Veşti bune pentru fermierii care au produs legume în spaţiile protejate, în cadrul Programului pentru tomate. Aceştia vor putea depune documentele care să justifice comercializarea produselor până la 15 iunie, deşi termenul iniţial era 31 mai. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a promis că va lua această decizie în urma solicitărilor fermierilor olteni, care s-au plâns că nu se pot încadra în termen din cauza temperaturilor scăzute, ce au întârziat dezvoltarea plantelor.
Termenul până la care fermierii care au produs legume în spaţii protejate, în cadrul Programului pentru tomate, pot depune documentele care să justifice comercializarea produselor s-ar putea prelungi de la 31 mai până pe 15 iunie. Directorul Direcţiei pentru Agricultură Olt, Emil Marinescu, a spus că declaraţia a fost făcută de ministrul agriculturii, Petre Daea, în urma solicitărilor pe care fermierii i le-au adresat în cadrul vizitei pe care acesta a efectuat-o luni în bazinele legumicole din acest judeţ.
„Se va modifica şi completa Hotărârea de Guvern nr. 39 din 2017 privind această aprobare a schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a tomatelor în spaţii protejate. În acest sens va apărea o hotărâre de guvern de modificare privind valorificarea producţiei în perioadele ianuarie – 15 iunie inclusiv şi/sau noiembrie decembrie inclusiv. Practic, termenul se prelungeşte până în 15 iunie, dat fiind faptul că în ultima perioadă au fost temperaturi foarte scăzute, care au împiedicat roşiile să ajungă la maturitate şi implicit să apară pe piaţă. Fermierii au făcut solicitări în acest sens“, a spus Emil Marinescu.
„Dacă reuşesc să facă dovada comercializării, fermierii vor avea banii în cont în maximum zece zile“
La nivelul judeţului Olt, aproape 1.600 de fermieri au depus cereri pentru a beneficia de ajutorul de 3.000 de euro pe an. Suprafaţa pe care plantează tomatele trebuie să fie de 1.000 de metri pătraţi, iar cantitatea obţinută trebuie să fie de minimum două kilograme pe metrul pătrat. În perioada în care temperaturile au fost extrem de scăzute, cei care nu au avut solariile încălzite au încercat să facă tot posibilul să îşi salveze recoltele. Dar, chiar dacă au reuşit să le salveze, lipsa căldurii le-a împiedicat dezvoltarea. „Fermierii olteni au reuşit să îşi protejeze legumele cu instalaţii rudimentare de încălzire, vorbim de arzătoare pe butelii de gaz, de paie umede băgate în butoaie şi date foc, făcându-se un fum care cuprindea tot solarul. Au fost patru-cinci nopţi nedormite pentru a salva recoltele. Din start, s-a devansat perioada de recoltare a acestora cu minimum două săptămâni şi, dacă se preconiza să începem recoltatul după 15 mai, acum acest lucru se va întâmpla undeva la sfârşitul lunii, deci perioada 1 ianuarie – 31 mai nu putea fi respectată de majoritatea celor care s-au înscris în program. Dacă legumicultorii cu tomate extratimpurii, care au solariile încălzite, reuşeau să se încadreze, ceilalţi trebuia să aştepte până în noiembrie. În aceste condiţii, e binevenită prelungirea termenului, anunţată ieri (luni – n.r.) de ministrul agriculturii, în cadrul vizitei în Olt. Mai mulţi fermieri vor reuşi să îşi primească banii pentru că tot din informaţiile pe care le avem de la Ministerul Agriculturii, dacă reuşesc să facă dovada comercializării a minimum două tone pe 1.000 mp, în maximum zece zile, fermierii vor avea banii în cont“, a spus Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.
Problemele din piaţa de gros
Până să le intre banii în cont, fermierii spun că se confruntă cu o serie de probleme pe pieţele de gros din ţară. Vânzarea mărfii este una dintre ele. „Fermierii care s-au întâlnit cu ministrul agriculturii i-au semnalat problema vânzării, care este destul de acută la această dată. În urmă cu o săptămână, Ministerul Agriculturii a dat un comunicat că au început controale în pieţe în legătură cu regulile de comercializare, iar ieri (luni – n.r.) ni s-a promis că acestea se vor înteţi. Noi avem nevoie de cei care ne comercializează produsele pentru că noi ştim să le producem, nu avem timp să le vindem, şi dânşii din asta trăiesc, dar trebuie să o facă într-un cadru legal şi cinstit, să fie plătitori de taxe şi impozite şi să nu mai eludeze sistemul financiar din România. Chiar acum mă întorc dintr-o piaţă din Cluj şi vorbeam cu câţiva fermieri din sudul judeţului Olt, care se confruntă cu această problemă, a micilor comercianţi, care nu doresc să ia de la producător documentele justificative şi vorbim aici de filă din carnetul de comercializare sau factură şi chitanţă, în cazul celor organizaţi ca PFA, II sau IF. Odată cu aceste vizite ale ministrului, s-au cules foarte multe date şi e bine că s-a aflat prin viu grai de problemele pe care le au fermierii“, a spus Ion Păunel. Lupta cu importurile este altă problemă cu care se confruntă legumicultorii care încearcă să îşi vândă produsele în pieţele de gros din ţară. „Pentru această perioadă este destul de multă marfă pe piaţă, dar peste 60 la sută este de import. Avem tomate din Ungaria şi Polonia, căpşune din Ungaria şi Polonia, cireşe din Italia, vinete, ardei gras. Fermierii autohtoni se chinuiesc luni întregi să producă legume în România şi, când ies pe piaţă, se lovesc de importuri, care se vând la preţuri sub cele de producţie“, a mai spus Ion Păunel.
„Am trimis spre analiză o serie de probe şi nu avem remanenţă de pesticide“
Altă problemă care planează asupra legumicultorilor este aceea că roşiile ar avea un nivel ridicat de pesticide. Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură Olt, au fost prelevate probe de la tomate, în urma cărora s-a stabilit că lucrurile nu stau deloc aşa. „Am văzut pe la anumite posturi de televiziune o serie de comentatori sau interlocutori care au spus că le este teamă să mănânce aceste roşii. Eu pot să demonstrez oricând că noi am trimis spre analiză o serie de probe luate de la diverşi fermieri care ne-au demonstrat că sunt foarte bune şi că nu avem remanenţă de pesticide. Mai mult decât atât, de fiecare dată când inspectorii Direcţiei Agricole au mers la fermieri le-au atras atenţia să folosească produse omologate“, a spus Emil Marinescu.