Cu gunoiul până la uşa blocului. Aceasta este situaţia Asociaţiei de Proprietari nr. 5 Lăpuş din Craiova, care nu dispune de o platformă de gunoi, iar proprietarii sunt nevoiţi de ani buni să depoziteze resturile menajere în puținele pubele aşezate chiar în faţa blocurilor. Adică în spaţiul verde, în zona destinată parcării automobilelor, pe platforma de acces către intrarea în blocuri şi chiar în imediata vecinătate a unei staţii de autobuz, amenajată aici. Blocurile nu dispun de o platformă de gunoi, dar nici de necesarul de pubele şi, prin urmare, resturile depuse de locatari stau de jur împrejurul celor două sau trei containere, chiar sub ferestrele apartamentelor. Cum temperaturile sunt ridicate, nu este greu de imaginat ce miros greu de suportat este în apropierea acestora. Cum de s-a ajuns aici, ne lămureşte administratorul asociaţiei de proprietari.
„De când s-a desființat platforma mare de gunoi ne-au pus aceste pubele de 250 de kilograme. Ele se fură, se deteriorează, iar noi sesizăm SC Salubritate să le înlocuiască. Până acum le înlocuiau în două, trei săptămâni de când le solicitam. Acum avem două luni de când am făcut solicitări și nu mai avem nici jumătate din necesarul de pubele. Ele sunt distruse, sunt furate, se mai sparg în urma manevrării angajaţilor de la Salubritate. Trebuie să avem la blocurile cu patru niveluri două europubele şi la cele cu opt niveluri, patru containere. Nu mai avem nici jumătate din ele. Am prins şi o persoană când fura o pubelă, dar de la Poliţie ne-au spus că nu au ce să-i facă pentru că este prejudiciul prea mic. Locatarii se plâng și ne atrag nouă atenţia că nu ne îngrijim să nu se mai ajungă în această situaţie. Noi facem demersuri către Salubritate, care, ce-i drept, ridică zilnic gunoiul, dar acum nu ne mai înlocuiesc pubelele, pe care tot noi le plătim. La ultima sesizare telefonică mi-au spus că nu mai au pe stoc“, a spus Anca Radu, administrator la Asociația de Proprietari nr. 5 Lăpuș.
Aceasta a mai precizat că la pubelele destinate locatarilor din Asociaţia nr. 5 Lăpuş aruncă gunoiul şi societăţile comerciale, dar şi proprietari din blocurile aparţinând altei asociaţii şi chiar trecătorii.
Locatarii sunt nemulțumiți
Locatarii sunt nemulţumiţi că, atunci când merg pe calea de acces spre intrarea în bloc, gunoiul este aruncat de-a valma. În plus, aici îşi aduc copii la plimbare sau la joacă, iar băncile de odihnă sunt la patru-cinci metri distanţă de platforma de gunoi improvizată. „De nedescris! Ies cu nepoţelul să se joace, să se plimbe cu bicicleta şi la doi paşi este gunoi. Tot felul de resturi sunt aruncate pe jos. Mirosul este greu. Un focar de infecţie. Noi vrem să punem în pubele, dar sunt puţine și se umplu repede“, spune o locatară.
La fel de nemulţumiţi ca proprietarii sunt şi craiovenii care aşteaptă în staţia RAT amplasată în faţa blocurilor. „Nu vedeţi, aici este staţie, aici este gunoi. Pubela aia este spartă şi curge din ea, ajunge până dincolo de trotuar lichidul ăla urât mirositor. După ce că este cald, mai trebuie să stai să suporţi şi duhoarea asta. Nu ştiu de ce au pus pubelele aici, de ce nu au şi ei platformă de gunoi ca la alte blocuri?“, spune un craiovean aflat în staţia de autobuz.
Au recipiente suficiente, nu mai primesc
Operatorul local de Salubritate este de o cu totul altă părere şi spune că, pentru asociaţia în cauză, a făcut unele concesii. „În cursul anului 2015, Asociația de Proprietari nr. 5 Lăpuș a încheiat cu societatea noastră un contract de comodat pentru primirea în folosință gratuită a 30 de europubele, în condițiile în care numărul persoanelor declarate ca făcând parte din asociație la încheierea contractului de prestări servicii, în 2013, a fost de 575. Conform Breviarului de calcul prin care este stabilit numărul de recipiente de precolectare necesar în cazul platformelor care deservesc asociațiile de proprietari și care au un ritm zilnic de ridicare, cum se întâmplă în acest caz, Asociația de Proprietari nr. 5 Lăpuș ar trebui să fie dotată, în prezent, cu nouă europubele de 240 de litri la un număr mediu de persoane declarat de 520. Prin urmare, numărul de recipiente de pe teren este mult mai mare față de necesar și este exclusă suplimentarea capacității de înmagazinare. Societatea noastră a înțeles problemele ridicate de asociație și a decis ridicarea deșeurilor zilnic din această zonă, deși frecvența colectării ar trebui să fie o dată la două zile. Nu este însă vina societății noastre că dispar sau sunt arse, iar contractul de comodat este clar și stipulează faptul că vor fi înlocuite în mod gratuit doar recipientele deteriorate din culpa lucrătorilor noștri. În perioada următoare, vom face verificări la agenții economici din zonă, pentru a vedea dacă au contracte și recipiente de precolectare“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.