Problemele cu gunoiul nu mai încetează la Craiova, iar vara situaţia se agravează din cauza mirosului emanat. Un cititor al Gazetei de Sud ne-a sesizat faptul că platforma de gunoi de pe strada Ion Augustin, din cartierul 1 Mai, tinde să devină un focar de infecţie. „Numărul de tomberoane este insuficent, lumea nu are unde să arunce gunoiul, aşa că îl aşază pe jos, tomberoanele, şi așa puţine, sunt deteriorate (fără capace, fără roţi, turtite), asta ca urmare a «implicării» Salubrităţii“. La faţa locului am constatat că problemele de care se plâng oamenii sunt mult mai multe. Chiar dacă s-a încercat îngrădirea platformei de gunoi şi s-a pus la punct un sistem de acces pe bază de cartelă, această soluţie a eşuat lamentabil, iar lucrurile par să se înrăutăţească. „În primul rând, vin foarte mulţi oameni care scot gunoiul din tomberoane şi îl împrăştie peste tot şi nimeni nu are ce să le facă. În plus, se aduce moloz şi se pune pe terenul viran din faţa platformei de gunoi. Mai este încă o mare problemă. Tot timpul când vine maşina de gunoi curge lichid din ea, iar mirosul este îngrozitor. Nimeni nu spală, nici nu există un robinet în zonă. S-au împrejmuit containerele, s-a făcut acces cu cartelă, însă s-a distrus. La noi tot timpul sunt probleme cu gunoiul. Sper să se rezolve la un moment dat“, a declarat Georgeta Boboşca.
Atitudinea greşită a oamenilor, cea mai grea povară
De miros, dar şi de atitudinea nepotrivită a multor locatari din zonă s-a plâns şi alt craiovean care aruncă gunoiul în platforma de pe strada Ion Augustin. „Lumea nu ştie să selecteze gunoiul, nu înţelege că trebuie să facă acest lucru. Toate coşurile de gunoi din cartier sunt pline şi se aruncă resturi menajere şi pe lângă ele. Eu zic că tomberoane sunt suficiente, dar oamenii sunt de vină. Educaţia le lipseşte. În loc să ducă plasa cu gunoi la tomberon, o aruncă la întâmplare. Le este lene să se deplaseze. Însă, şi cei de la Salubritate sunt vinovaţi că nu spală pe jos după ce ridică gunoiul şi rămâne un miros îngrozitor. Ei ar trebui să aibă ceva, o sursă de apă, ca să spele imediat“, a spus Constantin Sfetoiu. Dificultăţile de la platforma de gunoi de pe strada Ion Augustin vin şi din faptul că aceasta deserveşte două asociaţii de locatari: nr. 12 şi nr. 14. Preşedintele Asociaţiei nr. 12 spune că ei sunt cu plata la zi, însă că ar avea de suferit din cauza Asociaţiei nr. 14, care este datornică la Salubritate. „Problema asta cu gunoaiele este veşnică. Am făcut sesizări la Salubritate să vină să ridice mai des gunoiul şi să schimbe tomberoanele care sunt distruse. Ar trebui să ridice zilnic gunoiul pentru că noi suntem cu plata la zi, însă avem platforma exact lângă cea a Asociaţiei nr. 14, iar acolo sunt o grămadă de datorii şi cred că ne bagă pe toţi în aceeaşi oală. În legătură cu mizeria care curge din maşini când se ridică gunoiul nu cred că ar trebui să le spunem noi că trebuie să spele, cred că fiecare ar trebui să ştie ce are de făcut“, a declarat preşedintele Asociaţiei nr. 12.
Salubritatea spală mizeria scursă din maşini doar dacă sunt sesizări
SC Salubritate Craiova SRL spune că în platforma de pe strada Ion Augustin sunt suficiente containere şi că gunoiul se ridică zilnic. Însă, pentru mizeria care curge din maşinile de gunoi, în momentul în care resturile sunt presate, se intervine doar în urma sesizărilor. „Asociația nr. 12 – 1 Mai a primit în comodat, din partea societății noastre, 12 eurocontainere, în condițiile în care numărul persoanelor declarate ca făcând parte din asociație a fost de 777 luna trecută și este în continuă scădere de câțiva ani. Conform Breviarului de calcul prin care este stabilit numărul de recipiente de precolectare necesar în cazul platformelor care deservesc asociațiile de proprietari și care au un ritm zilnic de ridicare, cum se întâmplă în acest caz, Asociația de proprietari nr. 12 – 1 Mai ar trebui să fie dotată în prezent cu trei eurocontainere. Prin urmare, în prezent, capacitatea de înmagazinare este supradimensionată și numărul recipientelor nu va fi suplimentat. Pe 11 august, asociația a făcut o cerere de înlocuire a unui eurocontainer existent la platformă și, în perioada următoare, solicitarea va fi soluționată favorabil dacă se constată că este afectată etanșeitatea recipientului. În ceea ce privește aspectele legate de pierderile de levigat, în momentul prestării activității de colectare și transport a deșeurilor, precizăm faptul că este o situație temporară, având drept cauză ponderea mare a deșeurilor biodegradabile (vegetale) în această perioadă a anului, în cantitatea totală de deșeuri generată de utilizatori. Fiecare sesizare care viza aceste aspecte, primită de societatea noastră, a fost analizată și au fost luate măsuri menite să le reducă, prin asigurarea unei stări tehnice corespunzătoare a autogunoierelor, și prin intervenția, punctuală, cu utilaje dotate cu echipamente de stropire cu apă și cloramină“, a declarat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.