În maximum zece zile, celula de depozitare numărul 5, de la singurul depozit ecologic din județul Dolj, realizat în conformitate cu normele de mediu ale Comunității Europene, va rămâne fără capacitate de depozitare, aceasta ajungând la maximum de volum admis.
Subfinanțarea activității de operare a Depozitului Mofleni, cu consecințele imposibilității primirii deșeurilor, este deja cunoscută autorităților locale din municipiul Craiova și județul Dolj. Remedierea acestei situații a fost solicitată în mai multe rânduri, încă din anul 2013, însă a rămas fără răspuns.
Acoperirea tuturor cheltuielilor aferente operării depozitului, în conformitate cu Ordinul ANRSC 109/2007, care trebuie realizată prin introducerea tuturor cheltuielilor în tariful de depozitare, este de competența exclusivă a Consiliului Local al Municipiului Craiova și a fost lăsată nesoluționată încă din anul 2013.
Construcția de celule noi la Depozitul Ecologic Mofleni este o necesitate absolută în cadrul managementului integrat al deșeurilor din județul Dolj și municipiul Craiova, iar realizarea acestuia presupune o grijă substanțială pentru protejarea sănătății populației și a mediului înconjurător.
Decizia privind asigurarea unui ritm normal în managementul integrat al deșeurilor la Mofleni aparține membrilor Consiliului Local al Municipiului Craiova, funcționarilor Primăriei Craiova și celorlalte autorități implicate în rezolvarea problemelor județului. Pentru găsirea unei soluții concrete, cu credința fermă a implicării autorităților doljene, Eco Sud SA a lansat mai multe invitații publice, începând din luna octombrie 2016, instituțiilor responsabile cu bunul mers al lucrurilor și cu rezolvarea crizei deșeurilor din județ.
În vederea asigurării continuității în menținere unui serviciu public privind depozitarea deșeurilor, atât de important pentru municipiul Craiova și județul Dolj, Eco Sud a depus fundamentarea tarifului realizat după cele mai stricte prevederi ale Ordinului ANRSC 109/2007, încă din anul 2016, iar în ianuarie 2017 a depus ultimele completări care i-au fost solicitate.
Nici până în prezent, Primăria Municipiului Craiova nu a găsit timpul necesar pentru a răspunde serios la o acțiune atât de importantă pentru managementul deșeurilor și asigurarea unui serviciu optim pentru oraș și județ. Mulți nu vor ca orașul Craiova și județul Dolj să fie sigure din punct de vedere al depozitării deșeurilor, pânza freatică să fie protejată, oamenii să bea liniștiți apă din fântâni sau robinete, să nu se răspândească boli prin praful deșeurilor nedepozitate, să nu existe insecte și rozătoare care transmit maladii.
Pârghia principală cu care funcționarii publici ai Primăriei Craiova vor bloca managementul deșeurilor în oraș și județ o reprezintă pasivitatea în soluționarea cererilor făcute pentru ajustarea tarifului, în vederea finanțării lucrărilor de construcție pentru următoarea celulă a depozitului ecologic. Cei care vor să pună bețe în roate și să plaseze orașul și județul în zona rușinii românești și europene, pentru interese personale meschine, trebuie să dea o explicație cum folosesc sau vor să distrugă un management funcțional al deșeurilor și cum introduc premeditat populația într-o zonă de criză care afectează sănătatea și confortul tuturor. Relevantă acum este apariția posibilității ca orașul Craiova și județul Dolj să fie folosite de grupuri de interes care au de profitat în viitor de pe urma faptului că orașul ar fi blocat de deșeuri.
Mai sunt zece zile în care autoritățile pot schimba ceva referitor la această criză iminentă. De ce nu au luat o atitudine, până în prezent, funcționarii publici ai municipiului Craiova, pentru această situație extrem de importantă pentru oraș, județ, pentru România, care poate avea ecouri până în zona Comunității Europene? Pentru moment, răspunsul nu îl cunoaștem, dar cu siguranță acesta va fi aflat. Pentru a ști cine se joacă cu sănătatea și confortul lor, vom aduce la cunoștința locuitorilor din orașul Craiova și județul Dolj, în următoarele zile, numele funcționarilor publici care, printr-un mecanism nefericit și ca urmare a unor interese nefericite, apasă în fiecare zi pe butonul care urmează să declanșeze criza deșeurilor.
Craiova riscă să rămână în zece zile cu gunoiul pe străzi
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei