Cei mai mulți expozanți de la Contex sunt producători direcți, care vin la Craiova din diverse zone ale țării și spun că vând produsele la prețul la care ies din fabrică. În același timp, un colț generos din spațiul Casei Tineretului, unde se organizează această ediție a târgului, este dedicat meșterilor populari doljeni. Fiecare producător are povestea lui de business.
Camera de Comerț și Industrie (CCI) Dolj a inaugurat, ieri, într-un nou concept, Târgul Contex, care se desfășoară în perioada 29 martie – 2 aprilie, în incinta Casei Tineretului, de lângă Billa, de pe bulevardul Nicolae Titulescu. Denumit de organizatori „Festivalul Contex 2017“, evenimentul se vrea a fi un nou început în domeniul expozițional, într-un nou spațiu. Sunt prezenți 35 de expozanți, majoritatea fiind producători din diverse zone ale țării, iar la etajul clădirii în care se desfășoară manifestația expozițională se găsesc mai mulți meșteri populari din Craiova și din Dolj, care oferă produse tradiționale românești, de la ii cusute manual, bijuterii și accesorii hand-made, covoare oltenești și până la icoane și mobilier din lemn pictat cu motive diverse. Craiovenii pot găsi la Contex îmbrăcăminte de primăvară (rochii, bluze, compleuri), încălțăminte, accesorii (genți, curele, portofele), lenjerii de pat, pielărie, artizanat și altele.
„Am fost nevoiți să ne mutăm într-un spațiu în care producătorii să aibă vad comercial, adică unde să vină lumea. De la Teatrul Național ni s-a pus în vedere să ne mutăm, iar la Centrul Multifuncțional a fost prea scumpă chiria pentru câte firme reușim noi să aducem. Astfel că am ales să organizăm de acum înainte târgul Contex la Casa Tineretului, unde este amplasamentul tradițional pentru târguri și expoziții (…) Sunt producători care vin de ani de zile la Craiova pentru acest târg și practică prețuri de producător“, a explicat George Moțățăianu, directorul Direcției Târguri și Expoziții din cadrul CCI Dolj.
Această ediție a târgului Contex oferă și un spațiu de distracție pentru copii, fiind amenajat un loc de joacă, cu tobogane, în curtea Casei Tineretului. Programul târgului este zilnic între orele 10.00 – 20.00, accesul publicului fiind liber.
Expozanții sunt, în mare parte, producători, care caută acest gen de comerț
Producătorii care participă la Contex vin an de an, din diverse zone ale țării. Ei spun că deja este o tradiție să vină la târgul de la Craiova, dar speră să ajungă mulți vizitatori la Casa Tineretului. Elena Olteanu reprezintă un producător de lenjerii de pat, din Brașov. Participă de mai mulți ani la Contex. Ca producător se plânge de concurența neloială care vine de la mărfurile de proastă calitate aduse din China și din alte țări din afara Uniunii Europene. „Vin întotdeauna la Craiova cu mare plăcere. Încercăm să ținem pasul, să facem corelația foarte bună între calitate și preț. De 15 ani particip la toate edițiile Contex organizate de Camera de Comerț și Industrie Dolj. Avem numai prețuri de producție la astfel de târguri. Este destul de greu să fii producător. Ne zbatem cu concurența neloială care ne-a acaparat cu «chinezisme» și «turcisme» de proastă calitate. Datorită calității supraviețuim“, a spus Elena Olteanu, directorul general al unei firme producătoare din Brașov, care are 48 de angajați.
„Este a treia participare la Contex. Suntem din București și din anul 2006 producem articole de îmbrăcăminte pentru femei. Vrem să promovăm produsele românești. Ca producător este dificil, mai ales că pe piața confecțiilor de damă este o competiție între noi și fiecare trebuie să se evidențieze cu produse de calitate“, a spus Luminița Scurtu, care reprezintă o firmă producătoare de îmbrăcăminte din Capitală.
Meșterii populari spun că încep să fie căutate produsele tradiționale
La etajul clădirii care găzduiește Contex se află meșteri populari din Dolj, cu produsele lor făcute cu multă migală. Fiecare meșter are povestea lui. Mulți au alte meserii de bază, însă s-au reprofilat pe produsele tradiționale, lucrate manual, și participă la Contex pentru a promova tradițiile populare oltenești. După ce a absolvit două facultăți și după 20 de ani de lucrat în diverse multinaționale, unde a deținut chiar și funcția de director general pe zonă, Anca Dumitrescu a avut curajul să se apuce de cu totul altceva. Și-a făcut propriul atelier de țesătorie în comuna Măceșu de Jos. „Suntem producători de covoare oltenești pe tehnica tradițională manuală, fir cu fir, pe războaie de țesut tradiționale și tip gherghef. Suntem pentru a patra oară la Contex, de când am deschis atelierul și am început să producem. Se caută astfel de produse, pentru că oamenii apreciază valoarea și lucrurile unicat și au început să solicite acest gen de produse. Vindem și la exterior, prin intermediul internetului, dar avem și foarte multe evenimente «corporate» în țară. Firmele multinaționale care organizează evenimente oferă câte un cadou angajaților și invitaților la acel eveniment și chiar și partenerilor de afaceri străini. Cadourile sunt produse românești, cum ar fi covorașele sau trăistuțele. Ultima comandă a fost de 200 de trăistuțe, pentru o multinațională“, a povestit Anca Dumitrescu.
Mobilierul pictat începe să prindă și în această zonă a țării, deși este mult mai greu față de alte regiuni ale țării. Ne-au spus lucrul acesta soții Rodica și Viorel Dîlganu, care se ocupă cu conceperea și pictarea de mobilier din lemn. Viorel Dîlganu, de meserie economist, se ocupă acum de partea de tâmplărie, iar Rodica Dîlganu, care la bază este profesor de limba engleză și acum pictează piesele de mobilier, cu pictura cochetând încă din copilărie. „Suntem câțiva meșteri populari care încercăm din răsputeri să promovăm tradiția și încercăm să aducem pentru craioveni gustul pentru tradiții. Noi doi ne ocupăm cu mobilier pictat unicat. Facem treaba aceasta de patru – cinci ani. Anul trecut am avut bucuria și onoarea ca produsele noastre să ajungă nu numai peste tot în țară, ci și peste hotare. Am avut mici piese de mobilier care au ajuns în Belgia, Italia, Franța și chiar în Statele Unite ale Americii“, a povestit Rodica Dîlganu. În țară, cererea pentru mobilierul pictat vine în special din București și din Moldova, precum și din Constanța, respectiv din anumite zone din Ardeal.
Organizatorii târgului Contex spun că dacă această primă ediție care are loc la Casa Tineretului va fi una de succes pentru expozanți (producători și comercianți), atunci va urma încă o ediție la finele lunii aprilie și începutul lunii mai.