Un număr de 30 de grupări infracționale organizate, specializate în infracțiuni din domeniul cybercrime, au fost destructurate anul trecut, informează Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) într-un comunicat transmis, duminică, agenției Agerpres.
Poliția Română, prin intermediul structurilor de combatere a criminalității informatice, a organizat, în cursul anului trecut, 279 de acțiuni, fiind efectuate 756 de percheziții domiciliare.
De asemenea, polițiștii au înregistrat 3.848 de sesizări penale din acest domeniu, dintre care 505 au fost sesizări din oficiu.
Un număr de 900 de persoane au fost cercetate, dintre care 199 de persoane bănuite de comiterea de infracțiuni informatice au fost reținute, 171 arestate, iar 121 de persoane au fost puse sub control judiciar și față de alte 3 a fost dispus controlul judiciar pe cauțiune.
IGPR menționează că, în România, la nivelul fiecărei structuri de combatere a criminalității organizate din cadrul Poliției Române funcționează structuri de combatere a criminalității informatice, care desfășoară permanent activități pentru identificarea și destructurarea rețelelor infracționale.
„Ofițerii români colaborează foarte bine cu agenții FBI, prin intermediul task-force-ului operațional din cadrul Direcției de Combatere a Crimei Organizate a Poliției Române, FBI-DCCO, care funcționează din anul 2006 în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.În cadrul acestei unități operaționale are loc schimbul de informații dintre ofițerii de poliție români și agenții FBI în cazurile comune care privesc investigarea unor activități de criminalitate informatică, identificarea victimelor și obținerea de la acestea în timp real a plângerilor, precum și schimbul de documente probatorii în astfel de cazuri”, arată sursa citată.
Totodată, Poliția Română utilizează frecvent și constant instrumentele INTERPOL, EUROPOL, ofițeri de legătură străini acreditați în România și ofițeri de legătură români din alte state. De asemenea, sunt realizate permanent activități de cooperare cu instituțiile de aplicare a legii la nivel național — precum DIICOT și SRI, care s-au concretizat prin destrămarea unor grupări infracționale complexe, mai menționează IGPR.
Pentru a nu deveni victimă a infracțiunilor cibernetice, Poliția Română recomandă, între altele, folosirea unei soluții antivirus actualizată zilnic, evitarea utilizării rețelelor wi-fi publice pentru operațiuni bancare, comerț online sau afaceri personale.
Poliția mai recomandă să nu fie deschise atașamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuți și să nu fie accesate link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informațiilor personale.
Înainte de efectuarea de tranzacții online, trebuie efectuate verificări cât mai amănunțite cu privire la produs și legitimitatea site-ului sau serviciului oferit, mai arată IGPR.