5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljUnii asistenți sociali din mediul rural fac muncă de mântuială

Unii asistenți sociali din mediul rural fac muncă de mântuială

Mii de persoane din judeţul Dolj ar trebui monitorizate cu atenţie de angajaţii Serviciului de Asistenţă socială din cadrul primăriilor. Este vorba despre copii şi adulţi care au nevoie de îngrijire de specialitate, sunt grav bolnavi, au diverse dizabilităţi, sunt cazuri sociale. Asistenţii sociali au drept atribuţie să identifice situaţiile de risc şi să stabilească măsurile de prevenţie care se impun. Este greu de spus însă cât de pregătiţi profesional în domeniul asistenţei sociale sunt aceşti oameni sau cât de frecvent efectuează anchete sociale pe teren.

Cu aproximativ două săptămâni în urmă, în comuna doljeană Dobreşti, doi bătrâni au fost găsiţi morţi în locuinţă. Casa în care locuiau cei doi este situată chiar în faţa primăriei, o locuinţă din pământ lipsită de condiţii minime de trai. Cele două camere erau pline de gunoaie, sticle și pietre, iar prin acoperişul de nuiele se vedea cerul. În aceste condiţii şi-au dus cei doi ultimii ani din viaţă. Deşi timp de mai multe săptămâni Maria (85 de ani) şi Jan (75) Lungu nu au mai fost zăriţi, nimeni nu a făcut nimic. În prezent, se desfăşoară o anchetă deoarece, din cauza stării avansate de putrefacţie în care se aflau, primarul a decis să îi îngroape pe cei doi chiar în noaptea în care au fost găsiţi, înveliţi în folie, la marginea cimitirului. Cercetările se desfăşoară sub directa supraveghere şi coordonare a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, urmând ca la definitivarea acestora dosarul să fie înaintat Parchetului cu propuneri legale. „Cu privire la situaţia din comuna Dobreşti, potrivit art. 112 alin. 3 din Legea 292/2011, autorităţile administraţiei publice locale au, în principal, atribuţii în ceea ce priveşte identificarea familiilor şi persoanelor aflate în dificultate, precum şi cauzele care au generat situaţiile de risc de excluziune socială“, a spus Marius Simcelescu, director executiv la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj.

„Serviciile sociale pot funcţiona numai dacă sunt acreditate în condiţiile legii“

Teleorman, Buzău, Mehedinţi, Vaslui şi Dolj sunt judeţele cu cei mai mulți beneficiari de venit minim garantat conform Legii nr. 416/2001. În Dolj, nu există localitate fără asistați social, numărul total al acestora fiind de 15.000. Serviciile sociale din cadrul primăriilor sunt cele care trebuie să efectueze anchetele sociale ale beneficiarilor de ajutoare și să-i taie de la plată pe cei care nu mai îndeplinesc condițiile. „Potrivit prevederilor Legii nr. 292/2011 a asistenţei sociale, cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile administraţiei publice locale înfiinţează structuri specializate denumite servicii publice de asistenţă socială şi organizează, în aparatul de specialitate al primarului, compartimentul responsabil de contractarea serviciilor sociale. La nivelul comunelor, serviciile publice de asistenţă socială se organizează ca un compartiment funcţional în aparatul de specialitate al primarului. De asemenea, pentru a acorda servicii sociale, furnizorii de servicii sociale, indiferent de forma lor juridică, trebuie acreditaţi în condiţiile legii. Serviciile sociale pot funcţiona numai dacă sunt acreditate în condiţiile legii“, a explicat directorul AJPIS. Potrivit legii, AJPIS are atribuţii referitoare la controlul şi monitorizarea modului în care sunt stabilite beneficiile de asistenţă socială, precum şi la evaluarea, monitorizarea şi controlul activităţii furnizorilor de servicii sociale publici şi privaţi din punctul de vedere al respectării standardelor de calitate şi de cost, precum şi al eficienţei şi performanţei acestora. „Autorităţile publice locale asigură activitatea din domeniul asistenţei sociale prin asistenţii sociali angajaţi în structurile proprii, iar dacă din cauze obiective nu se pot angaja asistenţi sociali, pot angaja lucrători sociali pentru realizarea activităţilor de identificare şi, după caz, de evaluare a nevoilor persoanelor care solicită acordarea de beneficii de asistenţă socială şi servicii sociale“, a completat directorul AJPIS Dolj.

Primării sancţionate

Potrivit reprezentanţilor AJPIS, nu de puţine ori asistenţii sociali din cadrul primăriilor din mediul rural nu efectuează anchetele sociale periodic, aşa cum cere legea, ale celor pe care îi au în plată sau în monitorizare. Anul trecut, au fost identificate deficienţe în stabilirea drepturilor la beneficii sociale, fapt pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi recuperare a plăţilor efectuate necuvenit. „Comunele în care s-au constatat cele mai multe nereguli în raport cu numărul de beneficiari de ajutor social şi/sau alocaţie pentru susţinerea familiei verificaţi sunt: Desa, Vela și Carpen. Ca urmare a deficienţelor în aplicarea prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, constatate de către inspectorii sociali, au fost aplicate opt sancţiuni contravenţionale. Comuna Izvoare a primit 5.000 de lei pentru nedispunerea efectuării anchetelor sociale la termenul legal și 2.000 de lei pentru neîntocmirea proiectelor de dispoziţii (acordare, încetare, suspendare ajutor social); comuna Rojişte – 2.500 de lei pentru neafişarea planului de acţiuni sau lucrări de interes local; comuna Desa – 2.000 de lei pentru neîntocmirea proiectelor de dispoziţii; comuna Galicea Mare – 2.000 de lei pentru neîntocmirea proiectelor de dispoziţii; comuna Carpen – 2.500 de lei pentru neafişarea planului de acţiuni sau lucrări de interes local; comuna Pleniţa – 1.000 de lei pentru neîntocmirea proiectelor de dispoziţii; comuna Vela – 5.000 de lei pentru neîntocmirea planului de acţiuni sau lucrări de interes local“, a completat Marius Simcelescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS