2.9 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGata telenovela! Primăria Craiova preia cartierul chinezesc

Gata telenovela! Primăria Craiova preia cartierul chinezesc

La cartierul de locuințe de pe strada Caracal au fost ridicate, până la etajul al șaselea, două din cele 23 de blocuri cu zece etaje (Foto: Bogdan Grosu)
La cartierul de locuințe de pe strada Caracal au fost ridicate, până la etajul al șaselea, două din cele 23 de blocuri cu zece etaje (Foto: Bogdan Grosu)

Primăria Craiova a respins, ieri, o nouă solicitare a chinezilor de la Shandong Ningjian de prelungire a termenului până la care trebuia să facă rost de banii necesari continuării lucrărilor la cartierul de locuințe de pe strada Caracal, abandonate acum doi ani. Cum pe 31 iulie a expirat ultimul termen oferit de municipalitate, contractul de concesiune încheiat cu Shandong a încetat de drept, iar primăria a intrat în mod gratuit în posesia lucrărilor executate până acum la cartierul de locuințe. „În mod cert, primăria se va implica de acum încolo în realizarea acestui cartier“, a precizat primarul Craiovei, Mihail Genoiu, care susține că se caută deja cea mai bună variantă pentru continuarea lucrărilor.

Chinezii de la Shandong Ningjian, care primeau în concesiune, în 2014, un teren de 6,7 hectare de pe strada Caracal din Craiova, pentru a construi un cartier de locuințe cu 1.850 de apartamente, nu au reușit să-și ducă la bun sfârșit investiția anunțată cu mare tam-tam la acea vreme. După ce nu au putut dovedi, până la 31 mai, că au banii necesari continuării lucrărilor abandonate încă din 2015, chinezii nu au respectat nici ultimul termen acordat de primărie pentru reluarea lucrărilor, 31 iulie.
Ieri, Shandong a solicitat o nouă păsuire de 30-40 de zile, pentru a accesa un credit de la o bancă din Hong Kong, însă primăria nu a mai dorit să audă de nici un fel de amânare și a apelat la clauza din contract care îi dădea dreptul să renunțe unilateral la înțelegerea cu chinezii și să intre astfel gratuit în posesia lucrărilor executate până acum la cartierul de locuințe. „Astăzi (1 august – n.r.) a expirat ultimul termen din actul adițional în care s-au acordat 60 de zile pentru îndeplinirea de către firma chineză a unor condiții, am fost înștiințați de partea chineză că mai dorește încă un termen, care nu a mai putut fi acordat de primărie pentru că se intră în criză de timp și nu mai poate fi respectat termenul de preluare a terenului de la Ministerul Apărării Naționale. Prin urmare, prin dispoziție de primar, au fost constituite două comisii: una care va prelua activele și tot ce este stipulat în actul adițional de la firma Shandong, în speță construcțiile, autorizație de construcție, proiecte de execuție, cealaltă care va stabili procedura și modalitatea de lucru pentru finalizarea cartierului. În mod cert, primăria se va implica de acum încolo în realizarea acestui cartier de locuințe“, a precizat, pentru GdS, primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
Edilul a mai menționat că a doua comisie va fi și cea care va stabili „cum este mai bine, mai facil și legal să facem pentru a continua lucrările de la cartier, adică prin primărie, printr-o societate, pe fonduri proprii, prin credite“ și că momentan nu se știe care va fi prețul apartamentelor (promise inițial cu 400 euro/mp – n.r.). „Prețurile se vor hotărî într-o fază ulterioară, după o expertiză care să stabilească stadiul lucrărilor, o prospectare a pieței și, bineînțeles, licitație, pentru că ea se va face indiferent ce variantă se va alege pentru construcție. De abia apoi, în baza acelei licitații, se va putea afla prețul final al apartamentelor“, a explicat Genoiu.

Cartierul de locuințe de pe strada Caracal, abandonat de chinezi, va fi preluat de municipalitate, care trebuie să găsească o soluție pentru finalizarea lucrărilor (Foto: Bogdan Grosu)
Cartierul de locuințe de pe strada Caracal, abandonat de chinezi, va fi preluat de municipalitate, care trebuie să găsească o soluție pentru finalizarea lucrărilor (Foto: Bogdan Grosu)

Chinezii spun că pierd opt milioane de euro

Firma Shandong Ningjian a explicat și ea, printr-un comunicat semnat de ing. Wang Jian, în calitate de reprezentant legal, cauzele care au dus la acest deznodământ. „Construcția a demarat foarte bine, însă la sfârșitul anului 2015 au fost suspendate lucrările din cauza problemelor financiare cu care se confrunta acționarul unic al companiei în R.P. Chineză. De atunci și până în prezent au fost făcute demersuri consistente pentru găsirea unor soluții pentru rezolvarea problemei finanțării proiectului. Procedurile birocratice complexe din ambele țări, analizele de lungă durată ale băncilor, care au fost solicitate sau și-au oferit serviciile pentru creditarea proiectului, căderea bursei chineze din 2015-2016, sunt doar câteva dintre elementele care au complicat și mai mult situația noastră“, se arată în comunicatul celor de la Shandong.
Firma chineză a mai menționat că, în urmă cu aproximativ cinci luni, compania China Railway 14th Bureau Group Co. Ltd din Shandong și-a manifestat intenția de a prelua și continua proiectul de la Craiova, dar că, fiind o companie de stat, auditul financiar, raportul de audit intern, precum și celelalte proceduri naționale de avizare a investiției în străinătate au necesitat o lungă perioadă de timp. „Acționarul unic al companiei Shandong Ningjian Construction Group Investment Romania SRL a decis să respecte decizia primăriei, cât și prevederile contractului, și să predea municipalității întreaga investiție executată până acum (…) Compania noastră pierde astfel cele aproximativ opt milioane de euro care au fost investite în proiectul de la Craiova. Ne cerem scuze pe această cale tuturor craiovenilor, în special celor peste 2.000 de familii înscrise pe listele de așteptare a primăriei, pentru această situație neplăcută. Ne dorim ca în viitorul apropiat compania noastră să poată avea șansa să revină în frumoasa dumneavoastră țară“, se mai precizează în comunicatul emis ieri de Shandong Ningjian.
La rândul său, Corneliu Stănescu, consultantul Shandong în România, a afirmat, pentru GdS, că firma din China solicitase un răgaz de trei luni, dar a primit doar două luni din partea primăriei. El a mai explicat că firmele chineze lucrau deja pe două fronturi: China Railways mai avea o lună până la definitivarea actelor prin care prelua acțiunile Shandong, iar Shandong era în fază avansată de obținere a unui împrumut de 80 de milioane de euro pentru mai multe lucrări în China, dar și pentru cartierul din Craiova.

DSC_4438

Scurt istoric al eșecului chinezesc de la cartierul de locuințe

Primăria Craiova promitea, în 2014, 1.850 de apartamente cu dotări moderne, care urma să fie puse în 2017 la dispoziția craiovenilor aflați în căutarea unei locuințe cu un preț sub cel al pieței. Pentru asta a și fost preluat de la Armată un teren de aproape șapte hectare de pe strada Caracal, care a trecut, prin hotărâre de guvern, din administrarea Ministerului Apărării Naționale (MApN) în cea a Consiliului Local Craiova. Tot în 2014 s-a lăsat și cu tăieri de panglici pentru inaugurarea șantierului, cu primarul Olguța Vasilescu, primul-ministru de atunci Victor Ponta și Liviu Dragnea, ministru al dezvoltării la acea vreme, în prim-plan. În octombrie 2014 a fost emisă și autorizația de construire pentru „Ansamblu rezidențial locuințe colective (P, P+10)“, în care se menționează blocuri, parcări și piscine, cu dată de începere a construcției 26 ianuarie 2015 și dată de finalizare 25 ianuarie 2017. Promisiunile autorităților au fost trecute și pe gardul care împrejmuiește terenul, tocmai pentru a rămâne în memoria craiovenilor. „Cartierul va fi inaugurat și dat în folosință la finele anului 2016“ sau „A început construcția cartierului de locuințe. Cele 1.850 de apartamente vor fi gata în 2016 la prețuri fără concurență în România, 400 euro/mp“, erau mesajele autorităților care nu au bătut până la urmă cu realitatea.
Firma chineză Shandong Ningjian, cea care a primit în concesiune terenul și urma să se apuce de construcția celor 1.850 de apartamente, a dat-o în bară. Chinezii au anunțat că vin la Craiova cu sacul plin de bani și că vor lucra la foc continuu, dar pe șantier muncitorii au stat doar câteva luni. Shandong a intrat în impas financiar, iar firma chineză a început să adune datorii către societățile de construcții implicate în acest proiect, două chiar din Craiova. Prin urmare, șantierul a rămas pustiu. În tot acest timp, autoritățile locale o țineau una și bună că nu sunt probleme, că fima din China va recupera întârzierile și că locuințele vor fi gata în decembrie 2016. „Nici nu vreau să mă gândesc că nu vor fi gata măcar cele 250 de locuințe care trebuie puse la dispoziția Armatei, conform înțelegerii“, spunea, de fiecare dată, Olguța Vasilescu, cu referire la înțelegerea cu MApN, care a cedat gratuit terenul primăriei cu condiția să i se pună la dispoziție, în trei ani, 250 de apartamente pe care să le cumpere angajații Armatei.
Cum locuințele cerute nu se întrevedeau, ministerul a mai dat totuși o șansă Primăriei Craiova, pentru a nu se ajunge la închiderea definitivă a șantierului și preluarea terenului: a prelungit termenul de predare a celor 250 de apartamente până în ianuarie 2020 (durata maximă posibilă). Ce s-a reușit până acum? Au fost ridicate, până la etajul al șaselea, două din cele 23 de blocuri care ar trebui să aibă zece etaje, iar după ce chinezii nu au putut face dovada nici pe 31 mai și nici pe 31 iulie că dispun de banii necesari continuării lucrărilor, contractul de concesiune a încetat de drept, iar primăria a intrat în mod gratuit în posesia lucrărilor executate până în prezent la cartier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS