Craiovenii care au rămas fără apă caldă și riscă să stea în frig la iarnă din cauza restanțierilor din bloc au început să le bată acestora obrazul și să le ceară să-și plătească datoriile. Bun-platnicii caută, totodată, soluții de înlocuire a utilităților de care au fost privați și au început să-și pună boiler electric sau centrală de apartament. Alții chiar și-au scos apartamentul la vânzare doar ca să scape de vecinii cu restanțe. Termo este de neînduplecat și amenință cu continuarea debranșărilor.
La două săptămâni de la sistarea apei calde în blocurile cu mari datorii către furnizorul de energie termică, SC Termo Craiova SRL, au izbucnit discuții aprinse între bun-platnici și restanțieri. Proprietarii care sunt la zi cu plata întreținerii au ajuns să le bată obrazul datornicilor din a căror cauză stau acum cu robinetele uscate și încălzesc apă pe aragaz. În plus, tot mai mulți au început să se intereseze să-și instaleze boilere sau centrale de apartament și vor chiar să plece din blocurile debranșate de la utilități. Trebuie menționat că sute de apartamente din Craiova nu au în prezent apă caldă pentru că au acumulat, unele dintre ele, datorii și de peste un milion de lei. S-a ajuns în situația în care, într-un bloc cu patru etaje, din cauza restanțelor acumulate de doi proprietari, s-a sistat apa caldă și celorlalți locatari, deși sunt cu plata întreținerii la zi. „Avem datornici și cu 15.000 de lei, 20.000 de lei. Avem nemulțumiri din partea celor care plătesc. Vin și ne întreabă, pe bună dreptate, «noi ne plătim întreținerea la zi, dar din cauza a două persoane care nu plătesc am rămas acum fără apă caldă!». La blocul E8 am 160.000 de lei datorie de la patru persoane, ce fac ceilalți? Am bloc cu doi restanțieri și restul sunt cu plata la zi. Cei cu bani și restanțe ne sfidează, spun că nu pot să plătească, dar pleacă în concediu, își cumpără mașină, își montează aer condiționat, iar utilitățile nu le plătesc. Este bine ca vecinii care și-au plătit întreținerea să le bată obrazul restanțierilor. Unii dintre ei se interesează acum să-și pună boiler sau centrală“, spune Tudor Viziru, președintele Asociației de Proprietari 7 Rovine. Rămași în plină vară fără apă caldă și cu incertitudinea că vor beneficia la iarnă de căldură, locatarii s-au dus la ușa datornicilor și le reproșează că din cauza lor se găsesc în această stare. „Am mers la ușa datornicilor, pentru că eu nu am datorii și sufăr din cauza lor. Afară sunt 40 de grade, eu cum mă spăl?! Totodată, mă întreb, dacă nu plătesc vecinii, ce facem la iarnă?“, a afirmat un proprietar din blocul E8, din cartierul Rovine.
Până și reprezentanții municipalității le atrag atenția restanțierilor, ce-i drept mai voalat, să conștientizeze în ce situație se găsește blocul sau asociația din cauza lor.„Trebuie să înțeleagă și cetățenii: nu este normal să sufere o scară sau un bloc din cauza unora mai mult sau mai puțin bun-platnici“, declara într-o conferință de presă primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu.
Bun-platnicii își vând apartamentele din cauza datornicilor
Unii dintre craiovenii bun-platnici, supărați că au ajuns să-și încălzească apă pe aragaz sau că trebuie să se lipsească de dușurile zilnice din vina vecinilor care nu calcă pe la asociație de ani buni, s-au hotărât să-și vândă apartamentul. „Am rămas fără apă caldă, mă spăl la ibric, în condițiile în care nu am nici o restanță. Până acum o săptămână erau toți în fața blocului, mâncau semințe, beau bere. De când cu debranșările au dispărut, probabil de rușine, să nu-i tragem noi de mânecă. La asociație, administratoarea ne spune că avem datorii acumulate din urmă și că a luat banii de la fondul de reparații să plătească la întreținere. Eu cred că asta este ilegal. Acum nici nu ne mai răspunde la telefon. La noi, cei de la Termo au ridicat contorul de apă caldă, dar și contorul de căldură. Am vorbit cu familia și vrem să vindem apartamentul, să plecăm din acest bloc“, a declarat o locatară din blocul e, scara 4, cartierul Valea Roșie.
„Ce vină au cei care sunt la zi cu plata întreținerii?!“
Alții au înțeles că nu este de joacă și că riscă să rămână la iarnă în frig. Drept urmare, și-au instalat centrală de apartament, ca să nu mai depindă de vecini sau de furnizorul de căldură al orașului. „Noi ne-am pus centrală de apartament. Nu mai avem probleme. Nu știu ce fac vecinii“, a spus o locatară din blocul I 53, scara 2, apartamentul 6. Cei care nu au posibilitatea să-și pună un boiler sau centrală de apartament se întreabă cu năduf: „Ce vină au cei care sunt la zi cu plata întreținerii?“. Este o întrebare pe care o ridică un craiovean ce locuiește într-un bloc din Asociația de proprietari nr. 6 din cartierul 1 Mai. Acesta este foarte supărat, fiindcă are un copil mic și din cauza vecinilor stă fără apă caldă. „S-a întrerupt furnizarea apei calde și la blocul I 53, scara 2, din cauza rău-platnicilor. Ce vină au cei care sunt la zi cu plata utilităților către regie? Am un copil de un an și două luni și nu e normal să stau fără apă caldă“, ne-a scris acesta pe adresa de e-mail a GdS.
Asociația nr. 6 1 Mai figurează pe listele SC Termo Craiova SRL cu o datorie de 960.809 de lei.
„Sistemul nu ne permite doar debranșarea restanțierilor“
Veștile venite din partea furnizorului de căldură și apă caldă nu sunt încurajatoare. Reprezentanții SC Termo Craiova SRL spun că nu vor relua furnizarea apei calde, iar din toamnă nu vor furniza nici căldură asociațiilor cu mari restanțe, dimpotrivă, vor continua sistările. Aceștia mai spun că și ei au fost asaltați de craiovenii fără datorii la întreținere, care se interesează ce se va întâmpla cu blocul în care locuiesc. „Asociațiile nu vin să-și plătească datoriile, chiar dacă au rămas fără apă caldă. Noi le-am transmis că nu le furnizăm nici apă, nici căldură dacă nu achită măcar jumătate din datorie. În plus, au venit proprietarii să ne întrebe ce vor face din toamnă. Oamenii sunt îngrijorați. Știm că nu este corect să-i privăm de niște servicii pe cei bun-platnici, dar sistemul nu ne permite doar debranșarea restanțierilor“, susține Sorin Iordache, directorul economic al SC Termo Craiova SRL.