Absolvenții de liceu au fost anul acesta în număr mai mare la prima probă a examenului național de bacalaureat. În județul Dolj s-au înregistrat doar 104 absenți din cei 3.784 de înscriși pentru această probă. În ceea ce privește rezultatele, cei mai mulți candidați au primit calificativul „experimentat“.
Prima probă a examenului național de bacalaureat a luat sfârșit. În județul Dolj, pentru evaluarea competențelor de comunicare în limba română s-au înscris 3.784 de candidați, din care 104 nu s-au prezentat, dintre aceștia 96 fiind absolvenți de liceu din promoția curentă, iar restul de opt din promoțiile anterioare. Absenții provin de la 18 din cele 43 de licee în care s-a desfășurat evaluarea.
Cei mai mulți absenți în raport cu numărul de înscriși s-au înregistrat la Liceul Tehnologic „Aurelian Ionete“ din Malu Mare, unde la proba de limba română s-au prezentat mai puțin de jumătate din candidați. La această unitate de învățământ s-au înscris pentru această sesiune de bacalaureat 24 de candidați, iar la prima evaluare au absentat 14. De asemenea, printre unitățile cu cei mai mulți absenți se numără și Liceul „Dimitrie Filișanu“ din Filiași, unde au lipsit 22 din cei 294 de înscriși, Colegiul Național „Gheorghe Chițu“, unde au lipsit 14 din cei 312 înscriși, dar și Liceul Tehnologic Auto, cu 14 absenți din cei 112 candidați înscriși. În alte 14 unități de învățământ au fost între 1 și 10 absenți. În cadrul acestei probe a fost eliminat un candidat de la Liceul „Matei Basarab“ din Craiova pentru că i-a sunat telefonul mobil în timpul evaluării.
La acest examen au fost 15 unități școlare la care au fost prezenți toți candidații înscriși, printre care Colegiul „Frații Buzești“, Colegiul Național „Carol I“, Colegiul Național „Elena Cuza“, Liceul „Charles Laugier“, Colegiul de Industrie Alimentară Craiova, Colegiul Tehnic „C.D. Nenițescu“.
Peste 2.800 de candidați au primit calificativul „experimentat“
În ceea ce privește rezultatele, 76,6% din candidații prezenți au obținut cel mai bun calificativ – „experimentat“. „Din cei peste 3.680 de candidați prezenți, 2.823 au obținut calificativul «experimentat», dintre aceștia 11 fiind absolvenți din promoțiile anterioare. Alți 605 candidați au primit calificativul «avansat» și 251 de candidați au obținut calificativul «utilizator mediu»“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună.
Sesiunea bacalaureatului continuă cu proba de evaluare a competențelor digitale, ce a debutat joi în patru unități de învățământ, care nu au suficiente calculatoare în comparație cu numărul de înscriși, respectiv Liceul „Marin Sorescu“, Colegiul Național „Ștefan Velovan“, Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova și Liceul „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni. Proba de evaluare a competențelor digitale se va derula în zilele de 9, 12 și 13 iunie, atât în cele patru unități școlare care au solicitat o zi în plus pentru acest examen, cât și în celelalte 39 de licee din Craiova și județ.