2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de rable, uitate pe domeniul public din Craiova

Sute de rable, uitate pe domeniul public din Craiova

Problema maşinilor abandonate pe spaţiul public pare să nu se mai termine niciodată în Craiova. În timp ce numărul autoturismelor a explodat în ultimii ani, maşinile vechi, cu care nu se mai circulă, fac concurenţă în parcări celor aflate în circulaţie. 

În foarte multe parcări din Craiova, fie că este vorba depre cele dintre blocuri sau de pe străzi intens circulate, există rable care au ieşit din circulaţie de ani buni sau pur şi simplu au fost abandonate de proprietari. Unele dintre ele au devenit depozite de vechituri. Nepăsarea proprietarilor acestor maşini vechi reduce şansa şoferilor care plătesc vinieta, de a găsi un loc de parcare. Poliţia Locală încearcă să stopeze fenomenul, însă aceste maşini par să se înmulţească în fiecare an. „Din 2016 până în prezent au fost identificate 839 de vehicule abandonate pe domeniul public al municipiului Craiova. În urma efectuării procedurilor legale stabilite de Legea nr. 421/2002, 24 de vehicule au fost ridicate de pe domeniul public, ca urmare a trecerii de drept a acestora în proprietatea Municipiului Craiova. Pentru 610 vehicule, proprietarii acestora au achitat taxa de parcare stabilită de actul normativ în vigoare la data respectivă. În urma somaţiilor efectuate, proprietarii a 144 de vehicule au procedat la eliberarea domeniului public. În prezent, 61 de vehicule se află în procedură de afişare a somaţiilor şi identificarea proprietarilor“, au spus reprezentanţii Poliţiei Locale. În urma controalelor, doar 24 de maşini au fost ridicate de Poliția Locală de pe domeniul public. Există, însă, 610 cazuri în care proprietarii rablelor preferă să le ţină parcate în apropierea blocului şi să plătească vinieta atunci când sunt avertizaţi de poliţişti, chiar dacă nu conduc deloc acele autovehicule.

Cartierul Brazdă, plin de maşini abandonate

Potrivit Legii nr. 421/2002, un vehicul abandonat este acela care se află parcat pe domeniul public şi al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice, determinate de starea improprie circulaţiei maşinii pe drumurile publice, din care rezultă intenţia neechivocă a proprietarului sau a deţinătorului legal de a renunţa la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului. De asemenea, o maşină considerată fără stăpân este un vehicul de orice categorie, fără marcaje oficiale, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale.
În Craiova există ambele situaţii. Unele maşini încă au număr de înmatriculare, dar sunt într-o stare avansată de degradare. Mai sunt şi vehicule cărora le-au dispărut numerele de înmatriculare, nu au în geam vinieta pe acest an, însă ocupă în continuare spaţiul public. În cartierul Brazdă, la tot pasul se găsesc maşini abandonate. De exemplu, în faţa şi în spatele blocului R15, de pe strada Doljului, sunt aproximativ şapte astfel de maşini. Cele aflate în spatele blocului stau în locuri de parcare acoperite cu tablă, chiar dacă este evident că nu au mai circulat de ani de zile. De asemenea, pe strada Cârlova din Craiova, trei maşini, două marca Cielo şi una Dacie Papuc, ocupă degeaba locurile de parcare. Sunt ruginite şi pline de anvelope nefolosite sau de alte lucruri vechi. Proprietarii nu s-au deranjat să scape de ele, chiar dacă zona respectivă este foarte aglomerată, iar problema locurilor de parcare este din ce în ce mai mare. Şi în cartierul 1 Mai, pe strada Doctor Nicolae Ionescu Siseşti, o Dacie 1300, degradată, „înfrumuseţează“ peisajul din faţa blocului I82. Astfel de cazuri se întâlnesc în toate cartierele craiovene pentru că proprietarii sunt reticenţi să îşi dea rablele la casat şi să elibereze parcările atât de necesare.

Cum se pot ridica astfel de maşini şi ce amenzi pot lua proprietarii

Procesul prin care se pot ridica rablele de pe domeniul public este foarte anevoios. Agenții Poliției Locale trebuie să facă, iniţial, un proces-verbal, iar abia după 30 de zile încep procedura pentru identificarea proprietarului mașinii. Apoi, primăria, la propunerea polițiștilor locali, trebuie să emită o dispoziţie prin care declară vehiculul respectiv ca fiind fără stăpân sau abandonat. Atunci când se cunoaște proprietarul, acesta este somat prin scrisoare recomandată, ca în termen de cinci zile de la primirea acesteia să-și ridice mașina. De multe ori, procedura se oprește aici, pentru că proprietarii rablelor aleg să le ridice de pe domeniul public. Există, însă, situații în care proprietarul mașinii nu răspunde somației, așa că, printr-o dispoziție a primarului, autovehiculul trece de drept în proprietatea primăriei. Dispoziția se comunică proprietarului, care o poate ataca în instanță. Persoanele care refuză să-și ridice rablele de pe domeniul public pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 2.000 de lei. În ceea ce privește mașinile fără stăpân, procedura este ceva mai complicată. Primăria trebuie să publice într-un ziar local un anunț cu caracteristicile mașinii în încercarea de a identifica totuși proprietarul acesteia. Ulterior, dacă după zece zile de la data publicării anunțului proprietarul mașinii nu dă nici un semn de viață, rabla trece de drept în proprietatea primăriei, urmând să fie vândută sau dusă la fier vechi. Mai trebuie spus că mașinile declarate abandonate sau fără stăpân sunt inventariate, ridicate și depozitate într-un loc special. Cheltuielile făcute cu aceste operațiuni sunt acoperite fie de proprietar, în cazul în care acesta există şi dacă alege totuși să-și recupereze mașina, fie din sumele obţinute în urma valorificării vehiculului.
Şi Consiliul Local Craiova a stabilit amenzi pentru oamenii care uită să îşi ridice din parcări maşinile cu care nu mai circulă. În baza Hotărârii nr. 319/2009, modificată în 2015, craiovenii care își abandonează rablele pe domeniul public pot fi amendați. Se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice și cu amendă între 700 și 1.500 de lei în cazul persoanelor juridice, abandonarea pe domeniul public/privat de aparate de orice fel, tonete, chioșcuri, containere, construcții metalice ori din alte materiale, instalații, utilaje și vehicule.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS