4.2 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStudentii doljeni ignora creditele pentru investitii

Studentii doljeni ignora creditele pentru investitii

De patru ani, studentii beneficiaza de credite pentru investitii, acestea reprezentind 75% din valoarea investitiei. Pentru aceasta suma ei platesc o dobinda la jumatate fata de restul creditorilor. Cu toate acestea, studentii nu par interesati sa investeasca in Dolj. In ultimul an, pe adresa Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca nu a fost depusa nici macar o solicitare in acest sens.


Studentii din Dolj, si nu numai, care se gindesc sa-si deschida o afacere in domeniul productiei, prestarii de servicii sau turismului beneficiaza de credite avantajoase obtinute prin programele de creditare ale Bancii Nationale a României (BNR) si intermediate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM). Prin acest tip de credit, tinerii primesc imprumuturi pentru trei sferturi din valoarea totala a investitiei. „Se crediteaza 75% din valoarea investitiei, in limita a zece miliarde de lei vechi. Restul de 25% urmeaza, bineinteles, sa fie aportul propriu la investitie. In momentul depunerii dosarului de creditare, solicitantul creditului trebuie sa faca dovada ca investitia este rentabila, printr-un studiu de fezabilitate“, a declarat Catalin Dumitrescu, purtator de cuvint AJOFM Dolj. Un alt beneficiu al studentilor este acela ca dobinda pe care o platesc pentru acest tip de credit reprezinta un sfert din dobinda de referinta stabilita de BNR. Astfel, avind in vedere faptul ca dobinda practicata luna aceasta de BNR este de 8,5%, dobinda platita de studenti pentru un eventual credit este de 2,06% din valoarea acestuia.


Conditii de creditare


Studentii pot beneficia atit de credite pentru materii prime, a caror rambursare se face intr-un an, cit si de credite pentru investitii, a caror rambursare se face in trei ani. De retinut este faptul ca suma este direct proportionala cu numarul de locuri de munca nou infiintate, iar la fiecare 100 de milioane de lei vechi creditati, viitorul patron trebuie sa creeze cel putin un loc de munca. „Persoanele care doresc un astfel de credit trebuie totusi sa aiba o virsta care sa nu depaseasca 30 de ani si sa urmeze cursurile de zi la o institutie de invatamint superior, de stat sau particulara, acreditata in conditiile legii“, a afirmat Dumitrescu. O alta conditie impusa pentru obtinerea creditului este ca jumatate din locurile de munca nou-create sa fie ocupate de someri si sa fie mentinute cinci ani.


Creditele „ii lasa reci“ pe studenti


Existenta unei astfel de creditari dovedeste faptul ca statul este dispus sa intinda o mina de ajutor tinerilor cu initiativa. Investitia studentilor intr-o afacere proprie nu are o limita care sa-i constringa prea tare. Valoarea maxima a acestui tip de credit este de zece miliarde de lei vechi. Cu toate acestea, in cadrul programului de creditare 2004-2005, incheiat in luna iulie, in judetul Dolj, nu a fost inregistrata nici o solicitare pentru obtinerea unui credit cu dobinda avantajoasa, potrivit spuselor lui Catalin Dumitrescu. Fondurile pentru programul de creditare 2005-2006 au venit deja de doua saptamini. Cu toate acestea, initiativa tinerilor se lasa asteptata. Nici la nivel national situatia nu este cu mult diferita, daca luam in calcul faptul ca un singur student a hotarit sa beneficieze de pe urma facilitatilor acestui tip de credit si sa investeasca intr-o afacere proprie.


Studentii nu sint informati


Florin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din România, a declarat ca atit conditiile, cit si facilitatile de creditare pentru studenti sint stimulative. Cu toate acestea, studentii nu sint informati si nici constienti de beneficiile pe care le pot obtine de pe urma initiativei unei afaceri proprii sau/si in urma obtinerii unei astfel de creditari. „Degeaba sint creditele avantajoase daca nu sint cunoscute. Acest program de creditare pentru studenti nu a fost deloc mediatizat. Sper insa ca se va incepe un program guvernamental de promovare a acestui tip de creditare. Poate astfel va creste numarul celor care vor solicita reprezentantilor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca un astfel de credit“, a afirmat Florin Gust. Dupa 2000, guvernul a lansat o serie de programe prin care se incerca atragerea si implicarea tinerilor in domeniul economic. Conform Hotaririi de Guvern nr. 166/2003, studentii care doresc sa infiinteze o afacere proprie beneficiaza de anumite facilitati fiscale. Acestea sint scutite, de exemplu, de taxele si tarifele pentru operatiunile de inmatriculare efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului, de taxele si tarifele pentru autorizarea functionarii comerciantilor, solicitate la constituire, de cele pentru obtinerea de la administratia publica locala a autorizatiei de desfasurare a unor activitati economice in mod independent si multe altele. In plus, din 2001, la nivel national, exista programul de creditare prin BNR intermediat de AJOFM potrivit caruia agentii economici beneficiaza de credite pentru investitii si materii prime cu dobinda de 50% din cea practicata de BNR. Studentii au insa avantajul de a primi acelasi tip de credite, dar cu o dobinda de 25% din dobinda de referinta stabilita de BNR.


Catalin Dumitrescu, purtator de cuvint al AJOFM Dolj:


„Se crediteaza 75% din valoarea investitiei studentilor, in limita a zece miliarde de lei vechi, cu o dobinda de 25% din dobinda de referinta stabilita de BNR. Restul de bani urmeaza, bineinteles, sa fie aportul propriu la investitie. In momentul depunerii dosarului de creditare, solicitantul creditului trebuie sa faca dovada ca investitia este rentabila“.


Florin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din România:


„Atit conditiile, cit si facilitatile de creditare pentru studenti sint stimulative. Cu toate acestea, studentii nu sint informati. Degeaba sint bune daca nu sint cunoscute“.


Studentii chestionati cu privire la creditele pentru investitii au raspuns:


• „Eu nu stiu nimic de o astfel de creditare. Cred ca m-ar tenta sa investesc intr-o afacere a mea, mai ales in turism“, a afirmat o studenta la a doua facultate.


• „Am auzit ceva-ceva, dar am inteles ca programul asta de creditare nu e accesibil tuturor. Trebuie sa indeplinesti niste conditii, dar nu prea le stiu“.


• „Nu am auzit de asa ceva. Stiu ca studentii sint scutiti de anumite taxe daca-si deschid firma. Mai mult, nu am idee“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS