2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFactura la căldură arde buzunarele craiovenilor

Factura la căldură arde buzunarele craiovenilor

Craiovenii, nemulțumiți de facturile mari la căldură (Foto: Lucian Anghel)
Craiovenii, nemulțumiți de facturile mari la căldură (Foto: Lucian Anghel)

Gerul din ianuarie le-a adus craiovenilor facturi la căldură foarte mari. Sunt proprietari care au de plată, doar la căldură, între 600 și 800 de lei, dar și facturi de 1.238 și 1.700 de lei pentru apartamente în care figurează agenți economici. Față de luna decembrie a anului trecut, facturile la căldură au înregistrat în ianuarie o creștere de cel mult 20%.

Căldura din luna ianuarie, furnizată de SC Termo Craiova SRL, îi arde pe craioveni la buzunare. Gerul de la începutul anului a făcut ca facturile la căldură să înregistreze o creștere de 20% față de luna decembrie a anului trecut. „Comparativ cu luna decembrie a anului 2016, în Craiova facturile la căldură au înregistrat o creștere de 15%, cel mult 20%“, spune Cătălin Popescu, reprezentant Techem. Sunt proprietari care s-au trezit pe listele de plată cu facturi, doar la căldură, în valoare de peste 450 de lei și 800 de lei pentru un apartament cu două camere, în timp ce un locatar dintr-un apartament cu trei camere are de plătit 660 de lei.
„Facturile au fost foarte mari. Per total, asociația are de plătit o factură de peste 59.554 de lei, consumul pe luna ianuarie 2017. Avem facturi între 200 și 460 de lei la apartamente cu două camere și ajung la 660 de lei, la cele cu trei camere. Proprietarii sunt nemulțumiți. Oamenii ajung să-și dea toate veniturile pe facturi, de aceea avem și restanțieri. Întreaga întreținere se ridică pentru unele apartamente la 700 și chiar la 1.000 de lei pe luna ianuarie. Plătesc cei care nu au restanțe, cei cu restanțe dau banii în tranșe. Consumul este cel real, fiindcă eu citesc gigacalorimetrele și știu indecșii la fiecare bloc. Comparativ cu luna trecută, creșterile sunt destul de mari. Am liste de plată aproape de 100.000 de lei către toți furnizorii“, explică Gabriela Kurtoglu, administrator la Asociația de proprietari nr. 11 din cartierul 1 Mai.
În Asociația nr. 5 tot din cartierul 1 Mai, valorile facturilor la căldură sunt ceva mai mici, dar destul de încărcate astfel încât să-i nemulțumească pe proprietari. „Am foarte mult de plătit la întreținere în luna ianuarie, am peste 600 de lei. Factura cea mai mare este la căldură. Îmi spun la asociație că se plătește după calorifer, că mi-am schimbat caloriferele și din cauza asta plătesc mult“, spune cu supărare o proprietară din cartierul 1 Mai. Cei de la asociație au o explicație pentru valorile ridicate la căldura consumată în luna ianuarie.
„Facturile pe luna ianuarie față de luna decembrie au venit mai mari. Justificarea ar fi că a fost mai frig pe o perioadă mai lungă de timp, iar în decembrie cei de la Termo au citit contoarele pe 28 decembrie 2016. Zilele de 29, 30, 31 au intrat în factura din ianuarie 2017. Valoarea totală pe asociația noastră, pentru 26 de blocuri, a ajuns undeva în jurul sumei de 100.000 de lei. Căldura la un apartament cu două camere s-a situat undeva între 200 și 300 de lei, iar la cele cu trei camere între 300 și 350 de lei. Proprietarii au fost nemulțumiți, dar majoritatea se așteptau la astfel de sume“, spune Alin Răceală, administrator Asociația de proprietari nr. 5 din cartierul 1 Mai.
Tot în 1 Mai s-au înregistrat facturi la căldură în valoare și de 1.238 și 1.700 de lei pentru apartamente de 91 de metri pătrați și fără repartitoare. Trebuie specificat că aici figurează agenți economici, care plătesc agentul termic la un preț diferit de cel al populației.

Diferențe între paușal și repartitoare

Ca de fiecare dată, și în luna ianuarie sunt diferențe între apartamentele cu repartitoare de costuri și cele fără. Consumul mediu de încălzire pentru apartamentele din blocuri cu repartitoare se prezintă astfel. O garsonieră are un consum de 0,49 Gcal. și plătește o factură de 107 lei. Un apartament cu două camere a consumat 0,82 Gcal și plătește 179 de lei. Un apartament cu trei camere a consumat 1,06 Gcal și plătește o factură în valoare de 233 de lei, iar apartamentul cu patru camere are un consum de 1,39 Gcal și o factură la căldură de 305 lei. În schimb, apartamentele fără repartitoare au un consum mai mare și costuri mai mari. De exemplu, o garsonieră plătește 157 de lei pentru un consum de 0,71 Gcal. Un apartament cu două camere plătește pentru căldura din ianuarie 262 de lei, având un consum de 1,19 Gcal. Un apartament cu trei camere are de plată 341 de lei, iar un apartament cu patru camere plătește 446 de lei. „Valorile reprezintă consumul mediu de încălzire, în luna ianuarie 2017, în Craiova, pentru apartamentele din condominiile cu repartitoare comparativ cu apartamentele fără repartitoare“, a precizat Cătălin Popescu, reprezentant Techem.

Gigacalorimetrele dau rateuri și încarcă facturile

La Asociația nr. 15 din 1 Mai Stadion, consumurile de energie termică au explodat. Consumurile înregistrate pe blocuri cu patru niveluri au trecut de 30 gigacalorii, fapt fără precedent în asociație, spun reprezentanții proprietarilor. Asociația a cerut furnizorului de căldură verificarea aparatelor de măsură și recalcularea facturilor pe luna ianuarie. „În asociație avem 241 de apartamente, în blocuri cu patru niveluri. Pe luna ianuarie am avut consumuri foarte mari și i-am avertizat încă de la citirea indecșilor pe cei de la Termo că le returnez facturile și că nu le plătesc. Am avut, de exemplu, la M 22, la nouă apartamente, 33,98 gigacalorii. După rectificare mi-au lăsat 10,8 gigacalorii. La blocul M 31, am avut 28 de gigacalorii și mi-a lăsat 9 gigacalorii. Le-am spus să compare cu anii anteriori și să estimeze un consum și totodată să-și verifice aparatele de măsură. Eu înțeleg că a fost mai frig față de luna decembrie, dar consumul se putea dubla, nu tripla, așa cum au facturat cei de la Termo. În cele din urmă, au înțeles că este o eroare, că trebuie să rectifice facturile și că aparatele de măsură dau rateuri. Au ajuns să ne bage din burtă, cum vor ei (SC Termo Craiova SRL)“, afirmă Constantin Șeicaru, președintele asociației.
Consumuri foarte mari și implicit și facturi mari sunt și în Asociația de proprietari nr. 2 Iancu Jianu. „În blocul 11 am un consum de 36 de gigacalorii pentru 19 apartamente, cu nouă mai mult față de decembrie. Blocul 12 are un consum de 29 gigacalorii în ianuarie, iar în decembrie 22. Blocul 13, cu trei apartamente rămase pe termoficare, are un consum de 9 gigacalorii, iar pe decembrie au fost 5. La blocul 14 am 29 de gigacalorii, pe decembrie – 22, iar la blocul 10 a fost o anomalie – am avut în decembrie 32 de gigacalorii și în ianuarie am numai 23 de gigacalorii. Am depistat ulterior că aici este o eroare“, a spus Marin Iordache, președintele Asociației 2 Iancu Jianu.
Au crescut și facturile Termo către CEO

Valorile facturilor pe care Termo le are de plătit CEO au crescut progresiv de la o lună la alta, spune Sorin Iordache, reprezentantul SC Termo Craiova SRL. În luna octombrie 2016, consumul facturat a fost în jurul valorii de șase milioane de lei, în luna noiembrie a ajuns la nouă milioane de lei, iar în decembrie la 13 milioane de lei. În ianuarie 2017, factura a înregistrat un salt la 14 milioane de lei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS