Rep: Ce v-aţi notat în agenda de lucru la întâlnirile cu cetăţenii din Craiova?
Mario Ovidiu Oprea: Agenda craiovenilor este ca un caiet de sarcini pentru mine. Mi-am propus să cuprind şi să soluţionez toate neregulile sesizate de ei, dar şi propunerile pe care le au pentru ca oraşul să funcţioneze, să arate cât mai aproape de dorinţa lor. Problemele cu care se confruntă Craiova sunt vizibile zi de zi, nu pot fi măturate sub preş. Nu e ca pe paginile de socializare ale pesediştilor, unde se şterge rapid tot ce deranjează. Craiovenii vor ca municipiul să redevină centru industrial şi universitar. 80% dintre ei consideră că este important conceptul de EcoCity şi aşteaptă construirea unui inel verde în jurul municipiului, precum şi adoptarea colectării selective a gunoiului. Nu doar că nu îi contrazic, dar îi voi şi sprijini să locuiască într-un oraş oxigenat, unde sănătatea e pe primul loc. Îi voi ajuta să realizăm şi eficientizarea energetică a clădirilor, prin reabilitare. Nu o să facem o administraţie „de faţadă“, căci ne-am lămurit cine a brevetat-o. Pentru asta se zbate PSD; pentru construcţiile durabile, există PNL.
Rep: Care au fost reproşurile aduse administraţiei locale şi cum vă propuneţi să nu faceţi aceleaşi greşeli?
Mario Ovidiu Oprea: Cât a avut norocul să fie interimar, candidatul împrumutat Genoiu a fost ocupat să-şi tranşeze situaţia politică, să evadeze din PMP, să-şi aranjeze treburile prin adopţia PSD. Nu a avut timp să asculte vocea locuitorilor care, conform unui sondaj realizat luna aceasta de Novel Research, s-au plâns de o guvernare deficitară, de birocraţie excesivă, de lipsa de interes din administraţie, de corupţia din interior şi de lipsa de viziune a unor indivizi care acum pozează în simpli cetăţeni. Ei bine, sunt cetăţeni ai Craiovei, infinit mai valoroşi, care vor demonstra la vot că administraţia nu înseamnă să-ţi muţi scaunul prin administraţie după cum îţi cântă interesul. E grav că acest reproş vine chiar de la un ministru PSD, sătul probabil de conspiraţiile din teritoriu. Nu voi face aceleaşi greşeli, pentru că am fost dintotdeauna un ales transparent, loial unui singur partid şi aşteptărilor electoratului. Craiovenii vor fi sfătuitorii mei şi parte a deciziilor care ne privesc pe toţi. În oraşul acesta este nevoie de dezbatere, nu de decizii care se iau ignorând opinia şi voinţa majorităţii.
Rep: Prezentaţi-ne câteva idei din program care ar putea convinge alegătorii că sunteţi potrivit pentru funcţia de primar.
Mario Ovidiu Oprea: Misiunea mea este să se înceteze cu asfaltările de mântuială, cu falimentul adus de firmele-căpuşă şi să construim o infrastructură solidă, mai ales în zonele periferice. Modernizarea Craiovei nu înseamnă doar centrul şi arterele principale. Tot legat de circulaţie, vreau să fluidizăm traficul, care e tot mai greu de suportat. Acest război al nervilor duce chiar şi la violenţă în trafic, pe care trebuie să o prevenim. Locurile de parcare sunt și ele o prioritate, parcul auto al judeţului s-a mărit considerabil în ultimii ani. Vreau să mă axez mult pe siguranţa cetăţeanului, pe siguranţa copiilor, mai ales. Să nu se mai repete cazul Andrei Goreci. Aş dori să construim mai multe locuri de joacă, spaţii de recreere pentru adulţi, să reducem, pe cât posibil, poluarea, ca să nu mai avem senzaţia că ne sufocăm, şi să readucem în prim-plan bucuria de a face sport, prin construirea unor baze sportive comunitare. Mizez mult pe socializarea faţă în faţă şi îmi doresc multe activităţi care să ne adune la un loc, pe cât posibil. Nu în ultimul rând, vreau să oferim cât mai multe locuri de muncă, pentru a reduce rata şomajului. Sectorul comercial al Craiovei nu este suficient pentru ca economia să aibă garanţii.
Rep: În acţiuni, cum au primit tinerii inițiativele dumneavoastră?
Mario Ovidiu Oprea: Îi simt încrezători, m-au primit cu nevoia de a fi luaţi în seamă, de a contribui la dezvoltare. Scopul meu este cultivăm grija urbană, nu să aducem la primărie personaje care se prefac îngrijorate. Să administrăm la vedere, să renovăm ideea de autoritate locală, faţă de care cetăţenii să nu aibă repulsie. Tinerii craioveni, de care îmi este foarte drag, se întrec în idei şi mi-au sugerat „să refabricăm perfectul simplu“. Asta este esenţa, să conturăm un viitor în care totul să se simplifice urbanistic. Să oferim Craiovei posibilitatea de a atinge perfecţiunea, făcând totul mai accesibil, nu mai complicat.
Rep: Vi s-a cerut demisia zilele trecute. Cum comentaţi?
Mario Ovidiu Oprea: Mandatul meu actual de senator este o răspundere în plus, nu un privilegiu. Faptul că îmi respect angajamentul faţă de cei care m-au ales în decembrie şi muncesc în paralel pentru craioveni este o dovadă a faptului că în politică chiar poţi mai mult, dacă vrei. Contracandidaţii mei care au demisionat trebuie să înveţe că este o diferenţă între onoare şi obligaţia de a intra în legalitate. Cum nu i-am copiat pe cei care au practicat traseismul politic, nu voi urma nici recomandările celor vulnerabili, care trădează. Nu am timp de populisme, când craiovenii vor acţiune în folosul lor.