2.6 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInundatii si alunecari de teren in patru localitati din Gorj

Inundatii si alunecari de teren in patru localitati din Gorj

• Citeva zeci de gospodarii si peste 100 de fintini au fost inundate • Alunecarile de teren au izolat satul Prunesti de comuna Albeni • Autoritatile judetului vor solicita guvernului 94 de miliarde de lei, bani necesari pentru repararea drumurilor comunale, podurilor si podetelor distruse de inundatiile care au avut loc in Gorj • Subprefectul de Gorj, Dan Ilie Morega, a declarat ca se gindeste sa il schimbe din functie pe Ion Dina, directorul Societatii de Drumuri si Poduri • Firma respectiva trebuia sa efectueze mai multe lucrari in localitatea Tintareni, pentru a preintimpina producerea unor noi inundatii


Precipitatiile care au cazut in noaptea de luni spre marti si ieri-dimineata in judetul Gorj au produs pagube in patru localitati: Albeni, Cruset, Hurezani si Tintareni. Pe linga cele 34 gospodarii inundate la Tintareni, au mai fost inregistrate citeva alunecari de teren, ce au pus in pericol circulatia pe un drum national si pe mai multe drumuri comunale. Ploile abundente de la munte au determinat cresterea nivelului principalelor riuri si piraie din judet, iar pe anumite portiuni apa a continuat sa sape in albie. Acest fenomen a fost inregistrat in comuna Hurezani, la o distanta de aproximativ 700 de metri de sediul primariei. Albia riului Amaradia a fost supusa din nou eroziunii. In localitatea Cruset au avut loc alunecari de teren in satul Maiag, unde a fost afectat drumul comunal 51, care face legatura cu satul Stamnesti. Tot in comuna Cruset, insa in satul Slavuta, s-a produs alta alunecare de teren, care a pus in pericol circulatia pe drumul comunal 40. De altfel, autovehiculele si carutele au circulat pe un singur sens. Surpari de mal au aparut si in satul Bojinu traversat de riul Amaradia, existind pericolul ca structura de rezistenta a mai multor case sa fie afectata.


94 de miliarde de lei pentru reparatii


Una dintre cele mai grave situatii este la Albeni unde drumul comunal 25 a fost distrus, dupa ce piriul Birzeiu a iesit din matca. Circulatia a fost intrerupta, iar satul Prunesti a ramas izolat de restul comunei. Locuitorii de aici nu au nici o cale de acces, pentru a merge in alte zone sa isi procure alimente sau sa se deplaseze la spital, in caz de nevoie. De asemenea, in comuna Tintareni, situata in sudul judetului, pe linga cele 34 de gospodarii inundate, la anumite case apa a intrat si in beciuri. Aproape 100 de fintini au fost inundate, apa nemaiputind fi consumata nici de oameni, dar nici de animale. Pentru golirea beciurilor si a fintinilor de apa, primarita din Tintareni, Maria Vasilescu, a solicitat interventia echipajelor de pompieri. „Apa a avut sub un metru, insa la vreo trei-patru case a intrat si in beciuri. A trebuit sa o scoatem, pentru ca alta solutie nu aveam, neavind pe unde sa se scurga. A plouat foarte mult si a venit si apa multa de pe dealuri. Circulatia pe drumul national a fost intrerupta circa o ora“, a afirmat Maria Vasilescu.


Bani de la guvern


Subprefectul de Gorj, Dan Ilie Morega, a declarat ca principala cauza a inundatiilor de la Tintareni o reprezinta obturarea de catre un localnic a unui canal de scurgere a apei. Cu toate ca Societatea de Drumuri Judetene avusese dispozitie sa execute lucrari in zona, acest lucru nu s-a intimplat.


„Din nou au fost case inundate in aceasta zona. Este un canal obturat de un cetatean si directorul Ion Dina de la Drumuri Judetene avea sarcina sa rezolve aceasta problema. Nu inteleg ce au facut de am ajuns ca situatia de saptamina trecuta sa se repete. Apa nu o mai ia pe canal, ci trece prin gospodariile invecinate. Pina la urma, singura solutie este inlocuirea lui Dina din functie, daca altfel nu se poate! Este vorba de administratie, nu de politica. Se actioneaza cu viteza melcului“, a adaugat subprefectul de Gorj. Acesta a mai precizat ca, in urma analizei facute de Consiliul Judetean Gorj, s-a stabilit ca suma necesara pentru refacerea infrastructurii afectate de inundatii este de 139 de miliarde de lei. Circa 94 de miliarde de lei urmeaza sa fie solicitate guvernului, restul banilor putind fi acoperiti din surse locale, atit de la consiliul judetean, cit si de la primariile din zonele unde au avut loc inundatii si alunecari de teren. Banii vor fi utilizati pentru efectuarea de reparatii la drumurile judetene, poduri si podete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS