În Craiova, SC Termo este în imposibilitatea de a mai contoriza în sute de blocuri căldura livrată populației. Tot mai multe dintre contoarele care înregistrează consumul de energie termică nu mai trec de controlul metrologic sau nu mai pot fi cârpite. Drept urmare, SC Termo Craiova SRL a renunțat la contorizarea unor blocuri, estimând consumul locatarilor. Dacă din cele aproximativ 7.500 de contoare, câte sunt montate în scările blocurilor din Craiova, 400 sunt defecte, tot atâtea scări de bloc sunt necontorizate în prezent. Dacă ar fi să ne luăm după raportul depus în consiliul local de către Termo, în luna septembrie a anului trecut furnizorul a cerut fonduri pentru modernizare. „3.000 de contoare cu o vechime de peste zece ani și a căror valoare estimată este de 8.100.000 de lei trebuie înlocuite. În anul 2016, este de strictă necesitate să se realizeze înlocuirea unui număr minim de 360 de bucăți de contoare cu o valoare totală de 970.000 de lei ( 2.700 lei/contor). În anul 2017 este necesară, de asemenea, înlocuirea a 730 de contoare de energie termică cu o valoare estimată de 1.971.000 de lei. Această investiție duce la creșterea calității serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin evitarea erorilor de măsurare și cuantificarea corectă a consumatorilor pe fiecare condominiu“, se arată în Raport.
Termo: „Nu avem contoare“
Cum nici până în prezent solicitarea Termo nu a fost aprobată, nici măcar „numărul minim de 360 de contori“ nu a fost achiziționat și înlocuit. Blocurile care au avut ghinionul să li se defecteze gigacalorimetrele au plătit un consum de căldură estimat. Sunt în această situație blocul 91A1, blocul 91A2, 95 B din Craiovița Nouă, blocul 16 din Valea Roșie, blocul R4 și S4, tot din Valea Roșie, blocul M18 și M28 din cartierul 1 Mai și lista poate continua. „Termo a ridicat contoarele de anul trecut și nu le-a mai adus. Oricum, aceste aparate de măsură nu mai sunt bune, pentru că în această iarnă am avut probleme cu facturile. În blocurile în care au fost montate după ce s-au întors de la verificarea metrologică au înregistrat un consum eronat. Unui bloc în care mai avem opt apartamente pe sistem centralizat i-a fost contorizat un consum de 34 de gigacalorii. Când le-am solicitat să verifice contorul mi-au trecut un consum de 10 gigacalorii“, a spus Constantin Șeicaru, președintele Asociației de proprietari nr. 15 – 1Mai Stadion.
Și proprietarii din unele blocuri din Craiovița Nouă așteaptă tot de un an contoarele care înregistrează consumul de energie termică.
„Avem în asociație blocuri care stau din vara anului trecut fără contoare, pentru că sunt demontate de cei de la Termo ca să le verifice metrologic și nu le-au mai montat nici la acest moment. Am făcut solicitare scrisă și ne-au spus că sunt la metrologie și că nu s-au mai întors de acolo și nu au de unde să ne mai monteze. De un an? Au trecut căldura estimativ și oamenii sunt nemulțumiți. Unele facturi sunt foarte încărcate. Avem la această dată patru blocuri fără gigacalorimetre“, spune Gheorghe Berceanu, președintele Asociației de proprietari nr. 23 Craiovița Nouă. Acesta spune că facturarea unui consum estimat prin comparație cu o lună similară din sezonul trecut încarcă factura locatarilor. „Exemplele vorbesc de la sine. Comparăm luna decembrie 2015 și decembrie 2016. Căldura la un apartament a fost decembrie 2015 – 96 de lei, iar în 2016 – 185 de lei. Proprietarul unui alt apartament avea factura la căldură 111 lei în decembrie 2015 și în anul 2016 avea 215 de lei. Nu am comparat ianuarie 2016 cu ianuarie 2017 pentru că anul acesta au fost temperaturi mai scăzute“, a mai spus Gheorghe Berceanu.
Reprezentanții SC Termo Craiova SRL spun că problema contoarelor este destul de veche. „Este o situație variabilă de la lună la lună și trebuie să ne reîmprospătăm stocul de aparate de măsură. Din acest motiv am cerut să fim prinși cu fonduri pentru achiziționarea de astfel de contoare“, a precizat Dan Magla, administratorul SC Termo Craiova SRL.