1.8 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiAdrian Prisnel: Legile Justiției - PSD pregătește o lovitură împotriva statului de drept

Adrian Prisnel: Legile Justiției – PSD pregătește o lovitură împotriva statului de drept

Pachetul de legi privind justiția este o amenințare directă la adresa indepedenței judecătorilor și procurorilor transpusă în texte legale, mai nociv decât OUG 13 și Marțea Neagră la un loc. E o lovitură împotriva statului de drept, dată de Liviu Dragnea, Tudorel Toader și clica lor.
USR se va coaliza cu toate forțele reformiste din societate împotriva înrobirii politice a Justiției. Lupta va fi grea: PSD are majoritatea parlamentară, a supus Curtea Constituțională și lucrează la subordonarea politică a Consiliului Superior al Magistraturii. Noi avem doar determinarea de a trăi într-o țară în care legile sunt respectate, iar procurorii și judecătorii îndreaptă nedreptățile.
Ei vor banii noștri, noi vrem dreptate și o țară ca afară.
Aș vrea să explic de ce sunt maligne modificările propuse de Tudorel Toader.
În primul rând pentru că ministrul justiției, un politician, va avea un rol de jucător în sistemul de justiție, ceea ce reprezintă o încălcare a separației puterilor și moartea statului de drept.
Ministrul Justiției va propune șefii parchetelor, adjuncții lor și șefii de direcții, iar Consiliul Superior al Magistraturii, prin secția procurori, și nu președintele României îi va numi, având dreptul să refuze o singură dată propunerile ministrului!
Ce înseamnă asta? Să presupunem că Tudorel Toader va dori să numească șef la DNA un procuror controlat, care nici nu îndeplinește criteriile profesionale sau de moralitate. Un fel de Ioan Amarie, primul șef al PNA din vremea lui Adrian Năstase. Secția procurori a CSM va avea dreptul să-l refuze o dată. Iar ministrul justiției poate să-l propună și a doua oară și așa un Ion Amarie îi va lua locul Codruței Kovesi.
Iar acest Amarie va putea să infirme soluțiile procurorilor de caz. Dacă vreun procuror mai breaz începe urmărirea penală a lui Liviu Dragnea pentru porci sau cocotieri, Amarie poate să infirme această decizie.
De ce era bine ca președintele României și nu CSM să facă numirile? Pentru că preşedintele reprezintă statul român. Membrii CSM trebuie să fie validați de majoritatea politică din Senatul României, care are și dreptul să numească doi membri din partea societății civile.
CSM este vulnerabil la politizare și vom vedea acest lucru chiar săptămâna viitoare, când PSD își va numi în CSM favoriții din societatea civilă, cum ar fi Victor Alistar, un politruc cu scandaluri de corupție în spate și vânător de funcții. În plus, PSD și-a creat un instrument de presiune și asupra CSM: un membru al CSM poate fi revocat dacă afectează
prestigiul justiției, un concept atât de vag că poate însemna orice.
Ministrul Justiției va avea două pârghii importante de control al judecătorilor și procurorilor.
1. Inspecția Judiciară, care trece de la CSM la Ministerul Justiției. Prin aceasta, ministrul Justiției va putea să trimită controale peste procurorii și judecătorii care instrumentează dosarele lui Liviu Dragnea. Iar proiectul spune că ministrul Justiției poate să ceară ORICE verificare. Pentru a clarifica ce înseamnă asta, vin cu un exemplu din trecut. În 2012, Titus Corlățean a sesizat Inspecția Judiciară în privința judecătorilor ce urmau să pronunțe o sentință într-unul din dosarele lui Adrian Năstase. În urma scandalului public, sesizarea a fost retrasă.
2. A doua pârghie este propunerea șefului direcției din cadrul Parchetului General care va ancheta procurori și judecători, un fel de tribunal special, ca pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Să luăm din nou exemplul nostru, Amarie. Ministrul Justiției îl propune pe Amarie, iar secția procurori a CSM, deja controlată politic de PSD, cum am arătat mai sus, îl numește. Xulescu, prieten anonim al PSD, depune la acest Parchet special o plângere penală, cu un motiv fantezist, împotriva lui Kovesi, cum că a fraudat alegerile din 2009. Parchetul special deschide imediat o cercetare penală.
Care vor fi consecințele concrete? Liviu Dragnea și urmașii își vor numi procurori supuși la șefia Parchetului General, DNA și DIICOT, ministrul Justiției va exercita presiuni asupra procurorilor și judecătorilor independenți prin Inspecția Judiciară și prin șeful Parchetului special pentru magistrați, de promovări vor beneficia magistrații vechi, care știu bine ce înseamnă să nu te supui, pentru că au mai trăit astfel de vremuri, iar ei îi vor evalua pe ceilalți.
Obiectivul lui Liviu Dragnea și al clicii lui este să redevină intangibili, să scape de dosare și închisoare, să fure bani publici fără să fie trași la răspundere.
Dacă lovitura împotriva statului de drept va reuși, peste Justiție se va așterne liniștea lui Ion Iliescu. Și atunci copiii noștri își vor căuta o țară, afară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS