4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStadionul din Craiova, ţinut în loc de o sudură în grabă

Stadionul din Craiova, ţinut în loc de o sudură în grabă

Constructorii stadionului din Craiova susțin că nu există nici o problemă care nu poate fi rezolvată pe șantier. Reacția vine după ce Inspectoratul de Stat în Construcții a precizat, într-un răspuns trimis GdS, că a constatat deficiențe de montaj la structura metalică și că este rolul proiectantului să decidă dacă structura de rezistență a fost sau nu afectată. Pentru a lămuri lucrurile, GdS a discutat joi atât cu proiectantul, cât și cu cei doi constructori ai arenei din Bănie, ocazie cu care s-a avansat și cauza problemei de la acoperiș: o sudură făcută în grabă.

GdS scria joi că Inspectoratul de Stat în Construcții Dolj a constatat deficiențe la lucrările de la stadion, care trebuie remediate. Este vorba despre „neconcordanțe/deficiențe între geometria structurii metalice proiectate și cea executată. Proiectantul va dispune remedierea sau refacerea, după caz, a acestor deficiențe, prin «dispoziție de șantier» (prin care se va stabili dacă a fost afectată sau nu siguranța lucrării)“, spunea ISC. Era pentru prima dată de la declanșarea scandalului legat de posibile lucrări greșite la stadionul de 55 de milioane de euro din Craiova, când cineva recunoștea existența unei probleme. Asta, în timp ce reprezentanții Companiei Naționale de Investiții, principalul finanțator al proiectului, și antreprenorul lucrării, firma CON – A din Sibiu, spuneau că nu există nici o problemă. Mai mult, CON – A susținea că locul unde structura metalică nu se îmbina la final, iar învelitoarea nu se potrivea cu restul acoperișului fusese, de fapt, amenajat special pentru a-i proteja pe muncitori de vânt. Iată ce spunea ISC în răspunsul către GdS: „Învelitoarea menționată în solicitare, montată între axele 40 și 41, peluza 2, a fost demontată. Aceasta a fost instalată fără a se monta elementele de prindere a învelitoarei, pe generatoare. De asemenea, se face precizarea că între axele 40 și 41 este prevăzut rost de dilatare. În urma vizitei în șantier, au fost constatate neconcordanțe/deficiențe între geometria structurii metalice proiectate și cea executată. Proiectantul va dispune remedierea sau refacerea, după caz, a acestor deficiențe, prin «dispoziție de șantier» (prin care se va stabili dacă a fost afectată sau nu siguranța lucrării). ISC a efectuat controale în faze determinante și controale curente în execuție, referitoare la structura din beton armat; fazele determinante au fost admise; la controalele curente au fost constatate deficiențe minore în perioada execuției. Aceste deficiențe au fost constatate în timpul execuției, nefiind recepționate de dirigintele de șantier, și s-au remediat“.

Țigănaș: se face un studiu

Pornind de la montajul greșit al structurii metalice, GdS a discutat ieri atât cu proiectantul, cât și cu firmele de construcții. Potrivit ISC, proiectantul trebuia să dispună remedierea și să stabilească dacă sunt probleme de siguranță. Într-o discuție cu GdS, proiectantul Dico&Țigănaș Arhitectură și Inginerie din Cluj-Napoca a explicat prin vocea arhitectului Șerban Țigănaș că a dispus efectuarea unui studiu. Șerban Țigănaș este președintele Ordinului Arhitecților din România. „După apariția imaginilor în presă am discutat cu proiectantul de rezistență care întocmește un studiu prin care se vor stabili măsurile de remediere a viciilor de montaj ce trebuie luate. Aceste măsuri pot duce la consolidări, la remontare“, a spus Țigănaș. Întrebat cum își explică faptul că muncitorii lucrează totuși la porțiunea din structura metalică ce nu se îmbină în lipsa unei concluzii a studiului, Țigănaș a spus inițial că nu dorește să comenteze acest lucru. Apoi a precizat: „Orice se montează se și demontează. Dacă montează învelitoarea fără să aibă soluțiile din partea proiectantului de rezistență, își asumă acest lucru“. GdS a încercat să discute și cu proiectantul de rezistență, firma Plan 31 din Cluj – Napoca, care a promis că va suna înapoi, dar nu a mai făcut-o. Au vorbit însă cei doi constructori, CON-A și ACI Cluj.

Constructorii spun că nu este nimic complicat

IMG_2016 Purtătorul de cuvânt al CON-A, Daniela Ilie, a surprins spunând că firma deja lucrează la remedierea problemelor constatate de ISC, datorită faptului că are soluția de la proiectant. „Soluția a fost deja primită, iar acum lucrurile sunt în curs de remediere. În paralel cu aceste măsuri de remediere se poate monta și învelitoarea. Sunt o serie de măsuri tehnice care se iau, dar un lucru este sigur. Nu se demontează nimic. Acolo unde au apărut imaginile acelea sunt rosturi de dilatare, iar stadionul are patru asemenea rosturi, în diagonală. Astfel de situații au apărut și în celelalte trei locuri unde se află aceste rosturi de dilatare. Vreau să vă spun că ele nu se vor îmbina niciodată, pentru că acesta este rolul lor, să permită ca structura să nu fie rigidă“, a spus ea. Ilie a precizat că recepția lucrării va începe luna viitoare și că termenul de șase luni prevăzut în caietul de sarcini pentru gazon nu mai este valabil, deci meciurile se pot desfășura mai repede după recepție și predarea către Primăria Craiova.
„Termenul de șase luni pentru gazon din caietul de sarcini nu mai este necesar, deoarece s-a schimbat soluția. Cele șase luni erau necesare în cazul în care se însămânța gazonul, acum se vor pune rulouri deja înierbate. Legat de recepție, ea va începe în luna septembrie și nu are un termen pentru finalizare. Dar, cu siguranță, noi dorim să începem recepția atunci când lucrurile sunt puse la punct, să nu mai existe anexe cu lucruri de remediat, așa cum se întâmplă la alte proiecte“, a completat Daniela Ilie.
Reprezentantul firmei ACI Cluj a explicat motivul pentru care a apărut neconcordanța la structura metalică: o sudură făcută în grabă. „Am văzut și eu câtă vâlvă s-a făcut pe seama acelor imagini și vreau să vă spun că acolo nu s-a întâmplat o minune, ci ceva normal pe un șantier. Neconformitatea care a fost prezentată în acele imagini fusese deja constatată, iar lucrurile s-au rezolvat prin dispoziție de șantier. Acolo este o zonă unde se unesc cele două ferme. A fost sudat, s-a corectat unghiul plăcuței. Astfel de probleme pot să apară oricând, este ceva curent pe un șantier, dar firma are un sistem de management al calității, iar inginerii noștri sunt cei care le-au corectat. Acolo au fost câteva elemente care au avut o anumită deplasare, a fost pur și simplu un unghi greșit la sudură cauzat de viteza lucrării“, a spus reprezentantul ACI.
Până în prezent, problema de la structura metalică nu a fost rezolvată, deși ea a fost semnalată în presă acum două săptămâni. Dacă la acest termen adăugăm și zilele în care deficiența fusese observată de constructori, așa cum susțin ei, atunci vorbim de cel puțin trei săptămâni. Cât va mai dura? Important este să nu bată vântul (sic!).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS