Doi pacienți, o femeie de 81 de ani și un bărbat de 67 de ani, au decedat vineri, în urma unor transfuzii făcute la Spitalul Municipal „Filantropia“. Alți patru pacienți dintre cei transfuzați au acuzat stări de rău și au fost transferați de urgență la Terapie Intensivă. Unitatea medicală a sesizat poliția privind moartea suspectă a celor doi pacienți și a dispus efectuarea unei anchete interne.
Situație fără precedent la Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova. Doi dintre cei 12 pacienți cu afecțiuni hematologice, care au făcut, vineri după-amiază, transfuzii la Clinica de Hematologie a Spitalului Municipal „Filantropia“, au decedat. Alți patru pacienți s-au simțit rău și au fost transferați de urgență în Secția de Terapie Intensivă a unității medicale.
Atât reprezentanții unității medicale, cât și cei ai Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au confirmat incidentul, însă până în acest moment nu se știe care a fost cauza decesului celor doi pacienți.
Oamenii legii au explicat că la Secția 1 Poliție Craiova a fost depusă, sâmbătă, o sesizare privind decesul în condiții suspecte la Spitalul Municipal „Filantropia“. „Pe 25 februarie, reprezentanții Spitalului Municipal «Filantropia» au depus o sesizare la Secția 1 Poliție cu privire la faptul că, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, au decedat doi pacienți în condiții suspecte. Este vorba de o pacientă de 81 de ani, din Craiova, și de un pacient de 67 de ani, din localitatea Vânju Mare, Mehedinți. Potrivit procedurilor, a fost deschis un dosar de moarte suspectă și se așteaptă efectuarea necropsiilor, în urma cărora se va stabili cauza decesului celor doi pacienți“, a explicat pentru GdS Amelia Barbu, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.
Conducerea Spitalului „Filantropia“ nu știe încă ce s-a întâmplat
La rândul lor, reprezentanții Spitalului Municipal „Filantropia“ au precizat pentru GdS că a fost dispusă efectuarea unei anchete interne pentru a se stabili ce s-a întâmplat cu cei șase pacienți.
„Sunt tot felul de supoziții, tocmai de aceea vrem să știm exact ce s-a întâmplat. Am declanșat o anchetă internă și am solicitat efectuarea necropsiei în cele două cazuri, în pofida familiilor care știau care este starea pacienților și care cereau scutirea de necropsie. Din punct de vedere al transfuziei de sânge nu este îngrijorător. Aceste efecte adverse apar frecvent în timpul unor transfuzii de sânge. Ceea ce ne îngrijorează pe noi este simultaneitatea cazurilor. Este un semnal de alarmă pe care trebuie să îl elucidăm. Am anunțat mai departe toate forurile și Direcția de Sănătate Publică Dolj (DSP)“, a precizat Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului Municipal „Filantropia“.
Aceasta a mai explicat că, în momentul incidentului, în Secția de Hematologie a spitalului lucrau două asistente, una debutantă și alta cu experiență. La Secția de Hematologie a unității medicale nu există gardă asigurată de medici specialiști.
„Una dintre asistente este într-adevăr debutantă, dar a lucrat conform legii, în tura a doua, fiind în concomitență cu altă asistentă cu vechime. Nu știm unde a apărut problema, de aceea am și declanșat o anchetă internă. Este o problemă faptul că nu avem gardă pe Hematologie. Am tot încercat să o rezolvăm, dar pentru că numărul medicilor hematologi în zonă este foarte mic, probabil că nu o să avem niciodată gradă pe Hematologie. Tot ceea ce se întâmplă în Hematologie este supervizat de garda de medicină internă la nivel de spital în timpul după-amiezii“, a încheiat dr. Lorena Dijmărescu.
Gazeta de Sud va urmări acest subiect și va reveni cu mai multe informații.