9 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Buna, sint gaz pe foc...vino si stinge-ma!“

„Buna, sint gaz pe foc…vino si stinge-ma!“

Pompierii din judetul Olt au avut de furca in cursul anului trecut mai mult cu glumetii si campionii la injuraturi de pe firul gratuit decit cu stingerea incendiilor si salvarea de vieti omenesti. Pompierii au devenit foarte suspiciosi si fac verificari riguroase inainte de a bate drumul pina la fata locului. Toate acestea dureaza minute pretioase, la care se pot adauga alte peste 60, daca ai ghinionul sa locuiesti departe.

80% din apelurile primite de pompierii din Olt sint injuraturi, iar 10% – glume proaste

Conducerea Grupului de Pompieri „Matei Basarab“ al judetului Olt a anuntat, la intilnirea de bilant, ca se confrunta cu mari probleme care sint generate de cetatenii pusi pe glume proaste. „Exista greutati in receptionarea apelurilor telefonice pe numarul 981. Din cauza ca serviciul este gratuit, in dispecerat exista o avalansa de apeluri, din care cele mai multe false“, a spus comandantul Grupului de Pompieri, lt. col. Gheorghe Nastasie. Lt. Cristian Croitoriu confirma spusele comandantului Grupului de Pompieri: „Majoritatea sint glume proaste. 80% dau telefon sa ne injure sau ne confunda cu alte linii, iar 10 % anunta false incendii. Cei mai multi dintre aceia care suna sint copii sau tineri care se distreaza in acest fel“. Intrucit au ajuns la exasperare, pompierii si-au montat din luna august a acestui an un dispozitiv de detectare a numerelor care apeleaza linia 981. Cristian Croitoriu spune insa ca aceasta masura nu ajuta foarte mult, pentru ca multi au descoperit noi metode de a insela dispozitivul: „Pe unii reusim sa-i mai speriem cind le spunem numarul de pe care ne-au apelat. Dar unii dintre cei care suna de pe telefoane mobile formeaza combinatia cu diez si astfel isi ascund numarul, noua aparindu-ne pe ecran „convorbire privata”“.

Comandantul Grupului de Pompieri „Matei Basarab“ a spus ca o alta problema o reprezinta anuntarea incendiilor, care se face de cele mai multe ori cu intirziere: „In special in localitatile rurale, unde au loc cele mai multe incendii, se anunta mai greu din cauza posturilor de telefonie reduse la numar sau a desfiintarii serviciului telefonic pe timp de noapte. In plus, distantele sint foarte mari intre subunitatile de pompieri si localitatile rurale. Autospecialele din dotarea noastra sint uzate si se deplaseaza greu, iar unele drumuri de acces sint greu practicabile. Toate acestea duc la marirea timpului de interventie“.

In cursul anului 2001, raza raionului de interventie a Detasamentului de Pompieri Slatina pina la cel mai indepartat centru populat si pina la limita raionului de interventie a fost de maximum 50 km, timpul minim de raspuns fiind de o ora si 25 de minute. In cazul raionului Caracal, timpul minim de raspuns pina la cel mai indepartat centru populat a fost de o ora si 45 de minute. Lt.col. Gheorghe Nastasie a spus ca in urmatorul an, eforturile vor fi concentrate pe reducerea acestor timpi. Vor mai fi infiintate doua statii de pompieri la Bals, respectiv Corabia, si o garda de interventie la Draganesti-Olt. Lt. Cristian Croitoriu a spus ca timpul de interventie este marit si din cauza verificarii apelurilor: „Din cauza numeroaselor telefoane care anunta incendii false, sintem nevoiti sa verificam apelul. Noi sunam inapoi la numarul de pe care am fost sunati si numai daca primim informatii precise mergem la fata locului“.

Gheorghe Nastasie a mentionat ca alta problema cu care se confrunta grupul de pompieri pe care il conduce este tehnica de lupta impotriva focului invechita: „Resursele financiare sint reduse pentru cumpararea pieselor de schimb, a acumulatorilor, anvelopelor. Barcile pneumatice si vestele de salvare folosite la interventiile la inundatii si salvari de la inec nu mai prezinta siguranta, nu dispunem de scari culisabile si targi pe masinile de lupta, costumele de protectie ale militarilor nu s-au asigurat pentru intregul efectiv, iar cele existente sint confectionate dintr-un material care nu asigura protectie totala“. El a precizat totusi ca nu s-au inregistrat incendii scapate de sub control.

Sapte persoane au murit in incendii

Militarii din cadrul Grupului de Pompieri „Matei Basarab“ al judetului Olt au intervenit in cursul anului 2001 la stingerea a 95 de incendii pe raza municipiului Slatina, 60 in Caracal, 43 – Bals, 35 -Scornicesti, 27 – Corabia si 22 – Draganesti-Olt. De asemenea, au mai participat la 18 interventii la inundatii, zece actiuni de asistenta a persoanelor, trei de ajutor medical si descarcerare si una de protectie a mediului. Sapte persoane au murit in incendii, din care doua arse si cinci asfixiate, iar alte cinci persoane au fost ranite. Majoritatea incendiilor au fost generate de focuri deschise fara respectarea normelor, de instalatii electrice defecte, fumatul in locuri cu pericol de incendiu si de actiuni intentionate. Daca munca la cimp in aceasta toamna a fost lipsita de evenimente, campania agricola din aceasta vara a generat 13 incendii de lanuri si alte zece la miristi, luna august fiind si cea mai „fierbinte“, cu 60 de incendii la activ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS