-3.8 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMinistrul Sănătăţii: Cred că fiecare părinte responsabil ar trebui să-şi vaccineze copiii. Nu vaccinăm cu forţă, nu vor fi poliţişti care îi vor încătuşa pe cei care refuză

Ministrul Sănătăţii: Cred că fiecare părinte responsabil ar trebui să-şi vaccineze copiii. Nu vaccinăm cu forţă, nu vor fi poliţişti care îi vor încătuşa pe cei care refuză

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a afirmat, într-un interviu pentru News.ro, că imunizarea nu se va face cu forţă, că nu vor fi adunaţi părinţii „cu arcanul” să vină cu copiii la vaccinare şi nici nu vor fi poliţişti care îi vor încătuşa pe cei care refuză vaccinarea, dar trebuie asumată responsabilitatea deciziei, scrie Hotnews. Ministrul susţine că nu poţi interzice unui copil să între în şcoală pentru că nu este vaccinat, pentru că educaţia este un drept care trebuie respectat. Bodog mai spune că are două fiice şi ambele sunt vaccinate, iar opinia lui este că fiecare părinte responsabil ar trebui să-şi vaccineze copiii. „Nu facem vaccinare cu forţă, nu adunăm copiii cu arcanul sau părinţii cu arcanul că să-şi aducă copiii la vaccinare. Copiii, când vin la vaccinare, sunt consultaţi de către medicul de familie. Medicul de familie cunoaşte istoricul copilului, în anumite situaţii poate contraindică sau amână vaccinarea. Procesul de vaccinare nu este un proces de a constrânge pe cineva. Copilul vine, este investigat, este consultat, se recomandă vaccinul, părintele copilului poate să refuze, poate să pună întrebări“, a declarat ministrul Florian Bodog.

Ministrul a arătat că spune cu toată convingerea că un copil nu poate fi privat de vaccinare, dar că respectă decizia părinţilor care nu doresc să-şi vaccineze copiii, însă aceştia trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru consecinţele acestei decizii. „Cred, cu toată tăria, că nu putem să privăm un copil de vaccinare. Joi, doamna director regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Zsuzsanna Jakab, a spus că cel mai de preţ cadou pe care îl putem fac copilului nostru este imunitatea, şi o facem prin mai multe procedee: alaptandu-l la san, vaccinandu-l. Eu vreau să vorbesc că şi părinte: am două fete, amândouă sunt vaccinate, au fost amândouă la conferinţă joi şi au stat de la început până la sfârşit. Şi cred că fiecare părinte responsabil ar trebui să-şi vaccineze copiii. Asta cred eu. Respect decizia părinţilor care nu doresc să-şi vaccineze copiii, dar cred că trebuie să-şi asume această responsabilitate”, a precizat ministrul Sănătăţii. Florian Bodog a adăugat că nu poate să spună că este interzis unui copil care nu este vaccinat să între în şcoală, pentru că educaţia este un drept care trebuie respectat: „În România, există un drept la educaţie şi cred că nu putem să privăm un copil de educaţie“. El a adăugat că sunt însă şi copii care au anumite probleme, sensibilităţi sau afecţiuni care contraindică vaccinarea: „Sunt judeţe în care mai multe de 30 la sută dintre copii nu au fost vaccinaţi din cauza stării clinice. Asta înseamnă că, la momentul respectiv, nu s-a putut face vaccinarea.”

Ministrul Sănătăţii mai spune că proiectul Legii vaccinării, care a produs multe controverse, a fost pus în dezbatere publică pentru a da posibilitatea să fie perfecţionat: „Mie mi-ar plăcea să fie unanim acceptată. Dacă majoritatea populaţiei României acceptă formă de lege care va ieşi, şi eu cred că va ieşi o lege bună, atunci vom avea grupuri tehnice de lucru la fiecare judeţ, care vor putea informa părinţii, care vor discuta cu părinţii. Nu vom avea poliţişti care vor încătuşa părinţii, aşa cum a apărut în media. Ştiu, aceste lucruri se vând, sunt ştiri, dar cred cu tărie că mass-media trebuie să fie alături de Ministerul Sănătăţii. Nu alături de mine, nu contează cine este ministrul Sănătăţii. Eu mi-am asumat acest lucru, de a scoate legea în dezbatere publică, mi-am asumat tot ceea ce primesc prin mesaje şi pe Facebook, şi pe toate canalele posibile. Mi-am asumat şi îmi asum acest lucru, pentru că eu cred cu tărie că singură metodă de a preveni aceste boli grave este vaccinarea. Şi cred că este important că toţi copiii României să aibă acces la vaccin“.

Proiectul legii vaccinării, în dezbatere publică

Directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Zsuzsanna Jakab, a declarat, joi, că problema imunizării copiilor poate fi rezolvată prin instituirea prin lege a obligativităţii vaccinării pentru a putea intră la şcoală, arătând că existe studii exhaustive care infirmă orice legătură între vaccinare şi autism:„Cred că dacă Legea sănătăţii publice va stabili că obligatoriu pentru copii să fie vaccinaţi înainte de a intră la şcoală, se va rezolva această problema“. Înscrierea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor care atestă că au fost făcute vaccinurile obligatorii, iar părinţii îşi asumă în scris refuzul vaccinării, potrivit proiectului Legii vaccinării, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Proiectul prevede, de asemenea, că în cazul în care părinţii refuză vaccinarea copilului, pot fi sesizate instituţiile abilitate „privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârstă de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei“. Iniţiatorii legii spun că scopul acesteia nu este acela de a-i sancţiona pe părinţii sau pe reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora şi asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. Astfel, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS