Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că românii nu mai tolerează minciuna, corupția sau compromisul și că aceștia ‘au așteptări de la instituțiile statului’.
„De la an la an, încrederea cetățenilor în justiție a crescut, iar succesul luptei anticorupție a ajuns să fie apreciat nu doar intern, ci și la nivel internațional, țara noastră fiind în punctul de a exporta acest model în regiune. Această evoluție nu ar fi fost posibilă dacă în România nu s-ar fi produs o temeinică asumare socială a unui set de valori solide. În tot acest interval, nu numai capacitatea statului de a face față provocărilor ce țin de corupție a crescut, dar, lucru extrem de important, și mentalitățile s-au schimbat. Am avut dovada acestui fapt recent, când am văzut cu toții că cetățenii României anului 2017 nu mai tolerează minciuna, corupția sau compromisul. Dimpotrivă, acești oameni au așteptări pe măsură de la instituțiile statului, au așteptări ca viața publică să aibă în centrul ei respectarea legii și integritatea”, a spus Iohannis, la prezentarea bilanțului DNA pe anul trecut.
El a subliniat că s-a întâmplat un „lucru extraordinar”, principiile abstracte și valorile fundamentale care stau la baza statului de drept devenind preocupări concrete pentru cetățeni, adăugând că, atunci când acestea au fost puse în mod „brutal” în pericol, a existat o reacție civică fără precedent.
„România a devenit nu numai un model de bune practici instituționale în materie de luptă anticorupție, ci și o sursă de inspirație pentru cetățenii altor state de a manifesta și a-și exprima în mod public refuzul de a mai accepta actele de corupție”, a completat șeful statului.
Iohannis a arătat că începutul acestui an a găsit România într-un context în care lupta anticorupție „a fost pusă în mod real la încercare”.
„Indignarea și mobilizarea fără precedent a românilor din ultima lună, ca și reacțiile partenerilor externi sunt semnale clare că țara noastră trebuie să își continue parcursul de consolidare a democrației și statului de drept și, în acest sens, continuarea luptei anticorupție este o cerință esențială dacă ne dorim un stat modern. De altfel, încercările Executivului de a modifica legislația penală au fost amendate în raportul MCV de anul acesta, în care se trage un semnal serios de alarmă, în sensul că orice schimbări menite să slăbească eficacitatea instituțiilor judiciare care combat corupția ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate de România în acest domeniu”, a afirmat șeful statului.