Românii care dețin o viză validă pentru SUA sau au primit o viză pentru Canada în ultimii 10 ani vor putea călători fără vize de la 1 mai, iar de la 1 decembrie toți cetățenii români vor putea merge în Canada fără viză, a anunțat, joi, ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, în cadrul unei conferințe pe tema proiectelor urbane de tip Smart City, informează Agerpres.
„Vreau să disociez acordul de liber schimb UE-Canada de chestiunea vizelor. Sunt chestiuni complementare, dar nu identice. Am negociat cu Guvernul României eliminarea vizelor pentru turiștii români și acesta este o chestiune separată de acordul de liber schimb UE-Canada. Oficialii canadieni au evaluat România, am văzut progresele pe care le-au făcut în domenii precum pașapoartele, reglementarea migrației, etc și de acea cu încredere am convenit un acord în urma căruia cetățenii români vor putea, foarte curând, să călătorească în Canada fără vize. Concret, începând cu data de 1 mai 2017, un cetățean român care fie deține o viză validă pentru SUA sau a primit o viză pentru Canada în ultimii 10 ani va putea călători fără vize în Canada. Începând cu data de 1 decembrie toți cetățenii români vor putea merge în Canada fără viză”, a precizat ambasadorul Canadei.
Acesta susține că tot ceea ce trebuie să facă românii pentru a putea călători în Canada este să completeze un formular care se află pe site-ul Ambasadei, respectiv Electronic Travel Authority.
„Durează două minute și costă șapte dolari. Acesta este furnizat tuturor cetățenilor din țările scutite de vize care doresc să viziteze Canada fie în scopuri turistice sau pentru afaceri. Dacă în 2017 intenționați să vizitați Canada asta este ceea ce trebuie să faceți”, a adăugat ambasadorul Canadei.
În ceea ce privește CETA, acordul de liber schimb dintre UE și Canada, diplomatul canadian susține că România este perfect plasată pentru a beneficia direct de toate domeniile CETA, fie că este vorba de schimburile de bunuri, reducerea tarifelor vamale, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală și mobilitatea forței de muncă.
În ceea ce privește proiectele urbane de tip Smart City, ambasadorul Canadei a afirmat că marile orașe ale Canadei, precum Montreal, Toronto și Vancouver sunt orașe model pentru smart cities,”când vine vorba de transport, infrastructură, nivel al educației sau parteneriate public private, sănătate.”
Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, organizează joi Smart City-Urban Project, primul eveniment de soluții și produse smart city, și cel semnificativ eveniment al începutului de an al industriei Smart City din România.
Autoritățile locale vor găsi soluții inovatoare, tehnologie de ultimă oră, inovație și proiecte pilot. Producătorii și dezvoltatorii vor găsi soluții de finanțare și cumpărători, iar audiența se va bucura de prezentări și demonstrații ale liderilor din domeniile care formează conceptul smart city.