1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNumăr record de incendii la vegetaţie uscată

Număr record de incendii la vegetaţie uscată

Aproape că nu a fost zi în perioada martie – august 2017 în care pompierii gorjeni să nu fi participat la stingerea unui incendiu la vegetaţie uscată. În cursul anului 2017, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Gorj, independent sau în cooperare cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă locale, au intervenit pentru localizarea şi lichidarea a 489 incendii de vegetaţie uscată. Nu de puţine ori intervenţiile pompierilor au fost foarte dificile din cauza a diverşi factori, în principal zonele greu accesibile pentru a interveni cu autospecialele din dotare, precum şi intensitatea vântului care influenţa propagarea incendiilor cu rapiditate. Cele mai multe astfel de incendii survin în urma dorinţei cetăţenilor de a igieniza terenurile şi de a le pregăti pentru lucrările agricole. Intervenţia specializată pentru stingerea acestor arderi necesită utilizarea unui volum apreciabil de resurse, costurile acestor intervenţii fiind semnificative.

Dezastru la Tismana şi Peştişani

Cele mai recente situaţii în care incendiile de vegetaţie uscată au produs pagube semnificative, intervenţia promptă a pompierilor militari făcând ca acestea să nu se transforme în adevărate dezastre pentru viaţa şi bunurile cetăţenilor,  au avut loc în datele de 19 august 2017, în localităţie Tismana şi Pestisani, satele Vîlcele şi Boroşteni, precum şi în data de 23 august 2017 în localitatea Ciuperceni. În data de 19 august 2017, ISU Gorj a fost solicitat să intervină la un incendiu de vegetaţie uscată produs pe raza localităţii Peştişani. Incendiul s-a produs într-o perioadă în care vîntul sufla cu intensitate, în scurt timp propagându-se pe o suprafaţă foarte mare, ajungând să se extindă şi pe raza localităţii Tismana, existând pericolul de propagare atât la construcţiile din apropiere, cât şi la pădure. La faţa locului au fost mobilizate două echipaje de stingere din cadrul Gărzii de Intervenţie Tismana şi un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu-Jiu, precum şi  Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă constituit la nivelul primăriei Peştişani. Aproximativ patru ore a durat lupta cu flăcările. Intervenţia pompierilor a fost una foarte dificilă având în vedere suprafaţa foarte mare incendiată. Au ars aproximativ 140 ha de vegetaţie uscată şi mărăciniş, cauza probabilă fiind “focul deschis”.

Permis de lucru cu focul de la primărie

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente nedorite, pompierii atenţionează atât cetăţenii, cât şi instituţiile şi operatorii economici asupra obligativităţii respectării prevederilor legislative în vigoare. În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente: accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi un permis de lucru cu focul. Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin, grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. Amenzile ajung până la 2.500 de lei, în cazul nerespectării regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS