Începând din acest an, producătorii agricoli vor fi susţinuţi să cultive tomate în spaţii protejate, respectiv sere şi solarii. Aceştia pot primi un ajutor de minimis de 3.000 de euro pe an, menit să îi încurajeze să se dezvolte. La nivelul judeţului Dolj sunt deja peste 500 de legumicultori care vor să beneficieze de aceşti bani, în Mehedinţi sunt 65, în Vâlcea – 53, iar în Gorj – 32.
Direcţiile Agricole din Oltenia centralizează în această perioadă cererile pe care le depun producătorii de legume pentru a beneficia de ajutorul de minimis de 3.000 de euro pe an. Potrivit HG nr. 39/2017, schema de ajutor este destinată producătorilor agricoli pentru a fi susţinuţi să cultive tomate în spaţii protejate, astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă. Pentru a beneficia de aceşti bani, legumicultorii trebuie să planteze tomatele pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, iar cantitatea obţinută trebuie să fie de minimum două kilograme pe metrul pătrat. Chiar dacă aveţi o suprafaţă mai mare, nu puteţi obţine sprijin decât pentru o exploataţie de 1.000 mp. Totodată, nici dacă aveţi mai puţin de 1.000 mp nu puteţi beneficia de acest ajutor. Altă condiţie este ca roşiile să fie valorificate în perioadele ianuarie-mai, inclusiv, şi noiembrie – 20 decembrie, inclusiv. La nivelul judeţului Dolj sunt deja 504 cereri înregistrate la Direcţia Agricolă, număr care plasează judeţul nostru pe locul patru la nivel naţional, după Olt, Giurgiu şi Galaţi. „Din punctul meu de vedere, stăm bine la numărul de cereri pe care le-am primit şi ne bucurăm că, în urma informărilor pe care le-am făcut în teren, am reuşit să convingem oamenii că pot beneficia de aceşti bani. Din totalul de cereri, ponderea o reprezintă bazinul legumicol Poiana Mare“, a spus Liliana Săvulea, directorul Direcţiei Agricole Dolj.
„Facem toate eforturile pentru a contracara importul de roşii“
Încă de luna trecută, reprezentanţii Direcţiei Agricole Dolj au demarat campania de informare a producătorilor de tomate atât în cele mai mari bazine legumicole, cât şi în restul localităţilor din judeţ, şi estimează că numărul potenţialilor beneficiari va creşte în perioada următoare. „Aproape 2.000 de persoane din cele 111 localităţi ale judeţului nostru au fost informate despre acest program şi ne aşteptăm ca, pe lângă cele 504 cereri pe care le-am primit, să mai depună în continuare dosare 300 de legumicultori. Cele mai mari bazine legumicole din judeţul nostru sunt la Işalniţa, Almăj, Brădeşti, Poiana Mare, Desa şi Ciuperceni. Un important bazin legumicol este şi zona Celaru, Castranova, Apele Vii, Amărăştii de Sus şi de Jos. Campania de informare va continua pentru că facem toate eforturile pentru a contracara importul şi pentru a produce roşii româneşti“, a spus Cristinel Călugăru, director adjunct la Direcţia pentru Agricultură Dolj.
Pentru a se înscrie în acest program, fermierii trebuie să depună o cerere în acest sens, după care culturile vor fi verificate de cel puţin două ori de reprezentanţii Direcţiei Agricole. „La ora actuală, avem 14 cereri pentru prima verificare a plantării celor 1.000 mp de solarii în vederea producerii de tomate. Conform procedurii, după ce dosarul a fost depus la Direcţia de Agricultură cu toate cerinţele necesare conform HG nr. 39/2017, legumicultorul este obligat să facă o notificare pentru a fi verificată plantarea tomatelor. În termen de maximum cinci zile, reprezentanţi de la inspecţia Direcţiei Agricole se vor deplasa la faţa locului pentru a face măsurătorile, iar următoarea verificare se va face la începutul rodirii, tot în urma unei notificări a legumicultorului“, a mai spus Cristinel Călugăru.
27 decembrie, data-limită pentru depunerea documentelor care atestă comercializarea producţiei
La nivelul judeţului Mehedinţi, unde există bazinele legumicole în Butoieşti, Jiana, Pătulele, Cujmir, Braniştea, Vânători şi Şimian, 65 de legumicultori şi-au depus dosarele la Direcţia Agricolă pentru a beneficia de acest ajutor.
În ceea ce priveşte judeţul Vâlcea, sunt 53 de astfel de solicitări. „Din cei 80 de potenţiali beneficiari pe care i-am identificat, 53 au depus dosare. La noi, există sere şi solarii în sudul judeţului, iar în această perioadă majoritatea legumicultorilor produc salată şi verdeţuri. Roşiile le plantează mai târziu. Per total, anul acesta sperăm să avem 70 de beneficiari ai acestui ajutor“, a spus Ovidiu Barbu, consilier superior la Direcţia Agricolă Vâlcea.
La nivelul judeţului Gorj au fost depuse până în prezent 32 de cereri, iar conducerea Direcţiei Agricole Gorj spune că numărul lor nu va fi mai mare de 40 pentru că agricultorii au suprafeţe de teren mai mici de 1.000 de metri.
Valorificarea producţiei trebuie demonstrată fie cu filele din carnetul de comercializare, pentru persoanele fizice, fie cu chitanţe sau facturi, în cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi familiale, producătorilor agricoli persoane juridice. Dacă nu puteţi valorifica produsele în prima perioadă, ianuarie-mai, o puteţi face în cea de-a doua, respectiv noiembrie – 20 decembrie, inclusiv. Important este ca, per total, să faceţi dovada că aţi valorificat două tone de tomate. Documentele justificative care să ateste comercializarea producţiei pot fi depuse la direcţiile pentru agricultură până la data de 27 decembrie 2017, inclusiv.