2.3 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 300 de cuiburi noi descoperite cu aplicaţia "Uite Barza!"

Peste 300 de cuiburi noi descoperite cu aplicaţia „Uite Barza!”

La doar două săptămâni de la lansare, aplicația „Uite Barza!” se dovedește un real succes. Prima aplicație din Europa dedicată recensământului berzelor albe are deja peste 1500 de descărcări. Utilizatorii ei au trimis către Societatea Ornitologică Română locația a peste 1200 de cuiburi de barză din toată țara. Ca număr de observații, cele mai multe înregistrări de cuiburi sunt în Banat și Muntenia.
Utilizatorii aplicației trimit și informații foarte importante legate de cuibăritul berzelor: dacă există pericolul ca unele cuiburi să afecteze rețeaua electrică și dacă păsările sunt în pericol să fie electrocutate sau cuibul să ia foc.
Numărătoarea berzelor se face doar la cuib și doar în luna iulie din trei mari motive.
1. În această perioadă puii sunt destul de mari pentru a putea fi observați și diferențiați față de adulți (păsările adulte au ciocul roșu, puii au ciocul negru).
2. Prin numărarea berzelor la cuib, nu pe câmp, ne asigurăm că nu numărăm aceleași păsări de mai multe ori.
3. La începutul lunii august, berzele se strâng în stoluri de câteva sute și apoi părăsesc România, pleacă în cartierele de iernare din Africa.

La ultimul recensământ național al berzelor (în anul 2014), au fost identificate cu ajutorul voluntarilor și al specialiștilor 5400 de cuiburi de barză albă. Chiar dacă prin acest program de citizen science nu se va ajunge la aceleași cifre, aplicația și-a atins scopul. Cu ajutorul ei, utilizatorii au reușit să identifice până acum peste 350 de cuiburi noi, care nu existau în baza de date.

Recensământul berzelor albe este un proiect al SOR, finanțat de companiile Enel și se va încheia pe data de 6 august, la o lună de la lansarea aplicației. După numărătoarea cuiburilor, SOR va transmite către Enel care sunt cuiburile de barză unde pot apărea pene de curent, iar compania va lua măsuri de protejare atât a păsărilor, cât și a rețelei, prin amplasarea de suporturi speciale pentru cuiburile de barză.

Cea mai cunoscută pană de curent cauzată de o barză a fost în 1955. Atunci, o pasăre a produs un scurtcircuit care a tăiat curentul în zona Băneasa. Pe aeroport era așteptat să aterizeze conducătorul URSS Nikita Hrusciov, dar avionul său a mai survolat capitala timp de 20 de minute, până a fost remediată pana de curent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS