Absolvenţii de clasa a VIII-a au aflat deja rezultatele finale ale evaluării naţionale, iar în judeţul Dolj, procentul de promovabilitate este foarte apropiat de cel de anul trecut. 70,11% dintre elevii doljeni au reuşit să promoveze examenul anul acesta, în timp ce anul trecut procentul a fost de 69,3%. Numeroasele contestaţii depuse de elevii doljeni au schimbat puţin situaţia, mai ales la Şcoala Gimnazială Moţăţei, acolo unde s-a ajuns de la 0% promovabilitate la 67,8.
Nici în acest an, elevii de clasa a VIII-a din Dolj nu au reuşit să producă schimbări mari în ceea ce priveşte procentul de promovabilitate la evaluarea naţională, procentul de anul acesta fiind mai mare cu doar 0,81%. Înainte de contestaţii, procentul a fost de 69,94%, iar după acestea a ajuns la 70,11%. În 2016, procentul a fost de 69,3%. Elevii au obţinut, în acest an, 11 medii de 10, faţă de anul trecut, când s-au obţinut doar patru medii maxime. Anul acesta avem şapte şcoli care au avut procent de promovabilitate de 100%. Toate aceste şapte unităţi şcolare sunt din judeţ, niciuna din Craiova. Realizând o comparaţie între şcolile din Craiova, pe primul loc se află Şcoala Gimnazială „Traian“, cu un procent de promovabilitate de 99,01, urmată de Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade“, cu 98,99%. Pe locul trei se situează Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, cu 98,7%.
Şcolile ai căror elevi de clasa a VIII-a au promovat cu toţii examenul sunt cele de la Bulzeşti, Seaca de Pădure, Bucovăţ, Gherceşti, Gogoşu, Sălcuţa şi Predeşti.
Cele mai multe contestaţii din Dolj, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“
După contestaţii, nu s-au înmulţit mediile de 10, însă au fost modificate în plus sau în minus notele de la 583 de lucrări. „De anul acesta, la contestaţii a contat chiar şi o diferenţă de 10 sutimi. Am avut un număr mare de contestaţii, 773. Dintre acestea, 471 au fost la limba română şi 302 la matematică. În urma reevaluării lucrărilor, pentru 510 a crescut nota, iar pentru 73 a scăzut. Diferenţa cea mai mare dintre media de dinainte de contestaţii şi cea de după contestaţii a fost de un punct. Este vorba despre media unui elev care a crescut de la 6,6 la 7,6. Cele mai multe contestaţii au fost înregistrate la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, unde 67 de elevi au contestat nota la limba şi literatura română, iar 46 la matematică. A urmat Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“, cu 21 de contestaţii la română şi 10 la matematică. Tot 31 de contestaţii au fost depuse şi la Şcoala Gimnazială „Elena Farago“ – 23 la limba română şi opt la matematică“, a declarat Leontina Monica Sună, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
O situaţie deosebită s-a înregistrat la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Moţăţei, unde promovabilitatea de dinainte de contestaţii a fost de 0%, iar după contestaţii a crescut la 67,8%. „Este vorba despre trei elevi care au depus contestaţii. Doi dintre ei au fost soluţionaţi pozitiv la limba română, iar unul la matematică. În acest fel, procentul a crescut semnificativ“, a mai declarat inspectorul şcolar general al ISJ Dolj. Pentru elevii din trei şcoli din judeţul nostru, rezultatul Evaluării Naţionale este un dezastru. Este vorba despre Şcoala Profesională Specială Penitenciar, Şcoala Catane şi Şcoala Gimnazială „Anton Pann“, unde niciun elev nu a reuşit să promoveze. În funcţie de rezultatele Evaluării Naţionale şi de media claselor V-VIII, absolvenţii de clasa a VIII-a îşi vor putea alege liceul în care vor să studieze pentru următorii patru ani. De ieri au început înscrierile pentru liceu, iar până pe 6 iulie se completează fişele de înscriere, apoi acestea se introduc în baza de date computerizată. Pe 8 iulie este termenul-limită pentru transmiterea bazei de date către centrele de înscriere, la nivel judeţean de admitere. Pe 12 iulie va avea loc repartizarea computerizată.
Concurenţă mare pentru învăţământul dual
Potrivit conducerii ISJ Dolj, perioada de înscrieri pentru învăţământul dual s-a încheiat, însă candidaţii vor trebui să mai treacă prin anumite probe, acolo unde cererea este mai mare decât numărul de locuri. În Craiova sunt doar patru unităţi şcolare cărora li s-au aprobat clasele pentru învăţământul dual. La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară se vor organiza două probe de admitere suplimentară, o probă orală, tip interviu, şi o probă scrisă, de tip grilă, la disciplina educaţie tehnologică. Aici sunt 30 de locuri pentru calificarea ospătar şi opt locuri pentru bucătar. La Colegiul „Ştefan Odobleja“ există 14 locuri pentru mecanic echipamente hidraulice şi pneumatice, 10 locuri pentru specializarea de zidar/ pietrar/tencuitor, 10 locuri pentru dulgher/ tâmplar/parchetar şi 10 locuri pentru fierar betonist/montator şi prefabricate. Şi aici se va da o probă scrisă pentru verificarea cunoştinţelor la educaţie tehnologică. Deja sunt 26 de candidaţi pentru echipamente şi unul pentru zidar.
În cadrul Colegiului „Matei Basarab“ sunt puse la dispoziţia candidaţilor 26 de locuri pentru meseria de mecanic echipamente hidraulice şi pneumatice şi un loc de zidar.
Aici se va organiza etapa de admitere suplimentară, constând într-o probă scrisă la Educaţie Tehnologică. Pentru învăţământul dual de la Liceul Tehnologic Auto este cea mai mare concurenţă. Numărul de locuri s-a epuizat după două zile de înscriere. Este vorba despre 24 de locuri de operator maşini cu comandă numerică, 15 pentru sudori şi 15 pentru lăcătuşi construcţii metalice şi utilaj tehnologic. Din cauza cererii destul de mari, candidaţii vor da o probă suplimentară scrisă, la aceeaşi materie ca în celelalte unităţi de învăţământ.