Candidații care au susținut concursul de titularizare au aflat ieri rezultatele. În județul Dolj, aproape 50% din candidați au obținut note peste 7, fiind înregistrate și șase note de 10, dar numai unul din candidați va obține post de titular. Primele rezultate au adus însă și surprize. Cadre didactice cu vechime la catedră au luat note sub 5. De asemenea, au fost și nemulțumiri, mulți profesori prezentându-se ieri la Inspectoratul Școlar Județean Dolj pentru a depune contestație.
În județul Dolj, 751 de concurenți au așteptat rezultatele examenului de ocupare a posturilor didactice. Șase candidați au reușit să obțină nota maximă. Doi dintre aceștia la istorie, unul la matematică, unul la educație fizică și sport, altul la educație tehnologică și altul la învățători. Dintre aceștia, doar candidata de 10 la învățători va ocupa post titularizabil, la restul disciplinelor nefiind posturi vacante pentru această sesiune. În Dolj, pentru anul școlar următor au fost scoase la concurs 36 de posturi titularizabile, jumătate din ele fiind la muzică. Alte 260 de catedre întregi sunt pe perioadă determinată, la care se adaugă 586 de fracțiuni de normă pe diverse discipline. La acestea vor avea acces cei care au promovat concursul. „După afișarea primelor rezultate, cu note între 5 și 7 sunt 209 candidați, care pot obține doar ore de suplinire. Cu note între 7 și 10 sunt 372 de candidați, aceștia având posibilitatea de a se titulariza dacă există posturi vacante“, a precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu.
Cu note de 1, 2 și 3 și după 20 de ani vechime
Primele rezultate au adus însă și surprize, fie pentru că lucrările au fost anulate, fie deoarece notele au fost foarte mici în comparație cu așteptările. „La disciplina educație fizică și sport sunt trei candidați ale căror lucrări au fost anulate, din motive pe care nu le cunoaștem, dar care vor fi comunicate de comisia de evaluare dacă vor depune contestații. Avem 167 de candidați cu note sub 5. Cele mai multe rezultate de acest fel sunt la educație fizică și sport – 30, la educatoare – 28, la limba și literatura română – 20, la limba engleză – 10 și la învățători – 10“, a precizat inspectorul școlar general adjunct, Janina Vașcu. Printre candidații cu note mici se află și profesori cu vechime de peste zece ani în învățământul preuniversitar. Un astfel de caz a fost la limba și literatura română, disciplină la care un cadru didactic a obținut la proba scrisă 3,80. La educatoare, exemplele sunt și mai grăitoare. Un cadru didactic cu 13 ani vechime și gradul didactic I a obținut 1,50, iar un alt cadru didactic cu 21 de ani vechime și gradul didactic II a obținut 2,60 la proba scrisă. Lista exemplelor poate continua și la învățători, unde după 17 ani vechime la catedră un candidat a obținut nota 3,00, și nu este un exemplu izolat. Rezultatele s-ar mai putea schimba însă după contestații, fiind și mulți nemulțumiți.
Ieri, în primele ore de la afișare zeci de candidați s-au prezentat la Inspectoratul Școlar Județean Dolj pentru a depune contestație. Conform calendarului pentru mișcarea personalului didactic, și azi este zi de depunere a contestațiilor. Rezultatele finale se vor afișa pe 25 iulie, iar prima ședință de repartizare va fi pe 27 iulie.
Un make-up artist din Gorj a obţinut 1,20 la titularizare
Mai multe note mici au fost obţinute în judeţul Gorj la proba scrisă a examenului de titularizare. Potrivit Mediafax, un make-up artist care se visează dascăl a obţinut nota 1,20 la titularizare, dar spune că nu renunţă la ideea de a preda la catedră. Nota obţinută de Teodora, o tânără din oraşul Ţicleni care lucrează ca make-up artist, este cea mai mică obţinută la examenul de titularizare din Gorj. Aceasta a vrut să devină profesoară de biologie. „Am participat la examenul de titularizare. Nici eu nu ştiu ce s-a întâmplat. Sunt make-up artist, dar acesta a fost visul meu, să devin profesoară. Din păcate nu s-a putut, dar cred că mai am o şansă şi la anul. Nu o să renunţ. Aş fi vrut să fiu profesor unde se putea, unde dădea Dumnezeu, dacă nu a fost să fie, nu am luat, nu pot să mai zic nimic, nu pot să mă pronunţ, nu cred că mai am ceva de spus. Eu consider că am făcut. Mă aşteptam la mai mult, dar nu mai este nimic de zis“, a declarat Teodora pentru sursa citată.
Teodora crede că s-a pregătit cum trebuie pentru examen, mai ales că de când era copil şi-a dorit să predea.
„Consider că m-am pregătit, atâta timp cât m-am prezentat la examen am fost destul de pregătită, însă rezultatul a fost neaşteptat. Am lucrat la un salon de make-up, momentan nu mai lucrez. Nu am lucrat niciodată în învăţământ, acesta a fost visul meu, de mic copil“, a declarat, pentru Mediafax candidata care a obţinut nota 1,20.
Rata de promovare la titularizare în Gorj este de 79,41%. Doi profesori au obţinut nota zece. 374 de candidaţi au susţinut examenul de titularizare în acest an în judeţul Gorj. 40,64% dintre aceştia au obţinut cel puţin nota 7 la proba scrisă, în timp ce 77 de persoane au luat note mai mici de 5.
În judeţ sunt 35 de posturi titularizabile şi peste 400 de posturi şi fracţiuni de posturi, vacante, dar netitularizabile.