4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCu cât va crește prețul gazelor în perioada următoare

Cu cât va crește prețul gazelor în perioada următoare

La același consum de gaze contorizat, populația va plăti mai mult de la 1 aprilie
La același consum de gaze contorizat, populația va plăti mai mult de la 1 aprilie

De la 1 aprilie se liberalizează prețul gazelor naturale pentru consumatorii casnici. Furnizorii amenință că prețul final al gazelor va avea o creștere semnificativă, în special în iarna care vine. ANRE ne răspunde că vor putea fi creșteri (ajustări) chiar și trimestriale sau semestriale, în funcție de prețul pieței, dar că statul nu are pârghii de control asupra prețului final, într-o piață liberalizată. Iată cu cât se estimează că vor crește prețurile pentru populație în perioada următoare.

În ultimele zile au apărut tot felul de dispute la nivel național, privind prețul gazelor naturale livrate populației, din momentul în care consumatorii casnici nu vor mai fi protejați de tarife reglementate, adică de la 1 aprilie 2017. În timp ce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) spune că furnizorii de gaze vor fi obligați să mențină prețul final pentru populație la același nivel pe perioada iernii, furnizorii de gaze naturale susțin că orice majorare a prețului de achiziție a gazelor din producția internă se transpune în creșterea prețului final pentru consumatorii casnici. Dincolo de toate aceste discuții, un lucru este cert: de acum încolo, prețurile gazelor vor crește pentru consumatorii casnici. GdS a analizat situația și reglementările în vigoare, pentru a afla când și cu cât se vor scumpi gazele în perioada următoare. ANRE ne-a informat că, după 1 aprilie, vor putea fi fluctuații ale prețului gazelor o dată la trei sau la șase luni: „Ajustările prețurilor gazelor naturale pentru consumatorii casnici de la 1 aprilie nu vor depăși 5%, acestea putând fi chiar mai mici, în funcție de variantele de calcul privind evoluția tuturor componentelor care formează prețul final, prezentate și analizate de Comitetul de reglementare al ANRE. Ulterior, se pot realiza și ajustări trimestriale sau semestriale ale prețurilor, dar acest lucru depinde de evoluția pieței libere de gaze naturale“.

Ce se va întâmpla cu prețul gazelor în iarna 2017-2018

ANRE recunoaște că nu există mecanisme prin care să oprească creșterea prețurilor la gaze pentru consumatorii casnici, dar arată că există pârghii și mecanisme de control prin care furnizorii de gaze sunt obligați să asigure o anumită cantitate de gaze naturale pentru sezonul rece. Președintele ANRE spunea, zilele trecute, că furnizorii care trebuie să asigure stocul pentru iarnă pot cumpăra stocul obligatoriu de gaze la prețurile actuale, astfel că nu ar fi nevoie să majoreze prețurile către consumatorii finali în iarna care vine. Cum este posibil așa ceva? Metodologia privind determinarea anuală a nivelului stocului minim de gaze naturale pentru titularii licențelor de furnizare de gaze naturale a fost aprobată prin Ordinul ANRE nr. 35/2016, iar potrivit acesteia „autoritatea de reglementare determină anual nivelul stocului minim de gaze naturale la nivel național, stabilește obligațiile de constituire a stocului minim de gaze naturale ce revin fiecărui titular de licență de furnizare de gaze naturale, precum și procentul aferent fiecărei categorii de clienți finali, pentru care aceștia trebuie să constituie stoc minim“. Legislația obligă furnizorii de gaze să asigure un stoc pentru sezonul rece, însă nici un act normativ nu îi obligă pe aceștia să cumpere la ora actuală gazele de la producători, la prețurile reglementate, pentru a asigura același preț pentru populație, pe perioada iernii.
Concret, autoritățile nu știu să spună de pe acum cu cât vor crește prețurile gazelor pentru populație în sezonul rece următor. Afectați de scumpiri vor fi, în special, cei care au centrale termice individuale, precum și cei care consumă multe gaze la aragaz. Întrebați ce se va întâmpla cu prețurile gazelor naturale pentru populație în anul 2018, reprezentanții ANRE au precizat că „o estimare, la acest moment, este prematură“.

Furnizorii amenință că vor scumpi cu mult gazele, în funcție de prețul celor din import

Asociația Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), din care fac parte și furnizorii de energie și cei de gaze naturale, pune presiune pe stat să lase liber prețul final al gazelor pentru consumatori. În prezent, prețul de furnizare a gazului către consumatorii finali casnici este de 60 lei/MWh, iar de la 1 aprilie ar crește la aproximativ 72 lei/MWh, conform reglementărilor. Printr-un comunicat de presă, ACUE susține că creșterea de preț a gazelor naturale va fi destul de mare în iarna care vine, mult mai mare decât estimează autoritățile, prin ANRE. „Șmecheria“ lansată de furnizorii de gaze ar fi aceea că, în lipsa unei tranzacționări transparente a gazelor pe bursă sau prin alte platforme de tranzacționare, prețurile vor oscila în funcție de evoluția prețului gazelor de import. „Trebuie menționat faptul că prețul gazelor naturale din import este stabilit printr-un mecanism care are în vedere corelarea cu prețul petrolului (media pe ultimele 9 luni) și cursul leu/dolar. În ceea ce privește perspectivele pentru sezonul rece 2017-2018, prognozele privind prețul de import al gazelor naturale – care (în absenţa unui preț corect al gazului din producția internă, rezultat al cererii și ofertei într-o piață lichidă și funcțională) va rămâne singurul preț de referință pe piața gazelor naturale – indică pentru sfârșitul anului o creștere extrem de importantă a costului gazului natural ca marfă (aproximativ 100 lei/MWh în trimestrul 3 și 104 lei/MWh în trimestrul 4)“, se arată în comunicatul de presă transmis de ACUE.
În România, circa 65-70% din gazele consumate provin din producția internă, iar restul sunt din import.
Statul nu are nici o pârghie de control asupra prețurilor gazelor naturale după liberalizarea prețului de achiziție din producția internă, ceea ce înseamnă că după 1 aprilie, furnizorii de gaze naturale vor dicta prețurile finale, ca urmare a creșterii prețului de achiziție de gaze din producția internă, în condițiile în care tarifele de distribuție și marjele de furnizare rămân neschimbate. ANRE confirmă că „nu există o astfel de reglementare (a prețurilor de către stat – n.r.), având în vedere că pe piața concurențială prețurile se formează pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale (…) ANRE nu are competența legală să intervină pentru a limita eventualele creșteri ale prețului gazelor naturale către consumatorii casnici, dacă acest lucru se datorează creșterii prețurilor gazelor naturale ca marfă, stabilită în mod liber pe piața gazelor naturale pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor de piață“.
Tocmai că furnizorii susțin că lucrurile nu sunt suficient de transparente pe piața gazelor naturale extrase din România, în sensul că acestea nu se tranzacționează pe bursă, ci se încheie contracte bilaterale între cei doi mari producători (Romgaz și OMV) și restul furnizorilor din piață, iar prețul fluctuează.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS