O anchetă a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Copilului Gorj este în desfăşurare la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, a anunţat şi că o comisie din instituţia respectivă verifică situaţia celor trei minore rămase gravide anul trecut şi duse la spital să facă întrerupere de sarcină, fără să fi existat acordul tutorelui legal. Este vorba de conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, prin directorul Dumitru Cotruna. În urma controlului, va fi întocmit un raport de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Copilului. Dacă aspectele sesizate se vor confirma, Cosmin Popescu susţine că raportul va fi înaintat organelor competente să aplice sancţiuni şi chiar organelor de cercetare penală. „Este în derulare un control la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, care vizează situaţia celor trei minore. Se fac verificări şi aşteptăm şi noi să vedem cum va arăta raportul. În funcţie de concluzii, vor face şi noi demersuri mai departe, inclusiv de a trimite raportul la organele care pot aplica sancţiuni“, a spus Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Cotruna, tras pe linie moartă
Între timp, Dumitru Cotruna, şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, a fost tras pe dreapta de la cârma instituţiei. Cotruna a depus o cerere de transfer pe un post de execuţie şi nu va mai conduce Direcţia, după ce consilierii judeţeni i-au aprobat la sfârşitul săptămânii trecute solicitarea. Dumitru Cotruna a intrat în vizorul unei comisii interne de anchetă din cadrul Consiliului Judeţean Gorj, pentru mai multe nereguli. Aleşii nu au mai primit la finalul săptămânii trecute raportul ultimei Comisii de anchetă de la DGASPC Gorj, aşa cum se anunţase iniţial. Plecarea lui Dumitru Cotruna de la conducerea instituţiei a dat totul peste cap. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, anunţase că raportul va fi gata pe 25 august, însă documentul nu s-a aflat la mapele aleşilor judeţeni care au participat la şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean. Comisia a verificat anumite sesizări care vizau situaţia mai multor angajaţi cu funcţii de conducere din DGASPC Gorj care sunt membri în organizaţii nonguvernamentale cu acelaşi obiect de activitate. Denisa Suţă, consilier judeţean liberal, a fost cea care a solicitat verificări.
Le ia apărarea
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Cosmin Popescu, a declarat că nu i-a parvenit raportul Comisiei interne de anchetă și că abia la finalul săptămânii trecute i-a fost prezentată o situaţie. Acesta este de părere însă că funcţionarii DGASPC nu s-au aflat în conflict de interese prin prezenţa în asociaţia respectivă, însă Agenţia Naţională de Integritate ar putea lămuri aspectele sesizate. În plus, angajaţii respectivi ar fi donat sumele primite pentru prestaţiile la fundaţie. „Şi Agenţia Naţională de Integritate ar efectua un control, din câte s-a spus. Nu ştiu mai multe. Cert este că, din punctul nostru de vedere, funcţionarii respectivi nu au fost în conflict de interese şi au donat toate sumele pe care le-au primit pentru activitatea la asociaţia respectivă. Sunt activităţi prin care se vine în sprijinul persoanelor defavorizare, acţiuni care au un caracter umanitar, şi nu a dorit nimeni să profite financiar de pe urma acestor lucruri. Se vor face toate verificările şi se va decide cum stau lucrurile“, a spus Cosmin Popescu, preşedintele CJ Gorj.