketuri, pentru a explica de ce au scumpit produsele subit. Până la închiderea ediției, retailerul nu a răspuns la întrebări. Unii comercianți susțin, neoficial, că producătorii au majorat prețurile ca urmare a costurilor ridicate de producție și a scumpirii materiilor prime.
După doi ani în care prețurile generalizate au scăzut ca urmare a reducerii TVA, Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat că în luna ianuarie a acestui an au început să crească iar. Potrivit INS, în ianuarie 2017 au crescut prețurile de consum cu 0,1% față de ianuarie 2016. Dintre acestea, la alimente au crescut prețurile în ianuarie 2017 cu 1,12% față de aceeași lună a anului trecut.

Se scumpesc gazele naturale și energia

De la 1 aprilie se vor scumpi cu 10% și gazele naturale, iar din iulie se va scumpi energia electrică cu 2%, conform programului de liberalizare a prețurilor la energie adoptate cu ani în urmă. Scumpirile vor afecta atât consumatorii casnici, cât și pe cei industriali. Din experiența anilor anteriori, orice scumpire a gazelor și a energiei conduce, în scurt timp, la scumpirea mai multor produse sau servicii, ca urmare a faptului că producătorii vor avea costuri mai mari de fabricație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS