Orice pacient are dreptul să își schimbe medicul de familie dacă nu este mulțumit, dar pentru a face acest lucru trebuie respectată procedura legală
Există situații când oamenii își doresc sau sunt nevoiți să-și schimbe medicul de familie. De multe ori, atunci când sunt puși în această situație, pacienții sunt dezorientați și nu de puține ori se ajunge la neînțelegeri între ei și medicii de familie.
În primul rând, trebuie știut că vă puteți schimba medicul numai după ce au trecut cel puţin șase luni de la data la care v-ați înscris pe lista acestuia. Apoi, primul pas pe care trebuie să îl faceți este să mergeți la noul medic de familie ales și să completați o cerere de înscriere prin transfer în care trebuie să precizați numele medicului de la care plecați. Din acel moment, conform normelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), noul medic este obligat să face toate demersurile necesare transferului.
Ordinul nr. 196/ 2017, anexa 2, art. 11 specifică faptul că: „Înscrierea/înscrierea prin transfer pe lista unui medic de familie se face pe baza cererii de înscriere/cererii de înscriere prin transfer şi a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate. Pentru persoanele cărora nu le-a fost emis cardul sau care din motive religioase sau de conştiinţă refuză cardul naţional ori pentru persoanele cărora li se va emite card național duplicat, precum şi pentru copiii cu vârste între 0-18 ani, înscrierea/schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de înscriere/de înscriere prin transfer. Pentru situaţiile de înscriere prin transfer, medicul de familie primitor are obligaţia să anunţe în scris (prin poştă), în maximum 15 zile lucrătoare, medicul de familie de la care a plecat persoana. Medicul de familie de la care pleacă persoana are obligaţia să transmită fişa medicală în copie certificată prin semnătură şi parafă că este conform cu originalul, prin poştă/prin asigurat, medicului primitor, în termen de 15 zile lucrătoare de la solicitare. Cabinetul medical de la care pleacă persoana păstrează originalul fişei medicale, conform prevederilor legale în vigoare“.
„Fişa e un act medico-legal al cabinetului“
Unii pacienți care și-au schimbat medicul de familie s-au plâns că acesta nu a vrut să le elibereze în original fișa medicală. Medicul de familie Otilia Țigănaș ne-a explicat motivul pentru care medicul de familie nu poate da fişa pacientului. „Fişa e un act medico-legal al cabinetului, nu al pacientului şi nici al doctorului. Ea se plimbă doar prin poştă, între medici. Nici când pleci de la spital nu capeţi foaia de observaţie, ci un bilet de externare cu concluziile foii. Greşeşte atât cine cere fişa, cât şi cine o dă, dar mai ales cine o dă“, a spus dr. Otilia Țigănaș.
Potrivit noilor norme care au intrat în vigoare de la 1 aprilie, dacă un pacient reclamă la Casa de Asigurări de Sănătate că nu i se respectă dreptul la libera alegere a medicului de familie, aceasta va elimina reclamantul de pe lista medicului de familie la care nu doreşte să mai fie înscris.