2.6 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘantierele cu ani întârziere de la SJU Craiova

Șantierele cu ani întârziere de la SJU Craiova

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Craiova a devenit din nou un șantier. Pe lângă lucrările la Clinica de Cardiologie Intervențională, care s-a construit în curtea spitalului, s-a reluat și reabilitarea Ambulatoriului de specialitate (Policlinica), începută în mai 2012, dar și extinderea Unității de Primiri Urgențe (UPU), demarată în mai 2015. Proiectul de reabilitare și modernizare a Ambulatoriului, derulat de Consiliul Județean (CJ) Dolj cu fonduri europene, a creat și cele mai multe probleme și nu va fi gata nici anul acesta. Și la extinderea UPU, care trebuia finalizată luna trecută, s-a cerut o păsuire de un an. 

Trei mari proiecte demarate de Consiliul Județean (CJ) Dolj la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Craiova, unul cu fonduri europene, celelalte două cu fonduri proprii, toate cu întârzieri și probleme, așa se prezintă modernizarea Ambulatoriului de specialitate, extinderea Unității de Primiri Urgențe (UPU) și construirea Clinicii de Cardiologie Intervențională. Dacă despre clădirea unde ar trebui să se efectueze operațiile pe cord deschis, care a costat 13,6 milioane de lei (bani din bugetul CJ), s-a spus că va fi gata în această toamnă (cu o întârziere de doi ani), la celelalte două obiective lucrările vor continua și anul viitor.
„Bila neagră“ a Consiliului Județean Dolj o reprezintă Ambulatoriul de specialitate, un proiect european de peste opt milioane de euro anunțat cu mare tam-tam în urmă cu cinci ani. Contractul privind „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Craiova“ a fost atribuit în aprilie 2012, după doi ani de licitații (procedura s-a derulat de trei ori, fiind de două ori anulată), asocierii SC Remex SRL (o firmă din Ișalnița) – Framegrip Construction Limited (societate din Cipru – paradis fiscal). Cele două firme au avut 18 luni la dispoziție să termine lucrările (contract în valoare de 9.731.503 lei, fără TVA), dar problemele au curs pe bandă rulantă. Lucrările s-au derulat anevoios, însă constructorul a cerut până la urmă, în decembrie 2013, convocarea comisiei de recepție, după cum susține CJ Dolj.
Comisia, întrunită în ianuarie 2014, a propus însă „respingerea recepției și revizuirea proiectului tehnic astfel încât acesta să corespundă realității din teren“.
Potrivit CJ Dolj, comisia constatase că „au fost emise dispoziții de șantier pe parcursul execuției lucrărilor ce vizau recompartimentarea încăperilor, pentru a corespunde normelor sanitare în vigoare la acea dată (la recomandarea spitalului), dar care nu au fost vizate spre neschimbare de către emitentul autorizației de construire – Primăria Craiova“. „În același timp, comisia a constatat că ISU Dolj solicita o serie de lucrări suplimentare care nu au existat în proiectul tehnic inițial, necesare pentru a constitui din Ambulatoriul de specialitate un compartiment de incendiu distinct, motiv pentru care s-a propus respingerea recepției și revizuirea proiectului tehnic, astfel încât acesta să corespundă realității din teren și să cuprindă lucrările suplimentare necesare pentru asigurarea funcționalității ambulatorului și obținerea autorizațiilor de funcționare de către SJU Craiova, inclusiv autorizația pentru securitate la incendiu de la ISU. În consecință, pentru revizuirea proiectului tehnic și asigurarea asistenței tehnice de specialitate pentru lucrările suplimentare, consiliul județean a demarat achiziția directă a serviciilor de revizuire a proiectului tehnic“, au mai explicat oficialii CJ Dolj.

