6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljÎşi aşteaptă stăpânii la Adăpostul canin Breasta

Îşi aşteaptă stăpânii la Adăpostul canin Breasta

Ieri, timp de aproape cinci ore, SC Salubritate Craiova SRL a organizat un târg de adopţii, cu ocazia Zilei Internaţionale a animalelor fără stăpân. Iubitorii de animale nu s-au înghesuit însă să adopte de la adăpost, doar patru persoane venind ieri pentru a lua acasă un câine. Adopțiile sunt, de altfel, posibile în fiecare zi a săptămânii, iar procedura de adopţie este gratuită. Cei care doresc pot să facă donaţii constând în hrană, medicamente, materiale sanitare pentru întreţinerea câinilor din adăpost. 

În prezent, 203 câini – masculi și femele, pui, adulți sau bătrâni – se află în Adăpostul de la Breasta. Şapte dintre ei sunt metişi, iar 12 sunt căţei, au doar câteva luni de viaţă. Orice vizită la adăpost este emoţionantă. Sute de suflete adăpostite în padocuri se strâng lângă gardurile metalice. Se bucură, cerşesc atenţie, imploră parcă să fie luate de acolo. Sunt câinii condamnaţi să trăiască aici pentru perioade scurte, după care, dacă nu sunt adoptați, sunt eutanasiați. Multe dintre aceste patrupede nu sunt nici pe departe agresive, au trăit ani în șir pe lângă containerele de gunoi, pe lângă blocuri sau instituții. Nu de puţine ori, câinii ajung în stradă din primele zile de viaţă, după ce oamenii le aruncă fără mustrări de conștiință, ca pe niște simple obiecte. Alții sunt dați la hingheri de proprii stapâni, care nu vor să-și mai asume îngrijirea lor, această soartă având-o mai des femelele gestante sau cu pui mici. Anual, mii de patrupede sunt capturate de pe domeniul public şi ajung în adăposturi, unde se cheltuiesc sume importante. Cu mai multă implicare și responsabilitate, câinii din ecarisaj pot fi adoptaţi şi, astfel, salvaţi.

Fredy a fost salvat după două săptămâni

Ieri, la primele ore ale dimineţii, două persoane au venit la Adăpostul canin Breasta. Una dintre ele a solicitat adopţia unui câine, iar alta a venit să caute un câine dispărut în urmă cu două săptămâni din Filiaşi. „Sunt din Craiova, însă am şi o casă la Filiaşi. Aveam grijă de căţelul Fredy de aproape patru ani. Îl ţineam în curte la un vecin cu probleme de sănătate, acolo era hrănit, iar cum ajungeam la Filiaşi îl vizitam. Mă auzea de cum intram pe stradă, se bucura atât de mult, era prietenul meu! Într-adevăr, nu era ţinut legat, însă niciodată în viaţă nu am putut să ţin câinii în lanţ… E un câine de talie mică, prietenos, inteligent, iubitor. Ne-am ataşat de el foarte tare. Am suferit mult când vecinii mi-au spus că a fost ridicat de hingheri. Când am aflat că are loc târg canin la acest adăpost, m-am hotărât să vin să îl caut“, a povestit Marius. Omul l-a căutat pe Fredy în fiecare cuşcă, l-a strigat, iar momentul revederii lor este greu de descris în cuvinte. Câinele nu s-a dezlipit de la gard și a început să urle când Marius a plecat să completeze formularul de adopţie. După ce Fredy va fi microcipat şi sterilizat, bărbatul va putea să vină să îl ia acasă.

Adoptați un câine – salvați o viață!

Angajaţii adăpostului au mărturisit că sunt craioveni care vin periodic să viziteze adăpostul. Acesta are o capacitate de 512 locuri. Pe fiecare cuşcă este menţionat dacă animalul este sau nu sterilizat, microcipat, dar şi localitatea din care sunt aduşi, data la care au fost capturaţi. „Chiar și în ziua de Crăciun am avut o adopţie, o familie care a dorit un căţel pentru copil. Și angajaţi de-ai noștri au adoptat căţei. Adăpostul este dotat cu sală de carantină, sală de operaţii şi sală postoperatoriu. Odată ajunşi la adăpost, maidanezii sunt consultaţi, deparazitaţi şi sterilizaţi, apoi sunt duși în adăposturile construite în incintă. Pe cei periculoşi îi izolăm. În cuşca pentru câinii periculoşi se află şi rottweilerul (de fapt, este metis) care a muşcat un bărbat de 62 de ani, în luna februarie, în cartierul Veterani din Craiova. Fiind subiectul unei anchete, am prelungit termenul lui de şedere aici până la finalizarea acestui caz aflat în lucru la poliţie“, a povestit unul dintre angajaţi.
În cazul câinilor care au stat în adăpost mai mult de șapte zile lucrătoare și sunt sterilizați, actele de adopție pot fi întocmite pe loc, ei putând fi preluați gratuit de la adăpost. Procesul de adopţie este extrem de simplu: iubitorii de animale trebuie doar să vină la adăpost cu un act de identitate și să-şi aleagă câinele dorit. „Solicitantul trebuie să completeze o cerere prin care își exprimă intenția de adopție a câinelui. În baza acestei cereri, câinele este sterilizat (dacă este cazul) în perioada de şapte zile lucrătoare trecute de la data introducerii în adăpost. În ziua adopției, câinele este microcipat, înregistrat în Registrul Electronic al Câinilor cu Stăpân și vaccinat antirabic. Viitorul stăpân va completa și semna apoi o declarație-angajament prin care se obligă să aibă grijă de animal, să anunțe în termen de 15 zile Serviciul de Gestionare a Câinilor fără Stăpân în cazul decesului, pierderii sau înstrăinării câinelui, să nu îl abandoneze. Va preciza adresa la care va fi ținut câinele și dacă deține și alți câini“, a precizat Cristina Ghenea.
Anul trecut, 2.722 de câini fără stăpân au fost adoptați de la Adăpostul canin Breasta. Unele adopții au fost intermediate de asociațiile de protecție a animalelor.
În cazul în care câinii fără stăpân nu sunt adoptați în termen de 14 zile lucrătoare de la intrarea în adăpost, sunt aplicate prevederile art. 7 alin. 2 din Legea nr. 258/2013 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. În ultimii doi ani, 741 de câini fără stăpân din adăpost au fost eutanasiați.

4 aprilie, ziua internaţională a animalelor fără stăpân

În fiecare an, pe 4 aprilie, este marcată Ziua internațională a animalelor fără stăpân. Istoria acestei zile începe în toamna anului 2010, când aproximativ o sută de asociații olandeze preocupate de situația animalelor fără stăpân au organizat prima conferință națională dedicată acestei probleme.

Adopţia la distanţă – 9,92 lei/zi 

Tarifele pentru Serviciul de ecarisaj au fost stabilite pe 26 mai 2016 de Consiliul Local al municipiului Craiova. Astfel, tariful pentru capturarea unui câine este de 49,75 lei; cazarea unui patruped la Adăpostul Breasta costă primăria 9,92 lei pe zi; microciparea – 23,89 lei/câine; deparazitarea – 2,16 lei; operaţia pentru sterilizare mascul – 31,89; sterilizarea femelă – 67,26 lei; vaccinare antirabică – 6,19. Cei care doresc să salveze un câine, însă nu au unde să îl adăpostească, îl pot adopta la distanță. Asta înseamnă că animalul va rămâne în ecarisaj, iar adoptatorul lui îi plătește întreținerea – 9,92 lei pe zi. Eutanasierea unui câine costă 27,57 lei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS