Astăzi se împlineşte un an de când ce un grup de atentatori sinucigaşi, care juraseră credinţă organizaţiei terorist Statul Islamic, a ucis 32 de oameni la Bruxelles. Autorităţile belgiene spun că rămân multe neclarităţi despre cine a ordonat atacul, chiar dacă cei care le-au pus în aplicare sunt fie în închisoare, fie morţi. În timp ce capitala belgiană se pregăteşte să marcheze această comemorare, cu o serie de ceremonii, autorităţile nu sunt sigure încă cine din Statul Islamic a organizat şi ordonat atacurile, deşi 59 de oameni sunt în arest şi 60 au fost eliberaţi pe cauţiune.
Atacurile de pe 22 martie, de la Bruxelles, s-au produs pe aeroportul Zaventem şi într-o garnitură de metrou, la patru luni după atentatele de la Paris, soldat cu 130 de morţi.
Ambele au fost comise de celule de tineri musulmani, dintre care unii se întorseseră din Siria. Celulele aveau legături între ele.
De atunci, Belgia este în alertă sporită şi încearcă să reducă atât ameninţarea internă, cât şi pe cea reprezentată de militanţi care s-ar putea întoarce din Orientul Mijlociu.
Siria şi Irak au atras peste 400 de belgieni care s-au alăturat Statului Islamic, potrivit unui raport al Centrului Internaţional Anti-terorism de la Haga. Acest număr face din Belgia unul dintre statele cu cei mai mulţi jihadişti străini din Orientul Mijlociu.