1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdăposturile antiaeriene golite de murături, uitate de primărie

Adăposturile antiaeriene golite de murături, uitate de primărie

Adăposturile au fost vandalizate (FOTO: Claudiu Tudor)
Adăposturile au fost vandalizate (FOTO: Claudiu Tudor)

Adăposturile antiaeriene de la subsolul blocurilor din Craiova au rămas în aceeași stare în care erau când au fost preluate de Primăria Craiova de la locatari. Promisiunile autorităților locale că le vor igieniza și aduce la starea inițială și, mai ales, în stare de funcționare nu s-au concretizat până în prezent. Între timp, autoritățile nici nu mai știu cine le administrează.

În toamna anului trecut, adăposturile au fost golite cu mult tam-tam de vechiturile și murăturile pe care proprietarii de apartamente le depozitaseră în subsoluri. Locatarii care s-au împotrivit sau nu au eliberat la timp aceste „boxe“ ori nu și-au dat jos pereții provizorii s-au ales cu amendă. După ce acestea au fost înfăptuite, pe ușa lor s-a pus lacăt și așa sunt și în prezent, nefuncționale și tot în grija asociațiilor de proprietari. Din cele 204 adăposturi antiaeriene, câte sunt în Craiova, în stare de funcționare imediată sunt 80% dintre ele. Adăposturile de Apărare Locală Antiaeriană trebuie să fie dotate cu sursă de apă, grupuri sanitare și energie electrică, să aibă în stare de funcționare sistemul de ventilație și gurile de aerisire, precum și ușile blindate. Culmea, deși primăria spune că sunt în patrimoniul ei, tot asociațiile trebuie să facă aici dezinsecția și deratizarea, în caz contrar riscând să fie invadate blocurile de rozătoare sau insecte, iar unele dintre ele au rămas și fără o sursă de lumină. „Adăposturile au fost golite de anul trecut. Primăria a venit, ne-a obligat să le eliberăm și chiar ne-au amendat. Acum le-au lăsat de izbeliște. Nici nu au mai trecut pe aici. Tot noi trebuie să ne îngrijim de curățenie, deratizare și dezinsecție, că altfel ne invadează șoarecii și puricii blocurile. Spațiile acestea nu mai au apă, toalete, iar acum nu mai au nici sursă de iluminat. Noi am fost amendați și de Poliția Locală că nu am eliberat la timp aceste adăposturi, dar am câștigat în instanță“, a declarat Constantin Stănescu, președintele Asociației de proprietari 14 Rovine.

Adăpost din Asociația nr. 14 Rovine (FOTO: Claudiu Tudor)
Adăpost din Asociația nr. 14 Rovine (FOTO: Claudiu Tudor)

Primăria nu face nimic

Aceeași situație se întâlnește și la Asociația de locatari 21 Gorunului din Craiovița Nouă.
„Noi am pus la dispoziția autorităților acele adăposturi, așa cum ne-au solicitat. Nu s-a făcut, însă, nimic până la această dată. Ele sunt vandalizate de ani buni și așa se găsesc și azi, primăria nu a venit să monteze acele surse de apă, să refacă gurile de aerisire. Ele sunt și acum la dispoziția proprietarilor, iar asociația s-a ocupat de partea de deratizare și dezinsecție. Primăria nu face nimic“, a spus președintele Asociației 21 Gorunului.
Legea 481/2004 privind protecția civilă prevede într-adevăr la art. 20 că: „Cetățenii sunt obligați să participe la întreținerea adăposturilor din clădirile proprietate personală și, în caz de necesitate, la amenajarea spațiilor de adăpostire din teren“.
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj spun că aceste adăposturi au fost controlate anul trecut, iar astfel de verificări se fac anual. „Se face anual un control de fond. Noi am făcut în 2016, împreună cu inspectorii de la Poliția Locală. Primăria trebuie să le întrețină, dar și cetățenii, conform Legii 481/2004, republicată în 2008“, a precizat Florin Cocoșilă, purtător de cuvânt ISU Dolj. Totodată, aceeași lege spune la art. 27, lit. h că: „Primarul are următoarele atribuții principale: dispune măsuri și controlează modul de întreținere a spațiilor de adăpostire colective de către administratorul acestora“.

Cheile de la adăposturi au rămas la proprietarii din bloc (Foto: arhiva GdS)
Cheile de la adăposturi au rămas la proprietarii din bloc (Foto: arhiva GdS)

La cine sunt adăposturile?

Dacă anul trecut reprezentanții RAADPFL spuneau că se ocupă de administrarea, întreținerea și repararea acestor adăposturi, acum își iau mâinile de pe ele. Iată ce răspuns dădea RAADPFL în noiembrie 2016: „Potrivit HCL nr. 162/30.04.2015, s-a aprobat gestiunea directă pentru activitățile de administrare a domeniului public și privat date în competența RAADPFL Craiova, printre care se numără și activitatea de administrare, întreținere și reparare a adăposturilor locale antiaeriene. Respectivele adăposturi fac parte din domeniul public“, se arată într-un răspuns dat GdS.
Acum reprezentanții primăriei spun că adăposturile sunt în administrarea Consiliului Local al Municipiului Craiova și se găsesc la Direcția de Patrimoniu. „Legea (art. 45 din Legea nr. 481/2004 privind protecția civilă) spune că pentru protecția populației și a bunurilor din patrimoniul cultural național de efectele atacurilor din aer se realizează sistemul național de adăpostire, care cuprinde: adăposturi pentru puncte de comandă destinate Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, adăposturi publice de protecție civilă aflate în administrarea consiliilor locale și fondul privat de adăpostire realizat de operatorii economici și proprietarii de imobile“, a precizat un reprezentant al Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS