Cadre didactice cu statut de suplinitori, absolvenți de studii superioare sau de studii liceale pedagogice, dar și profesori titulari care vor să se detașeze susțin astăzi examenul scris pentru ocuparea unui post didactic pentru anul școlar următor. În județul Dolj sunt așteptați 1.095 de candidați în patru centre de examen.
Concursul pentru ocuparea unui post vacant sau rezervat în anul școlar următor are astăzi ultima fază, proba scrisă la disciplina pe care urmează să o predea în anul școlar următor. Acest examen este susținut de candidații care au trecut prin inspecțiile școlare. În județul Dolj s-au înscris 1.095 de candidați. Aceștia au la dispoziție 36 de posturi titularizabile, dintre care cele mai multe la muzică, urmate de învățători, educatoare, dar și pregătire și instruire practică. La acestea se adaugă alte 260 de posturi întregi, dar viabile pe perioadă determinată și 586 de fracțiuni de normă pe diverse discipline. Examenul se desfășoară în patru centre, organizate pe discipline. Astfel, la Colegiul Tehnic „C. D. Nenițescu“ din Craiova vor susține proba scrisă cei care vor candida pentru posturile de chimie, fizică, religie ortodoxă, discipline socio-umane, istorie, geografie, discipline tehnice.
La Colegiul Tehnic Energetic Craiova vor susține examen cei care candidează pentru posturile de educatoare, arte, limba și literatura română, învățământ special și limba latină.
Alt centru de examen este la Liceul Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova, unde vor susține probele scrise candidații pentru posturile de educație fizică, matematică, biologie și informatică. Și la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“ vor susține proba scrisă cei care au optat pentru catedrele de învățător, limba engleză, limba franceză și limba germană. „Cei mai mulți candidați sunt la educatoare și la învățători. Pentru posturile scoase la concurs candidează inclusiv absolvenții de anul acesta de la Colegiul Național Pedagogic «Ștefan Velovan» din Craiova. Acești candidați își pot valida fișele în ziua examenului“, a declarat inspectorul școlar general adjunct, Janina Vașcu. Pentru a susține proba scrisă, candidații trebuie să se prezinte în sălile de examen în intervalul orar cuprins între 8.00 și 8.30. Examenul scris începe la ora 10.00, iar candidații vor avea la dispoziție patru ore pentru susținerea examenului.
Candidează și titularii cu peste 30 de ani vechime
Dintre cei peste 1.000 de candidați înscriși, 219 sunt la prima experiență a examenului de ocupare a posturilor didactice din învățământul preuniversitar, fiind absolvenți de studii liceale sau superioare de anul acesta. Ceilalți sunt cadre didactice cu vechime cuprinsă între doi și 21 de ani cu statut de suplinitori, dar și profesori care au deja o catedră de titular. Un exemplu este un profesor de matematică titular la Școala profesională Daneți, care are gradul didactic I și 36 de ani vechime. Alt exemplu găsit este o educatoare cu 13 ani vechime și gradul didactic II. „Titularii care se prezintă la concurs vor să se detașeze la unități școlare mai aproape de domiciliu. Nota la concursul de anul acesta le dă prioritate în ședința de repartizare“, a declarat Janina Vașcu, inspector școlar general adjunct. Primele rezultate ale examenului scris se vor afișa pe 18 iulie.