2.9 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei românce au părăsit Fâşia Gaza cu sprijinul MAE

Trei românce au părăsit Fâşia Gaza cu sprijinul MAE

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că în urma demersurilor desfășurate la nivelul Celulei de Criză a MAE, care a coordonat intervenția în teren a misiunilor diplomatice de la Tel Aviv și Amman, respectiv a Oficiului de reprezentare de la Ramallah, la data de 25.07.2017 trei femei de cetățenie română au părăsit în siguranță teritoriul Fâșiei Gaza. Calvarul celor trei surori, blocate în Fâșia Gaza, s-a încheiat, iar în această dimineaţă au sosit cu o cursă de la Amman, pe aeroportul Henri Coandă. Potrivit stiritvr.ro, mama tinerelor, o româncă, a făcut greva foamei aproape o săptămână, ca să preseze autorităţile să-i salveze fiicele. Deși s-au născut în țară, ele nu au acte româneşti. Fetele au rămas blocate în Gaza, în grija unui tată palestinian, despre care mama spune că le bătea sistematic. Disperate, surorile au fugit de acasă.
Dacă ar fi fost găsite, riscau să fie mutilate sau ucise, pe motiv că, prin fuga lor, și-ar fi ‘dezonorat’ tatăl. Au scăpat din infern datorită demersurilor comune făcute de ministerele de externe din România şi Israel.
Pe tot parcursul deplasării, cetățenii români sunt sprijiniți de reprezentanții Ambasadei României la Tel Aviv, Oficiului de la Ramallah și cei ai Ambasadei României la Amman. De asemenea, reprezentanții Departamentului Consular al MAE au fost în legătură cu membrii familiei din România, pentru a informa în timp real cu privire la demersurile întreprinse de MAE. Astfel, o echipă consulară mobilă (formată din reprezentanții Ambasadei României la Tel Aviv și ai Oficiului de la Ramallah) a fost prezentă în punctul de trecere a frontierei Erez (Israel) pentru a acorda asistența și protecția consulară necesară. Reprezentanții echipei consulare mobile i-au însoțit pe cei trei cetățeni români pe teritoriul israelian până la granița cu Iordania. Totodată, o a doua echipă consulară mobilă (din cadrul Ambasadei României la Amman) a preluat cetățenii români din punctul de trecere a frontierei King Allenby/King Hussein Bridge și le acordă asistența consulară necesară, urmând să-i însoțească până la Aeroportul Queen Alia /Amman, pentru îmbarcare cu destinația București.

Costurile de repatriere au fost suportate integral de către Ministerul Afacerilor Externe, prin angajarea fondului special aflat la dispoziția Celulei de Criză a MAE, destinat gestionării situațiilor de criză.
Cazul a fost adus în atenția Ministerului Afacerilor Externe în luna iunie 2017. Imediat ce MAE a fost informat cu privire la acesta, ministrul afacerilor externe a activat Celula de criză, fiind demarate toate procedurile standard în astfel de situații. La nivelul Celulei de criză au fost desfășurate activități complexe atât în plan intern, cât și în extern, având în vedere zona în care s-au aflat cetățenii români, precum și condițiile specifice și termenele prevăzute de legislația locală pentru părăsirea zonei.
MAE adresează mulțumiri autorităților israeliene pentru sprijinul acordat, prin urgentarea procedurilor de eliberare a permiselor de intrare. Totodată, MAE mulțumește autorităților palestiniene și iordaniene pentru buna colaborare în soluționarea acestui caz.

Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistență și protecție consulară acordată de MAE cetățenilor români aflați în situații deosebite, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările ferme adresate cetățenilor români de a contacta misiunile diplomatice ale României din teritoriu pentru a-și anunța prezența în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistență și protecție consulară.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea informațiilor furnizate atât prin intermediul aplicației „Călătorește în siguranță”, care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, cât și al serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Procedura de părăsire a Fâșiei Gaza este reglementată de legea israeliană, cu termene și condiții specifice, inclusiv verificări de securitate, la sfârșitul acestei proceduri fiind eliberat un permis de părăsire a Fâșiei Gaza. Derogările, pe motive umanitare, sunt acceptate doar după fundamentarea cererii, acestea materializându-se în scurtarea termenului de procesare a cererii de către autoritatea israeliană competentă, COGAT (Coordination of Government Activities in the Territories).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS