4.2 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEuroparlamentarul Marian Jean Marinescu: „Drumul Craiova - Pitești este inutil“

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: „Drumul Craiova – Pitești este inutil“

Tinerii antreprenori sau persoanele care doresc să facă o afacere chiar dacă în prezent au statut de șomeri, studenți, lucrători independenți pot beneficia de schimb de experiență cu antreprenori din străinătate prin programul european „Erasmus pentru tineri antreprenori“. Programul a fost prezentat vineri și la Craiova la Hotel Ramada, evenimentul fiind organizat de biroul europarlamentarului Marian Jean Marinescu cu sprijinul Comisiei Europene. Prin acest program, cei care sunt la începutul unei afaceri sau doresc să facă o afacere pot beneficia de stagii de pregătire cu durata de ina – șase luni la un antreprenor cu experiență din străinătate, pe timpul stagiului acordându-se și un grant lunar în funcție de țara unde vor sta.

Regiunea Oltenia este pe locul șapte în Uniunea Europeană ca și grad de sărăcie, din cauza slabei dezvoltări economice, a subliniat europarlamentarul Marian Jean Marinescu. Programul „Erasmus pentru tineri“ poate oferi sprijin pentru cei care sunt la începutul unei afaceri sau care doresc să facă pe viitor o afacere, întreprinderile mici și mijlocii având un rol important în dezvoltarea economiei. Acest program a fost lansat în 2009 și, până în prezent, 10.000 de antreprenori au avut parte de schimburi de experiență. România ocupă locul al patrulea ca număr de înscrieri după Italia, Spania, Regatul Unit, dar din regiunea Oltenia doar opt antreprenori au participat la acest program. „Fără economie nu sunt locuri de muncă, fără locuri de muncă nu putem să trăim. Din păcate, în ultimii douăzeci și ceva de ani în regiunea noastră nu s-au întâmplat multe lucruri de acest gen. Regiunea Olteniei este a șaptea regiune ca sărăcie din Europa. Putem să fim ”mulțumiți” că mai este una, ceva mai sus de noi, Regiunea Nord -Est fiind a cincea regiune ca sărăcie din Europa. Cu toate fondurile structurale care s-au introdus în România de când suntem membri ai Uniunii Europene, nu s-a schimbat mare lucru“, a precizat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

Oltenia nu este legată de Vest prin autostradă

Eurodeputatul Marian Jean Marinescu a subliniat faptul că una dintre cauzele sărăciei în regiunea Oltenia o constituie lipsa unei autostrăzi care să ne lege de Vest, subliniind faptul că, în prezent, singurele dezbateri care au ca obiect o autostradă pentru Oltenia sunt legate de tronsonul Craiova-Pitești. „Au fost fonduri în regiune, dar aproape neutilizate în direcția care trebuia. În primul rând, vorbim de infrastructură, și știți foarte bine că în celebrul masterplan pentru transport se prevede o autostradă care să facă legătura Olteniei cu vestul abia prin 2030. Este o rușine asta, pot să spun. Dacă o să vă uitați o să constatați acest lucru, însă se tot vehiculează Craiova- Pitești, inutilă după părerea mea, pentru că noi nu avem nevoie să ne legăm de Capitală, avem nevoie să ne legăm de vest și asta pentru că, în curând, dacă se închide coridorul Budapesta-Belgrad-Sofia… și se lucrează la el, pe autostradă vom fi izolați complet. Deci totul stă în capacitatea noastră de a dezvolta economia și pentru acest lucru ar trebui să dezvoltăm toate poisibilitățile“, a subliniat eurodeputatul Marian Jean-Marinescu.

În Oltenia sunt multe domenii care s-ar putea dezvolta

Pentru dezvoltarea economică a regiunii, un rol important îl vor avea și micii întreprinzători.
„Am organizat evenimentul pentru a prezenta Programul Erasmus pentru tineri pentru că am avut legătură cu acest program în Parlamentul European și pentru că participarea românilor este la un nivel satisfăcător. La noi în regiune nu este la nivelul la care regiunea l-ar cere pentru că avem nevoie de tineri care să știe să înceapă o afacere, în multe domenii pe care Oltenia le poate ridica foarte mult. Mă refer la agricultură, la energie, la turism, la înaltă tehnologie. Sunt câteva domenii care ar putea să aducă beneficii foarte mari, pentru antreprenor și pentru toată lumea pentru că s-ar crea locuri de muncă. „Erasmus pentru tineri“ nu este program care face referire la tineri ca vârstă, ci la noi antreprenori“, a mai spus eurodeputatul Marian Jean Marinescu.
Programul a fost prezentat de Katerina Nejdlova, directorul de programe EYE, din cadrul Comisiei Europene. „Acest program a fost conceput împreună cu Parlamentul European în 2009 și este schema de schimb de experiență transfrontalier pentru antreprenori cu vechime și antreprenori care și-au început activitatea recent sau persoane care doresc să lanseze un proiect. Oferim o ședere între 1-6 luni în țara gazdă și astfel favorizăm acest schimb de experiență. Există cinci etape. Primul pas este să vă înscrieți pe pagina noastră de internet www.erasmus-entrepreneurs.eu, unde să depuneți CV-ul, motivația și planul de afaceri care nu trebuie să fie unul complex, ca și cel cu care vă duceți la bancă pentru a solicita un împrumut. Pasul al doilea este aprobarea, iar pasul al treilea este pregătirea schimbului, etapă în care puteți să vă alegeți antreprenorul cu experiență la care vreți să mergeți și să negociați ce anume vreți să învățați. În etapa a IV-a primiți o primă plată a grantului. Prin acest program se oferă granturi care nu acoperă cheltuielile în totalitate, dar care acoperă costurile pentru călătorie și ședere pentru o perioadă cuprinsă între una și șase luni. Grantul diferă de țara în care alegeți să mergeți. Dacă alegeți Danemarca, de exemplu, grantul este de 1.100 de euro pe lună. După încheierea stagiului urmează feed-back-ul din partea ambilor antreprenori și cel nou și antreprenorul gazdă și se face o nouă plată. Un antreprenor nou poate participa o singură dată, iar unul gazdă de mai multe ori, având multiple beneficii în acest program, dându-le posibilitatea de a găsi noi piețe de desfacere“, a precizat Katerina Nejdlova, directorul de programe EYE, din cadrul Comisiei Europene. Programul poate fi accesat până în 2020. Aplicanții pot primi sprijin și de la specialiști din agențiile intermediare ale programului, pentru regiunea Oltenia fiind Asociația pentru Dezvoltare Durabilă din Slatina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS