Asteptata cu ceva emotie de catre vamesii si politistii de frontiera de la PCTF Portile de Fier I, noaptea dintre ani nu a fost cu nimic mai deosebita decit celelalte 364 de zile ale anului. Desi se asteptau la un aflux de romani catre tarile din spatiul Schengen, numai un singur turist a trecut prin punctul de frontiera, dupa miezul noptii, pe sensul de iesire din Romania.
Sefa punctului de control pentru trecerea frontierei de la Portile de Fier I, col. Tamara Tinta, de la Politia de Frontiera Mehedinti, a fost prezenta pentru a preintimpina orice probleme ce s-ar fi putut ivi, legate de trafic. Nu a fost insa cazul, doar o familie de romani, plecati in urma cu multi ani in Spania, trecind frontiera, in jurul orei 0.30, pe sensul de intoarcere in tara, pentru a petrece sarbatorile acasa. „Sintem din Strehaia si am venit sa facem Anul Nou acasa. Ne bucuram ca au fost eliminate vizele pentru noi, romanii, si acesta este un semn bun. Vom sta in Romania pina dupa sarbatori, iar apoi ne vom intoarce in Spania. Sarbatorile sint mult mai frumoase la noi, chiar daca spaniolii au mai multe lumini pe strazi“, a declarat Cristian P., primul roman care a intrat in tara pe la PF I, din spatiul Schengen, in noaptea de Revelion.
Toate informatiile pot fi obtinute la punctul de trecere a frontierei
Politistii de frontiera mehedinteni au fost instruiti asupra normelor care se vor aplica, de la inceputul acestui an, celor ce trec frontiera, Ministerul de Interne publicind un ghid de calatorie in acest sens. Ghidul cuprinde date legate de conditiile de calatorie, sumele si actele necesare, normele de conduita si legislative din statele europene. Totodata, sint incluse recomandari pentru cazurile de forta majora, precum si adrese si telefoane utile din tara si din strainatate. Incepind cu 1 ianuarie 2002, cetatenii romani posesori de pasapoarte valabile pot calatori fara vize in Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania si Suedia, pentru sejururi care nu depasesc 90 de zile pe durata unui semestru. Depasirea cu o singura zi a perioadei mentionate reprezinta sedere ilegala si poate atrage dupa sine interzicerea intrarii in spatiul Schengen pentru o perioada cuprinsa intre cinci si zece ani. Cetatenii romani au obligatia sa respecte legile aplicate in statele in care calatoresc. Autoritatile statelor europene cer ca pasaportul cetateanului roman sa fie valabil timp de sase luni de la data plecarii din tara, cu exceptia Danemarcei, unde termenul este de numai trei luni. Fiecare roman care pleaca in strainatate trebuie sa cunoasca nu doar adresa si telefonul ambasadei romane din statul respectiv, regulile aeroportuare si vamale si orarul mijloacelor de transport, ci si insemnele autoritatii, modul de utilizare a serviciilor publice, obiceiurile, modelul cultural, expresiile uzuale si limbajul gestual specific tarii de destinatie. In acest sens, ghidul contine o scurta prezentare a fiecarei tari din spatiul Schengen, incluzind datele geografice, clima, organizarea statala, limba si moneda oficiale ale fiecarei tari. Politistii de frontiera le recomanda romanilor care calatoresc in afara tarii sa aiba grija de actele si banii de care dispun si sa respecte interdictiile impuse in locurile in care se afla, dar si sa fie politicosi, sa foloseasca expresia „Va rog“ si sa zimbeasca tuturor celor carora le solicita ceva. Totodata, romanii trebuie sa se fereasca de persoanele suspecte sau de cele care le cer diferite servicii (pentru a nu fi implicati in afaceri ilegale sau in trafic de droguri) si sa pastreze curatenia stradala. In caz de forta majora, cetatenii romani trebuie sa apeleze fie la autoritatile statului in care se afla, fie la ambasada romana, coordonatele reprezentantelor diplomatice pe care Romania le are in tarile din spatiul Schengen fiind incluse in ghid. Potrivit politistilor de frontiera din Mehedinti, fiecare roman ce va trece pe la Portile de Fier I va primi un fluturas cu informatii si, la cerere, un ghid de calatorie.