Primarul comunei Rusanesti – Olt, Iulian Chirea, si afaceristul Marin Cocosila au ajuns la cutite din cauza activelor fostului AGROMEC din localitate, care au fost scoase la licitatie in urma declansarii procedurii de faliment. Firma controlata de primar, SC ALX-ROM SRL, si cea a lui Cocosila, SC SUPER CRAFT SRL, au concurat pentru cumpararea SC AGROMEC SA Rusanesti, cea mai mare parte a activelor, 80%, ajungind in cele din urma in proprietatea lui Cocosila. Toata povestea a iesit la iveala atunci cind Cocosila i-a facut dosar penal primarului. In contrapartida, edilul-sef al comunei a facut o sesizare la PNA impotriva lichidatorului judiciar Vasilica Berescu, considerind ca acesta a favorizat SC SUPER CRAFT SRL pentru cumpararea activelor SC AGROMEC SA Rusanesti.
Totul a plecat de la citeva active apartinind fostului SC AGROMEC SA Rusanesti din judetul Olt, care sint disputate in instanta de un afacerist local si primaria comunei. Concret, este vorba despre un teren de 609 metri patrati, pe care se afla citeva magazii, o cladire a unui fost grup electrogen si un WC, pe care SC SUPER CRAFT SRL Caracal, societate la care unic asociat este Marin Cocosila, sustine ca le-a cumparat in urma unei negocieri directe, de la AGROMEC Rusanesti. Aceleasi cladiri sint revendicate si de Consiliul Local Rusanesti, care le-ar fi preluat de la fostul proprietar al AGROMEC Rusanesti, in contul unor debite pe care acesta le-ar fi acumulat de-a lungul anilor catre bugetul local.
Dosar penal pe numele primarului Chirea
Scandalul a pornit de la unul dintre activele disputate, si anume magazia in care Scoala generala nr.1 din localitate isi depozita lemnele si carbunii pentru incalzirea pe timp de iarna. Pentru ca intrarea in magazie se facea pe proprietatea lui Marin Cocosila, primarul comunei Rusanesti, Iulian Chirea, a dispus spargerea zidului magaziei prin curtea scolii, pentru acces. Incidentul s-a lasat cu o plingere penala pentru distrugere, pe care afaceristul Cocosila i-a facut-o primarului Chirea si vicelui Adrian Defta. „In dimineata zilei de 9 septembrie, am ajuns la AGROMEC, iar fiul meu mi-a spus ca se aud zgomote in magazie. M-am trezit ca trei indivizi spargeau zidul dinspre curtea scolii. Doi au plecat, unul a ripostat. Mi-a adresat cuvinte urite, eu l-am imbrincit si l-am scos afara. Cei trei au zis ca sint trimisi de primar sa demoleze peretele ca sa faca o cale directa de acces dinspre curtea scolii, ca sa depoziteze acolo lemne si carbuni pentru iarna“, a declarat Marin Cocosila, care a formulat plingerea la adresa primarului sefului postului de politie din localitate, Vasile Bazdavan. La rindul sau, Bazdavan a pasat cazul spre Politia Corabia, motivind ca a avut destule probleme cu primarul, in timpul procesului de partaj pe care Chirea il are cu sotia.
Cladiri inexistente in acte, disputate in instanta
Politistul Bazdavan a furnizat citeva amanunte in legatura cu acest caz. Procesul dintre primaria si afaceristul Cocosila, pe activele AGROMEC Rusanesti, a ajuns pe rolul Curtii de Apel Craiova, care urmeaza sa stabileasca cine are dreptate. Totusi, situatia cladirilor disputate este destul de incurcata. La rindul sau, primarul Chirea sustine ca imobilele apartin consiliului local, aducind in sprijinul afirmatiilor un proces-verbal de compensare incheiat intre primarie si fostul proprietar al AGROMEC, Marin Manea, in contul unei datorii de circa 75 de milioane de lei, pe care acesta o avea catre administratia locala. Cu toate ca bunurile au fost expertizate, evaluate si preluate prin protocol, nu exista un act notarial prin care acestea au trecut in patrimoniul primariei si apoi predate si incluse in inventarul scolii.
„N-am facut act notarial, pentru ca imobilele respective nu aveau autorizatie de construire.
Pe deasupra, constructiile nici nu aveau cum sa fie vindute, nefiind incluse in inventarul SC AGROMEC SA Rusanesti. Ele nu exista in acte, desi in realitate se afla acolo. Noi le-am preluat prin protocol, tot avem ceva acte, dar Cocosila nu are nimic“, a motivat primarul Chirea. Mai mult, edilul-sef al localitatii a sesizat Curtea de Apel Craiova cum ca bunurile pe care afaceristul Cocosila sustine ca le-a cumparat nu erau trecute in inventar, conform caietului de sarcini de la licitatie. „El a cumparat terenurile, nu si cladirile de pe ele“, a concluzionat Iulian Chirea.
Interese de afaceri
Din aproape in aproape, primarul Iulian Chirea a recunoscut ca Marin Cocosila este un afacerist incomod, care a preluat cam 80% din activele SC AGROMEC Rusanesti (hale, dependinte, terenuri), pe care chiar edilul-sef al comunei incercase sa le achizitioneze prin firma ALX – ROM SRL. La aceasta firma, primarul sustine ca este asociat cu 3%, alaturi de fiul sau Liviu, de 24 de ani. „Am depus o oferta de un miliard de lei pentru a achizitiona toate activele, dar mi-a fost respinsa de catre lichidatorul judiciar Vasilica Berescu, pe motiv ca nu am depus scrisoarea de garantie bancara pentru a fi primit la licitatie. Am avut bani, dar cash“, a afirmat primarul Chirea. In 1999, Chirea a achizitionat prin SC CHIREA SRL (devenita ulterior SC AGRO CHIREA SRL – unde are 16% alaturi de copii) o intreaga divizie din cele cinci in care s-a spart fostul mare AGROMEC din localitate. Activele pe care Chirea incercase fara succes sa le cumpere la licitatia din ianuarie 2005 au ajuns in cele din urma in proprietatea SC SUPER CRAFT SRL, cu care s-a negociat direct, din cauza lipsei de ofertanti.
Vinzarea activelor AGROMEC Rusanesti, sesizata la PNA
Primarul Chirea nu e multumit de rezultat si sustine ca lichidatorul Berescu a favorizat firma patronata de Cocosila. „A prejudiciat statul cu circa 1,5 miliarde de lei. A oferit spre inchiriere o parte din imobile, situate la strada, in care i-a permis sa investeasca. Prin aceasta, alti investitori nu au mai venit“, a afirmat Chirea. Mai mult decit atit, primarul impreuna cu vicele Adrian Defta au facut o plingere catre Parchetul National Anticoruptie (PNA) impotriva lichidatorului Berescu. „La prima licitatie publica nu s-a prezentat nimeni, a doua oara, cind s-a incercat o vinzare directa, iarasi nu s-a prezentat nimeni. Apoi am luat masura parcelarii zonei, masura pe care au aprobat-o creditorii si judecatorul sindic. Era normal ca eu sa accept cel mai bun pret care mi se oferea, iar Marin Cocosila a fost singurul ofertant. Cred ca domnul primar ar fi dorit sa cumpere aceste active. Firma fiului sau, SC ALX-ROM SRL, a facut o oferta de 400 de milioane, dar, pentru ca se facea o negociere directa, era nevoie de o scrisoare de garantie bancara pe care nu au adus-o si, astfel, au iesit din cursa achizitionarii AGROMEC. La inceput, Cocosila a avut o suprafata inchiriata contra unei sume de doar un milion de lei pentru ca era nevoie de cineva care sa pazeasca zona de oamenii primarului si de copiii fostului proprietar. Cocosila avea dreptul sa faca tot ce doreste. In ceea ce priveste problema magaziei si a WC-ului, eu am vindut terenul, nu si ce era pe el. Eu nici nu am evaluat acele cladiri si nici nu am luat bani pe ele. Restul nu ma intereseaza. Stiu ca primaria nici nu a putut demonstra ca este proprietara acestor imobile, in schimb eu pot sustine cu inscrisuri tot ceea ce spun“, a spus Berescu.
„Pe 1 octombrie 2004, cu trei luni inainte de licitatie, lichidatorul i-a inchiriat suprafata de 1.848 de metri patrati. Prin contract ii da dreptul sa construiasca un depozit cu fundatia de ciment si scheletul din cherestea in fata unei hale de productie, chiar la mai putin de un metru de aceasta. In ianuarie 2005, judecatorul sindic a hotarit parcelarea terenului cu cladiri a SC AGROMEC SA, care s-a facut in asa fel incit caile de acces si fatada societatii sa fie cumparate de SC SUPER CRAFT SRL, acolo unde se facuse constructia. Terenul a fost cumparat bucata cu bucata, inclusiv intrarea principala, urmarindu-se cumpararea halelor de productie la un pret cit mai scazut, de catre aceeasi societate“, se scrie in sesizarea pe care Chirea si Defta au facut-o catre PNA, pe 9 august. Totusi, pina ieri nimeni din conducerea Serviciului Teritorial PNA Craiova nu confirmase ca ar fi primit sesizarea cu pricina.,
Primar multimiliardar cu masini de lux si afaceri in agricultura
Primarul Iulian Chirea nu este un slujbas care traieste din indemnizatia de edil-sef al localitatii Rusanesti. Conform ultimei declaratii de avere care apare pe site-ul Consiliului Judetean (CJ) Olt, depusa in aprilie 2004, inainte sa candideze din nou la functia de primar, Chirea are o avere deloc de neglijat: 13 hectare de teren agricol dobindite in 2003, doua apartamente cumparate in 1991 si 2003, o casa de locuit de 200 de metri patrati, dobindita in 2002, un spatiu comercial de 200 de metri patrati – din 1994 si trei masini – un Ford din 2001, un Mercedes din 2000 si o raba din 1999. De asemenea, era asociat unic la SC ALX-ROM SRL si SC AGRO-CHIREA SRL. Primarul a declarat ca ulterior a pastrat o mica parte din partile sociale de la cele doua societati, pe care le-a incredintat copiilor. In afara declaratiei de avere, Iulian Chirea da citeva amanunte in legatura cu averea sa si a familiei. „Am 50 de angajati, detin utilaje agricole, o moara, o brutarie, o ferma legumicola si animale. Estimez averea la zece miliarde de lei“, a declarat Chirea.
Lichidatorul Berescu:
„Eu am vindut doar terenul. Restul nu ma intereseaza. Toate aceste afirmatii aduse la adresa mea sint idioate. Activele au fost vindute la un pret mic pentru ca s-a incercat de mai multe ori vinzarea lor.“
Primarul Chirea:
„Am depus o oferta de un miliard de lei pentru a achizitiona toate activele, dar mi-a fost respinsa de catre lichidatorul judiciar Vasilica Berescu, pe motiv ca nu am depus scrisoarea de garantie bancara pentru a fi primit la licitatie. Am avut bani, dar cash“.