„Ambulatoriul este o problemă care parcă nu se mai termină“

Asta se întâmpla în martie 2014, dar lucrurile au mers la fel de anevoios în continuare. „Ambulatoriul este o problemă care parcă nu se mai termină, nici noi nu știm cum s-o mai dăm. Am avut parte, în primul rând, de proiectanți foarte slabi și de întâmplări nefericite din viața lor și a noastră. Firma belgiană care a câștigat proiectarea a dat faliment, lucrarea a fost preluată de o firmă soră din România, care s-a apucat de lucru, dar și ea a dat faliment. Până să dea faliment, unii proiectanți au plecat cu planurile de la Ambulatoriu, poate ca să se răzbune pe firmă, și a trebuit să-i acționăm în instanță, dar să o și luăm de la capăt, să scoatem la licitație și să găsim un alt proiectant“, susține președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
Achiziția pentru revizuirea proiectului tehnic a fost reluată de două ori (prima dată nefiind depusă nici o ofertă), a fost adjudecată în august 2015 de firma Spiri Com SRL, din București, dar nici acum lucrurile nu s-au mișcat mai repede, fapt ce a dus și la penalizarea proiectantului. Abia în data de 7 iunie 2016 a putut fi depusă la Primăria Craiova documentația pentru obținerea autorizației de construire, atât pentru lucrările deja executate, cât și pentru lucrările suplimentare rezultate în urma revizuirii proiectului tehnic inițial. După obținerea autorizației a urmat o nouă procedură de achiziție publică, finalizată în februarie 2017 prin atribuirea lucrărilor către asocierea SC Construct Invest SRL – SC Scadt SA – SC Elecsis SRL.
Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat pe 23 martie, după eliberarea mai multor spații. Dar, surpriză: construtorii au avut nevoie de proiectant, iar acesta a refuzat să vină la Craiova. „Proiectantul trebuia să asigure asistența pe perioada lucrărilor, numai că banii au fost puțini, pentru că el s-a culcat pe ideea că totul o să meargă strună. S-a constatat că nu e chiar așa, constructorul a cerut sprijinul proiectantului, cei de la București au venit o singură dată, după care au renunțat definitiv. I-am somat, am reziliat contractul, i-am acționat în instanță, dar a trebuit să facem altă licitație pentru supervizare lucrări și, în prezent, suntem în această fază (procedura privind contractarea serviciilor de asistență tehnică din partea unui proiectant pe perioada de derulare a lucrărilor are ca termen de depunere a ofertelor data de 23.06.2017 – n.r.)“, a dezvăluit Ion Prioteasa. „Mai sunt foare multe de făcut la Ambulatoriu, dar pentru toate aceste lucrări sunt bani, iar constructorul trebuie să le readucă la zi. Cert este că garanția va curge din momentul în care se va face recepția finală“, a adăugat președintele CJ Dolj. Implementarea proiectului a fost prelungită până la 31 decembrie 2018.

La extinderea UPU s-a mai cerut un termen de un an

Nu doar la Policlinica SJU ar mai fi de lucru, ci și la UPU, care va fi extinsă de la 800 de metri pătrați la 3.600 mp. Și aici există întârzieri, iar lucrările se vor întinde și pe parcursul anului viitor. Modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe a spitalului județean, un proiect în valoare de circa 22 de milioane de lei (bani de la bugetul CJ Dolj), a început în mai 2015, constructorul Primaserv SRL Craiova având la dispoziție doi ani pentru finalizarea lucrărilor. Până acum au fost semnate însă două acte adiționale de prelungire a termenului, un al treilea fiind în curs de elaborare. După ce a avut ca ultim termen 16 septembrie 2017, constructorul a mai cerut o păsuire de un an.
Pe șantierul de la UPU se lucra zilele trecute, iar Ion Prioteasa crede că aici nu vor mai exista probleme de acum înainte. „Ne-am reglat cu constructorul de la UPU și se merge acum într-un ritm bun. Constructorul a avut de-a lungul timpului un ritm necorespunzător, dar a înțeles importanța lucrării, și-a strâns rândurile și s-a pus pe muncă. Aici nu au existat probleme cu licitațiile, ci cu proiectarea. La un moment dat, s-a construit casa liftului, dar nu s-a mai făcut și un loc unde să se ducă liftul în jos și a trebuit făcută o reproiectare. Apoi s-a dat de niște izvoare, după care a mai apărut și altceva și tot așa. Acum ar fi lucrurile clare și ne îndreptăm spre o rezolvare pozitivă a extinderii UPU. Va urma și dotarea, dar aici să vedem dacă se implică și Ministerul Sănătății, dacă ne dă voie să accesăm fonduri europene, dacă nu, o să apelăm la bugetul consiliului județean“, a precizat Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS