6.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEducatiePovești de succes din „Școala olimpicilor“

Povești de succes din „Școala olimpicilor“

Școala Gimnazială „Eugen Ionescu“ din Slatina are cei mai mulți elevi calificați la etapa națională a olimpiadelor școlare, iar în acest an și-a depășit propriul record, având 20 de reprezentanți, cinci dintre aceștia calificați la două, trei și chiar patru discipline. Dacă parcursul va fi cel din anii anteriori, peste jumătate se vor întoarce cu premii.

Școala Gimnazială „Eugen Ionescu“ din Slatina, sau „Școala olimpicilor“, împlinește în acest an 40 de ani de existență. A fost înființață în anul școlar 1976-1977 ca o școală cu profil sportiv. Claselor de gimnastică li s-au alăturat cele de volei, însă experiența sportivă la Școala nr. 8, cum se numea pe atunci (și cum și astăzi o cunosc slătinenii) s-a încheiat după șase ani. Performanțele însă de-abia începeau, zeci de ani distinșii profesori ai școlii pregătind elevi care să se bată pentru premii naționale. În 1995, la un an de la dispariția dramaturgului de origine română Eugen Ionescu, născut în 1909, la Slatina, școala a primit numele „Eugen Ionescu“. În semn de respect, școala organizează an de an două festivaluri de teatru, ajunse reper în rândul activităților de acest gen.
„La limba română și matematică, dintotdeauna am avut rezultate“, spune directorul școlii, profesor Gabriela Constantinescu, însă în ultimii ani paleta s-a lărgit mult. Atât de mult încât aproape o treime dintre elevii școlii merg în fazele locale ale olimpiadelor, la mai toate materiile la care se organizează. La etapa județeană din acest an, 50 au obținut locuri fruntașe (I, II, III și mențiuni), 20 fiind calificați la etapa națională. Anul trecut, din 18 elevi calificați, 13 s-au întors cu premii, Alexandra Matei, acum elevă în clasa a IX-a, aducând chiar locul I la Olimpiada Internațională de Lectură. Sunt performanțe care s-au obținut cu multă muncă. Elevii au ajuns, la anumite discipline, să concureze între ei la faza județeană, spune directorul școlii, renumele de care astăzi se bucură unitatea de învățământ fiind susținut de rezultate.
Pentru a ajunge la Școala Gimnazială „Eugen Ionescu“ părinții fac, uneori, eforturi deloc la îndemână. Caută alt loc de muncă, fac zilnic naveta alături de copii sau pur și simplu schimbă orașul pentru a le putea oferi pregătire de elită. Li s-a întâmplat și părinților care astăzi își văd copiii calificați la națională și sunt mândri că la momentul potrivit au luat decizia bună.

„Am pierdut o săptămână pentru a mă decide dacă rămân pe română sau pe matematică“

Calificările din acest an n-au fost, neapărat, altfel decât în anii trecuți, pentru că elevii din clasele mari nu se află la prima experiență, sunt chiar medaliați la națională în anii anteriori. „A fost greu să mă decid. Am pierdut o săptămână să hotărăsc pe ce să rămân, pe română sau pe matematică, și nici acum nu știu dacă am făcut alegerea corectă“, spune Maria Tudosie, elevă calificată în acest an la etapa națională la limba română, lectură și religie, după ce anul trecut s-a calificat la matematică. Este elevă în clasa a VIII-a și vrea să studieze la liceu la profil matematică – informatică.
În postura de a alege a fost și Diana Țolu, medaliată cu argint la matematică, anul trecut, iar în acest an calificată la lingvistică (disciplină care nu se studiază la clasă), limba română – concursul „Ionel Teodoreanu“ și, bineînțeles, matematică. Ar fi putut merge și la lectură, însă a cântărit și a concluzionat că, pentru moment, îi este de ajuns.
Efortul pe care fiecare îl depune pentru a ajunge la performanță e evident. Sunt discipline la care standardul olimpiadei aproape că nu are nimic de-a face cu programa și sunt altele în care programa pentru concurs se regăsește 80% în ce se studiază la clasă, spun profesorii. Cert este că olimpicilor li se predă materia în avans. Cu ei se fac suplimentar alte ore de pregătire în școală. Studiază mult și individual, au teme, evident, mult mai multe decât colegii lor care nu-și bat capul cu astfel de concursuri. Rar, mărturisesc, își permit să lenevească în pat dimineața (dacă au program după-amiaza) sau să piardă vremea, pur și simplu.
Elevii recunosc că se mai simt și obosiți. „Deoarece tragem foarte tare pentru județeană, există o scurtă perioadă în care simți că parcă ai avea nevoie de puțină relaxare“, admit copiii.
„Ne permitem, din când în când, să uităm o zi de o anumită disciplină, dar nu mai mult, pentru că e pasiune, revii fără să-ți propui“, completează altcineva. Secretul, în cazul lor, e modul în care își gestionează timpul, dar cei mari deja știu să o facă și găsesc răgaz și pentru multe alte lucruri. Ies cu prietenii, joacă teatru, cântă, pictează, studiază pianul, se dau în spectacol de-adevăratelea la concursul de karaoke organizat în școală, fac voluntariat, participă la acțiuni de ecologizare și câte și mai câte. Vlad Coneschi și Robert Vădăstreanu, alături de alt coleg de școală, Gabriel Constantinescu, fac roboți, iar robotica au învățat-o de pe internet atât de bine încât au câștigat, anul trecut, etapa națională și au reprezentat România la etapa internațională, desfășurată în India.
„Cei mici încă n-au învățat să-și dozeze foarte bine timpul, cei mari știu deja la ce să se-aștepte, se bucură de anii ăștia frumoși, aleg ce le place“, confirmă profesorii.
Greu de răspuns, însă, la întrebarea „Cum e să pierzi an de an vacanța de primăvară?“ (pentru că etapa națională a olimpiadelor școlare se organizează în această perioadă). „Nu cred că e o pierdere, e un câștig!“, sugerează profesorii, iar elevii sunt de acord, deși nu pot să nu se gândească și la altă modalitate în care și-ar petrece săptămâna liberă.

