2.9 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieDoi candidaţi eliminaţi de la prima probă a examenului

Doi candidaţi eliminaţi de la prima probă a examenului

O vară a fost prea puțin pentru candidații respinși la prima sesiune a bacalaureatului 2017 să se pregătească, astfel că, deși sute de absolvenți s-au înscris pentru susținerea probelor, un sfert au absentat.
Pentru susținerea primei probe a bacalaureatului de toamnă 2017, în județul Olt s-au înscris 487 de candidați. Dintre aceștia, în cele trei centre din județ s-au prezentat cu 110 mai puțini, prima zi de bacalaureat fiind marcată și de două eliminări. S-a întâmplat în centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Matei Basarab“ Caracal, absolvenții fiind surprinși că foloseau telefoanele mobile ca „surse de inspirație“.
Nici candidații prezenți nu au venit toți cu mari speranțe. A fost, pentru mulți, o simplă încercare. „Nu e prima dată când dau examenul. Am terminat acum patru ani, n-am luat, am plecat în străinătate și mi-am zis să mai încerc, dar s-au schimbat multe, e de învățat, nu merge. Dau din nou la anu’, dar trebuie să învăț“, a rostit în fugă o domnișoară, fiind printre primii candidați care au părăsit sala de examen la centrul de la Colegiul Economic „P.S. Aurelian“ Slatina.
Alți candidați au fost atât de surprinși de dificultatea subiectelor încât nici măcar nu și-au amintit câteva cerințe: „A fost cred că ceva… Cum era…? Nu-mi amintesc! În mare, n-am făcut nimic!“.
„N-au fost ușoare subiectele. În prima parte a picat poezie, nu-mi mai amintesc titlul și nici autorul, la a doua, textul argumentativ, … despre importanța toleranței în relația cu prietenii – asta chiar a fost ușor și frumos. Comentariul – de Liviu Rebreanu“, și-a amintit, în cele din urmă, o domnișoară.
„A fost acceptabil, nici foarte greu, nici foarte ușor. Liviu Rebreanu și Camil Petrescu au picat, nu mă așteptam. Cred că iau peste 6“, a spus un tânăr care are nevoie de o notă peste 5,20 pentru a promova examenul.
„Anul ăsta cred că o să plec și mă întorc anul viitor, să dau la facultate, la sport. Mama și tata sunt în Spania, plec și eu. Am fost, de altfel, am făcut acolo școala, m-am întors în clasa a X-a aici. Mi se pare mult mai ușor, sincer“, a continuat tânărul să povestească.
„A fost foarte bine. Îl dau acum pentru că nu m-am înscris în vară, din motive personale. Vreau să mă înscriu la o postliceală, la școala sanitară. Eu am terminat turism și alimentație publică“, a dezvăluit altă tânără, absolventă a Colegiului Economic. Reprezentanții școlilor postliceale îi pândesc la poarta școlii și le înmânează flyere de prezentare, asigurându-i că au o șansă mare și nici nu le trebuie diploma de bacalaureat.
Poveștile nu se termină aici. Elevii, cei mai mulți, nu știu clar de ce s-au prezentat. Mulți au mizat, pur și simplu, pe noroc. „Ne-a picat «Enigma Otiliei», iar textul argumentativ – despre cunoașterea limbii străine. Vreau să dau la facultate, la Litere, la fără frecvență, dar n-aș vrea să profesez, zic să fac ceva doar, să am o școală. Viitorul meu nu-i aici, am toată familia în străinătate, dar am început școala aici și-am zis să termin“, a spus o altă tânără.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS