Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj va face o anchetă la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), după ce trei minore sub 15 ani au rămas însărcinate şi au făcut avort. Situaţia a fost pusă în evidenţă în urma unui control al ministerului de resort, care a vizat tocmai situaţia minorelor însărcinate din centrele de asistenţă din întreaga ţară. În Gorj au fost descoperite trei fete care anul trecut au rămas însărcinate şi au făcut întrerupere de sarcină. În cazul lor s-a început o cercetare penală. Fetele au sub 15 ani, iar avorturile s-au făcut fără acordul reprezentanților legali. Conducerii Centrului de la Târgu Jiu i s-au transmis, de asemenea, și mai multe recomandări pe care trebuie să le pună în aplicare de îndată. Printre problemele identificate se numără și cele legate de condițiile de locuit, hrană, servicii medicale, de consiliere sau activități educative.
Poliţia nu ar fi ştiut vârsta fetelor
În urma controlului, Sorin Torop, şeful Centrului de Asistenţă de la Târgu Jiu, a fost suspendat din funcţie. În prezent, cercetarea penală este în desfășurare, iar la nivelul DGASPC Gorj s-a constituit o comisie care a demarat o anchetă internă. „La nivel naţional există o campanie în acest sens şi au avut loc controale tematice. A fost şi rândul Direcţiei noastre să fie analizată din acest punct de vedere şi s-a constatat că trei minore dintr-unul din centrele noastre au rămas gravide. O chestiune foarte importantă este că în cazul persoanelor care rămân gravide la vârste mai mici de 15 ani obligatoriu trebuie sesizate organele de cercetare penală. Acest lucru s-a întâmplat, dar într-un mod un pic defectuos, în sensul că s-a comunicat IPJ că există astfel de situaţii, dar nu s-a precizat cu exactitate vârsta minorelor, astfel încât Inspectoratul de Poliţie nu a ştiut că trebuie să declanşeze o anchetă privind infracţiunea de act sexual cu minori“, a spus Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.
Poliţiştii vor stabili acum cine se face răspunzător pentru starea de fapt.
Deși în raportul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție este specificat faptul că a fost găsită şi mâncare expirată, oficialii Direcției de la Târgu Jiu au o explicație. „La nivelul direcţiei se va constitui o comisie de control care va verifica toate cele sesizate de Corpul de Control. Nu au fost probleme cu mâncarea pentru că este gătită în aceeaşi zi în care este servită de firma de catering. S-au găsit două conserve de carne expirată. Acestea aparţineau personalului şi urma să fie aruncate. Comisia de cercetare disciplinară va evalua situaţia şi va decide dacă este cazul să aplice sancţiuni pentru abateri disciplinare“, a precizat Corina Drăgan.