Trei colegi de clasă și buni amici, la baraj

Emoțiile încă nu s-au terminat pentru elevi în privința participării la națională. Trei elevi de clasa a V-a, colegi de clasă și prieteni, sunt la baraj pentru al doilea loc alocat județului Olt la matematică. Se pregătesc împreună pentru proba finală. „Au stabilit să meargă în fiecare an câte unul“, glumește profesorul lor, Grațiela Popa. Alți elevi așteaptă încă rezultatul după contestații, deși punctajul lor e evident.
Iată și lista celor care vor reprezenta Școala „Eugen Ionescu“ și județul Olt la etapa națională a concursurilor: Diana Țolu (clasa a VII-a) va reprezenta județul la lingvistică (profesor Aurora Ciobanu), la concursul național „Ionel Teodoreanu“ și la matematică (profesor Mariana Năsui), unde a obținut punctaj maxim. Anul trecut s-a întors de la națională cu medalia de argint la matematică; Maria Tudosie (clasa a VIII-a) va concura, de asemenea, la trei discipline – limba română (profesor Dana Liana Pletoiu), lectură (același profesor) și religie (profesor Carmen Vespescu); Vlad Coneschi (clasa a VII-a) și Robert Vădăstreanu (clasa a VIII-a) sunt calificați, ca și anul trecut, și la matematică (profesor Grațiela Popa) și la informatică, de unde s-au întors cu premii (aur pentru Coneschi la matematică; argint la informatică și bronz la matematică pentru Robert Vădăstreanu, tot Robert fiind medaliat și la balcaniada de matematică); Ștefan Tudosie (clasa a V-a), fratele Mariei Tudosie, calificat la informatică (toți elevii calificați la informatică se pregătesc cu profesorul Doru Popescu), se luptă pentru al doilea loc la națională la matematică, la baraj intrând alături de colegii lui de clasă Radu Bolborea și Andrei Vasiloiu (profesor Grațiela Popa); Andreea Dobre, clasa a VII-a (profesor Mariana Năsui) și Anastasia Ștefănescu, clasa a VII-a (profesor Grațiela Popa) vor merge la matematică, etapă la care s-au calificat și anul trecut; Cristina Mărgheanu, clasa a VII-a (profesor Maria Vasile) va reprezenta județul la fizică; Alexandra Căpățână și Bianca Popescu, clasa a IV-a (învățător Mariana Ilie) vor merge la olimpiada națională de cultură civică. Alte două colege de clasă, care formau al doilea echipaj calificat, nu vor participa pentru că una dintre ele se află în imposibilitatea de a face deplasarea; Melania Mitre, clasa a VII-a (profesor Emilia Andrei), s-a calificat la etapa națională a olimpiadei de limba franceză, singura la care a participat, deși rezultate bune are, la clasă, la toate disciplinele. Părinții Melaniei au ales ca eleva să continue gimnaziul la „Eugen Ionescu“, venind din localitatea Corbu, unde a făcut primii ani de școală.
Tuturor, profesorii școlii, dar și colegii le țin pumnii. Cât despre ce va fi cel mai greu în competițiile care-i așteaptă, elevii s-au pus de acord: „Să gestionăm emoțiile!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS