16.7 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMajoritatea cumparaturilor sint inca achitate in pesete in Spania

Majoritatea cumparaturilor sint inca achitate in pesete in Spania

Majoritatea cumparaturilor facute in magazinele mici din Spania au fost achitate in pesete, ieri-dimineata, dar moneda euro se va impune in urmatoarele zile, a declarat un purtator de cuvint al Confederatiei micilor comercianti. „Doua treimi dintre cumparaturi sint achitate in pesete, iar restul in euro“, a precizat Miguel Angel Fraile. „La inceputul diminetii, cumparaturile obisnuite – piine sau ziare – au fost platite in principal in pesetas“, a adaugat el.

Primele impresii transmise de comercianti indica faptul ca spaniolii sint pe cale sa renunte la sumele in pesete pe care le mai au inca in portofele. „Credem ca tendinta se va inversa in urmatoarele zile, iar euro se va impune in cele mai multe tranzactii“, a spus Miguel Angel Fraile, care a adaugat ca, ieri-dimineata, comerciantii dispuneau de suficienti euro pentru a da restul. Marile magazine s-au deschis la ora 9.00 GMT (11.00 ora Romaniei), dar inca nu au publicat estimari privind tranzactiile in euro.

Sucursalele bancilor din centrul Madridului au fost foarte solicitate ieri-dimineata, clientii trebuind sa astepte, in medie, 40 de minute pentru a schimba banii. In centrul orasului, sumele disponibile la bancomate au fost epuizate destul de devreme in cursul diminetii. Conform cifrelor furnizate marti seara de Banca Spaniei, in prima zi au fost puse in circulatie 75 de milioane de euro. Peste 900 de sucursale bancare si case de schimb au fost deschise marti timp de trei ore, iar 85 – 90 la suta dintre bancomate au fost incarcate cu euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS