Oficialii Asociației Județene de Fotbal (AJF) Dolj au luat pulsul județului în luna ianuarie, când au organizat Cupa cu numele forului, și au observat că fotbalul de sală are „priză“ la public și la fotbaliștii care activează în ligile inferioare. Noua echipă de conducere a AJF l-a desemnat pe arbitrul divizionar A Dragoș Mihai Iliescu să se ocupe de această secțiune și l-a însărcinat să creeze un campionat județean, a cărui campioană să activeze apoi în Liga a II-a a țării. AJF Dolj organizează, în perioada 11 martie – 4 iunie 2017, întrecerea internă, cu desfășurarea etapelor în fiecare sâmbătă și duminică începând cu ora 16.00, anunțând că înscrierile se fac la sediul forului până pe 9 martie. Separat se va organiza un campionat pentru old-boys. „Poate participa la această competiție orice asociație sportivă deja afiliată la AJF Dolj, dar și echipe nou înființate. Primele 12 echipe înscrise vor forma Liga a III-a, iar următoarele înscrise vor forma Liga a IV-a. Câștigătoarea campionatului județean va promova în Liga a II-a de futsal a României, organizată de FRF“, se arată într-un comunicat emis de noua Comisie de fotbal în sală.
Costurile sunt mici
Dragoș Mihai Iliescu a prezentat, pentru GdS, modul de desfășurare a competiției, dar și costurile la care va fi supusă orice competitoare.
„Încercăm să reducem costurile organizând campionatul în patru serii geografice. Cea care se adresează echipelor din Craiova și din împrejurimi o să fie găzduită de Sala Sporturilor din Ișalnița. Aici, probabil, vor fi cele mai multe echipe și vom face și campionat de old-boys. În județ o să fie o serie la Băilești, una la Calafat și una la Bechet/Dăbuleni. Vor fi minimum șase echipe în fiecare serie. Primele două echipe clasate în fiecare serie se vor duce la Turneul Final, care va avea loc în Sala «Ion Constantinescu», un fel de play-off. Până pe 5 iunie trebuie să dăm campioana la București, de aceea trebuie să ne grăbim și să vedem câte echipe avem, pentru că, spre exemplu, dacă la Craiova se strâng 13-14 echipe, o să se joace un singur tur. În celelalte zone, unde se adună cam șase echipe, vom juca tur-retur, apoi trecem la sistemul play-off, mai puțin play-out pentru că nu retrogradează nimeni. Câștigătoarea merge în Liga a II-a dacă își permite financiar, ceea ce ar însemna undeva la 50.000 de lei, reprezentând transportul și arbitrajul. Dacă ai pretenții să joci pe prima scenă, atunci în loc de 50.000 de lei te costă cam 50.000 de euro. Pe plan județean e ușor pentru orice echipă: 150 de lei este taxa de înscriere la AJF, 6 lei costă carnetul pentru un jucător, iar apoi la fiecare meci se plătesc cam 80 de lei de echipă, asigurând cu acești bani doi arbitri, oficialii de la masă, medic, plus chiria sălii. Este foarte important să ai o asociație sportivă, pentru că nu mai merge cu tabel nominal. Cine nu are o asociație sportivă, gen echipe de cartier, trebuie să creeze una, ceea ce înseamnă 220 de lei. Se vine la DJST Dolj, se iau actele, se complezează, apoi se merge la un notar și în trei-patru zile se poate înființa“, a explicat Dragoș Mihai Iliescu, pentru GdS.
Echipele craiovene care au activat în futsal
Orașul Craiova a cochetat cu fotbalul de sală între anii 2000 și 2009, având mai multe echipe în primele trei eșaloane ale țării. În Liga a III-a a activat Oltmetal, la liga secundă au jucat Real, Arctica și Gecorom, în timp ce pe prima scenă au evoluat Senic și Energoconstrucția. Formația cu cele mai bune rezultate a fost Energoconstrucția. Aceasta are în palmares o Cupă și o Supercupă a României în 2006, sezon în care a terminat pe locul trei în campionat. Energoconstrucția a devenit mai târziu FC Craiova, grupare care a jucat o finală de Cupă, însă s-a desființat în 2009.