O doctoriță cu „mâini de aur“, așa este cunoscută Adriana Popa (foto), medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă. Chipul luminos și privirea caldă ascund o femeie puternică și dedicată profesiei alese, care a scos din ghearele morții mii de copii. Mulți ani a fost singurul medic din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova care a făcut anestezie și s-a ocupat de toți micuții care ajungeau în ATI, 2.500 pe an. Acum mai are alături un coleg, însă volumul de muncă este în continuare enorm. Multe dintre fetițele cărora le-a redat viața îi poartă numele, pentru că a fost îngerul lor salvator.
Adriana Popa a salvat, din 2008 și până acum, mii de micuți ajunși în pragul morții. Unii dintre ei îi poartă numele, iar alții îi trimit mesaje de fiecare dată când au ocazia și îi mulțumesc că le-a redat viața. „Mâini de aur care m-au îngrijit și m-au sprijinit mereu. Un suflet mare și curat. Vă mulțumesc din suflet pentru tot ceea ce ați făcut pentru mine și pentru toți copilașii pe care i-ați tratat cu toată dăruirea. Vă iubesc și vă respect din tot sufletul din prima clipă în care am văzut că sunteți o persoană minunată. Vă dau o îmbrățișare mare și plină de iubire“, este mesajul scris de Andreea Stancu, una dintre fetițele tratate de Adriana Popa.
„Au plecat doi medici cu experiență. Eu aleg să rămân“
De nouă ani de când lucrează la SJU Craiova, dr. Popa nu s-a gândit niciodată să plece să lucreze în străinătate, deși colegii săi au făcut acest lucru și la un moment dat a rămas singurul medic din spital pe specialitatea sa. Nu a cedat și nici nu și-a dorit să părăsească România. Singurele momente în care a fost plecată din țară au fost atunci când a mers să se specializeze, să învețe de la profesioniștii din spitalele europene. Modestă, dr. Adriana Popa este un om care vorbește puțin, dar face mult. „Am lucrat inițial cu doamna doctor Maloș, apoi dânsa a plecat în Anglia și am rămas singură. Într-un an, făceam anestezie singură la 2.500 de copii, este vorba de cei de la Chirurgie Pediatrică și de la ORL copii. În aceste cazuri este foarte importantă anestezia, dar și îngrijirea postoperatorie. Deservim cinci județe și primim în special copii cu malformații digestive, care sunt operați la Chirurgie Pediatrică, dar există și multe cazuri de malformații renale. Medicii care pleacă în străinătate sunt mult mai bine plătiți acolo. Cei mai căutați la nivel european sunt specialiștii pe ATI. De la noi au plecat doi medici cu experiență. Eu aleg să rămân“, a spus dr. Adriana Popa.
„Asistăm la adevărate tragedii“
Și-a ales această meserie pentru că ceea ce iubește cel mai mult sunt copiii. Pe lângă cei pe care îi veghează zi și noapte în spital, Adriana Popa are acasă doi îngerași: Serafim și Ana, minunile care îi dau mereu puterea să meargă mai departe. Înțelege ce înseamnă durerea unui părinte și merge să le vorbească părinților îngrijorați și înlăcrimați care așteaptă după ușile secției de Terapie Intensivă, încearcă să îi sprijine în situațiile dramatice prin care trec. Consideră că cea mai importantă este comunicarea dintre medic, pacient și rudele sale.
Pentru că în timpul Facultății de Medicină viitori medici nu fac pregătire în acest sens, dr. Popa a urmat singură un astfel de curs. „De-a lungul timpului, am constatat că dacă discuți cu părinții sincer și îi ții mereu la curent cu tot ce se întâmplă cu copilul lor și tot ce urmează din punct de vedere al tratamentului, stabilești o relație de încredere și există înțelegere. Comunicarea contează foarte mult. Din păcate, la noi nu intră în formarea ca medici și nu este bine. Eu m-am interesat de cursuri de formare pentru că îmi doream să învăț asta. Dacă vorbești cu ei, oamenii înțeleg. Faptul că nimeni nu le oferă o garanție că lucrurile vor evolua bine este cumplit pentru părinți, dar le explicăm că am mai avut cazuri asemănătoare și se mai liniștesc. Așteptarea este însă grea. Șocul cel mai mare este la copiii care au fost perfect sănătoși și care trec printr-un accident și se ajunge la deces. Atunci este crunt. Asistăm la adevărate tragedii“, a explicat medicul specialist ATI.
Își dorește un spital pentru copiii din Oltenia
Dacă o întrebi ce ar trebui făcut pentru copiii din Oltenia, răspunde imediat: „Un spital!“. Craiova este unul dintre puținele orașe mari din țară care nu are un spital pentru copii, deși medicii de aici tratează cazuri grave. „Intervenim într-un moment critic al vieții lor. Un moment în care dacă nu faci ce trebuie și când trebuie poți pierde pacientul. Avem mulți copii care ajung la noi în urma unor accidente grave, dar întâlnim și nou-născuți cu malformații, dintre care unii necesită intervenții chirurgicale imediat după naștere. Mi-aș dori un spital de copii cu toate specialitățile, cu circuite speciale, cu aparatură. Din păcate, suntem unul dintre puținele orașe mari din țară care nu au un astfel de spital“, a spus dr. Adriana Popa.