1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljChef Nico Lontras: Mi-aș dori să aud mai des de șalăul de Dunăre, în locul celui de Nil

Chef Nico Lontras: Mi-aș dori să aud mai des de șalăul de Dunăre, în locul celui de Nil

Demonstrație de gastronomie și artă culinară marți seară, în restaurantul hotelului La Rocca. Mai mulți chefi și reprezentanți ai mediului Horeca din Craiova au participat la un eveniment ale cărui ingrediente s-au îmbinat perfect într-un adevărat show gastronomic. Orchestrat de Nico Lontras, unul dintre cei mai cunoscuți chefi din România, evenimentul, aflat la a doua ediție în orașul nostru, a avut scopul de a dezvălui tainele bucătăriei și secrete care pot să reinventeze chiar și cele mai simple preparate. „Evenimentul este mai mult decât necesar. Este un răspuns firesc la nevoia continuă de a face lucrurile mai bine, mai atent. Mă bucură foarte tare să constat că reprezentanții Horeca din Oltenia sunt cu adevărat interesați de evoluție și calitate. Mai ales din partea celor tineri am avut reacții foarte bune. De aceea, după experiența primei ediții a evenimentului, am decis să reluăm această întâlnire și să le oferim cârciumarilor noștri cele mai bune soluții“, a declarat Emil Niță, administratorul firmei Nitela Impex, organizatorul evenimentului.
Cunoscut și apreciat în toată Europa, Nico Lontras a revenit în Craiova cu alte povești, dar cu aceeași pledoarie: bucătăria românească trebuie să se reinventeze. Alături de sfaturile practice și demonstrațiile gastronomice, Nico Lontras a împărtășit câteva file din istoria bucătăriei românești. În felul acesta, participanții au putut să vadă o copie a unui manuscris din epoca brâncovenească tradus în limba română. Scris către finele anilor 1600, documentul pomenește pentru prima dată faimoasele sarmale. Preparatul era făcut în acele vremuri din carne tocată la cuțit, fără orez și cu un ingredient special: ghimbirul. „Am întâlnit sarmalele interpretate și reinterpretate în diverse feluri, cam în toate țările în care am ajuns. Și mai surprinzător este faptul că, în tot atâtea țări, am întâlnit ideea că ele – sarmalele – sunt un preparat tradițional. În Estonia, de exemplu, poți să cumperi sarmale și de la supermarket. Le găsești deja pregătite, le stropești cu suc de roșii și le pui la cuptor. Faptul acesta, dar și manuscrisul vechi, care menționează sarmalele, mă fac să resping ideea că sarmalele sunt un preparat pe care l-am împrumutat de la turci“, a subliniat chef Nico Lontras. Tot el a adăugat că bucătăria românească merită promovată. „Avem bucătărie românească. Avem cu ce ne lăuda. Trebuie să ne asumăm preparatele noastre și să promovăm acele particularități care ne recomandă. M-aș bucura foarte mult să aud mai des vorbindu-se de șalăul de Dunăre, în locul celui de Nil. Nu este posibil să avem atâtea comori în țară, patru anotimpuri și cele mai generoase arii geografice, iar noi să alergăm după ingrediente aduse din alte țări. Aș vrea să ne reamintim că cei mai buni ciocolatieri din Europa au fost români: frații Capșa. Haideți să redescoperim valorile bucătăriei noastre și să le redăm locul pe care îl merită“.
Alături de preparatele culinare prezentate de chef Nico Lontras, evenimentul a găzduit și o degustare de vin. Vinurile autohtone au fost aduse tocmai pentru a completa imaginea unei mese perfecte. În acest fel, cei din sală au putut afla și care sunt cele mai bune asocieri între licoarea lui Bachus și felurile de mâncare.

Bucătăria românească merită promovată.
Bucătăria românească merită promovată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS