3.4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024

Nastase, pe faras

Visul aliatilor este foarte aproape de indeplinire. Scaunul lui Adrian Nastase mai atirna doar de un fir de par. Miercuri seara, partidele din coalitia de la putere au reusit, dupa o sedinta maraton de sapte ore, sa modifice regulamentul Camerei, astfel incit majoritatea politica a deputatilor sa poata sa-l revoace.


Aceasta a fost a doua mare etapa din demersul aliatilor, prima fiind cea de convingere a partenerilor de la guvernare, UDMR si PC, sa-si schimbe votul dat in ianuarie pentru Nastase. Pina la urma, liberalii si democratii au reusit sa smulga, cu presiuni si amenintari cu anticipate, acceptul celor doua partide, iar regulamentul a fost schimbat, asa ca presedintia lui Nastase la Camera Deputatilor sta acum sub semnul numaratorii inverse.


Batalia din comisia pentru regulament nu a fost una usoara, dar, pina la urma, majoritatea puterii a facut ca toate amendamentele propuse de deputatii coalitiei de guvernare sa fie adoptate fara modificari substantiale.


De altfel, pe tot parcursul sedintei, votul exprimat de presedintele Comisiei, Ioan Bivolaru, precum si cel al reprezentantei PRM, Olguta Vasilescu, nu au avut decit rol consultativ. Cu atit mai mult cu cit deputatii coalitiei au venit cu alte amendamente decit cele depuse initial la raportul de modificare a Regulamentului Camerei. „Regulamentar este posibil, dar colegial nu este corect. Ati fi putut depune aceste amendamente macar in termen de 24 de ore, astfel incit sa avem si noi timp macar sa ne uitam pe ele. Ati venit aici cu ele gindite deja si nici nu ne dati timp sa le intelegem macar“, s-a plins presedintele Ioan Bivolaru.


Ramine cu postul de vicepresedinte


Deputatii coalitiei si-au luat si masuri preventive pentru a nu ajunge iar in situatia ca noul regulament al Camerei sa fie respins de Curtea Constitutionala. Pentru a se conforma cererii din februarie a Curtii, deputatii PNL, PD, PC si UDMR au prevazut doua sectiuni distincte privind modalitatile de revocare. Prima dintre acestea se refera la presedintele Camerei, iar cea de-a doua la membrii Biroului Permanent. Daca va fi adoptat in forma actuala, regulamentul Camerei va permite revocarea din functie a presedintelui la propunerea majoritatii politice a deputatilor. Se prevad insa si cazuri in care presedintele poate fi demis din functie daca se dovedeste ca el a incalcat normele constitutionale sau pe cele stipulate in regulamentul Camerei. Potrivit formei adoptate de Comisie, Regulamentul prevede ca revocarea presedintelui este posibila si la cererea grupului parlamentar care l-a propus. Unul dintre amendamentele propuse de deputatii coalitiei sustine ca, in cazul revocarii, fostului presedinte sa-i fie cedata functia ierarhica imediat inferioara celei detinute pina la acel moment. In cazul in care deputatul PNL, Mona Musca, ar prelua presedintia, spre exemplu, Adrian Nastase ar putea ocupa in continuare functia de vicepresedinte al Camerei, in locul lui Dan Radu Rusanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS