3.6 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSe caută alt teren pentru Spitalul Regional Craiova

Se caută alt teren pentru Spitalul Regional Craiova

Terenul de 9,7 hectare unde se stabilise amplasarea Spitalului Regional Craiova și pentru care se eliberase în primăvară un Certificat de Urbanism (Foto: arhiva GdS)
Terenul de 9,7 hectare unde se stabilise amplasarea Spitalului Regional Craiova și pentru care se eliberase în primăvară un Certificat de Urbanism (Foto: arhiva GdS)

Doar ce s-a uscat cerneala pe Certificatul de Urbanism emis de Primăria Craiova, care consfințea amplasamentul Spitalului Regional care ar urma să se construiască în Bănie cu sprijin de la Uniunea Europeană, că situația privind terenul pare să ia altă turnură. Surse apropiate proiectului au dezvăluit faptul că cele aproape zece hectare de teren de pe Centura de Nord a Craiovei, care au trecut în noiembrie 2016, prin hotărâre de guvern, din proprietatea Ministerului Apărării Naționale (MApN) în administrarea Ministerului Sănătății tocmai pentru demararea acestui obiectiv, nu ar mai fi luate în calcul. Autoritățile ar fi nevoite acum să găsească alt teren pentru spitalul regional, în condițiile în care pentru cel actual au existat lungi căutări, amplasamentul primind apoi girul mai multor comisii implicate în acest proiect. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat, ieri, că pentru spitalul regional ar fi nevoie de 18-20 hectare de teren.

Proiectul privind realizarea unui spital regional la Craiova, care făcuse un pas înainte în noiembrie anul trecut prin stabilirea amplasamentului și continuase în primăvară, când Ministerul Sănătății (MS) obținuse de la primărie un Certificat de Urbanism pentru elaborarea PUZ-ului și obținerea avizelor necesare construirii, ar putea începe din nou de la zero. Surse din MS susțin că terenul obținut de la Ministerul Apărării Naționale, situat pe Centura de Nord a orașului, la intersecția cu drumul spre Ghercești și strada Teilor din Craiova, nu ar mai fi de actualitate și că se va căuta altul pentru construirea spitalului. „Ministerul Sănătății vrea să renunțe la terenul obținut la Craiova pentru spitalul regional și se caută deja alte variante de amplasament“, este informația confirmată de alte două surse implicate în acest proiect.
Decizia ministerului dă peste cap tot ceea ce s-a realizat până acum la Craiova în legătură cu acest spital, pentru că proiectul s-ar întoarce la stadiul din vara anului trecut. Atunci, Uniunea Europeană, care prevăzuse în primăvara lui 2016 alocarea sumei de 150 de milioane de euro pentru construirea a trei spitale regionale la Craiova, Iași și Cluj-Napoca, urechea autoritățile din cele trei orașe pentru că nu stabilesc odată amplasamentul, condiția necesară primirii banilor. Craiova a fost primul municipiu din cele trei care a găsit un teren pentru spital, după alte două încercări eșuate din cauza imposibilității construirii în acele zone.
Terenul de 9,7 hectare de pe Centura de Nord a fost considerat cea mai bună variantă la acea vreme și chiar a primit în primăvara acestui an girul unei comisii formate din reprezentanți ai Ministerului Sănătăţii și Băncii Europene de Investiţii. După care Consiliul Județean (CJ) Dolj a convocat toți furnizorii de utilități, care, de asemenea, au promis că se vor implica în acest proiect fără nici un fel de rezerve. Singura problemă era cu un stâlp CEZ care trebuia mutat de pe teren, dar și acest aspect s-a spus că se va putea rezolva. A urmat Certificatul de Urbanism, act obținut la solicitarea secretarului de stat în MS, Cristian Grasu, pentru „construire Spital Regional de Urgență Craiova și introducere în intravilan“, care atesta și adresa unde va figura spitalul: strada Teilor, nr. 119. „Spitalul regional este o chestiune care se conturează. Cei de la Ministerul Sănătății lucrează la acest proiect, sunt oameni care se ocupă numai de spitalul regional, dar este un proces de durată, foarte dificil (…) Spitalul nu cred că va fi gata mai devreme de 2022 – 2023, dar și cei din comisie au spus, după ce au văzut terenul, că un spital se construiește într-un timp foarte lung“, spunea, în vară, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj.

De ce s-a sucit Ministerul Sănătății?

Ce s-a întâmplat din primăvară, când terenul de pe Centura de Nord corespundea tuturor cerințelor, și până acum, când se caută altă variantă de teren pentru spitalul regional, rămâne un mister. GdS a solicitat un punct de vedere oficial de la Ministerul Sănătății în legătură cu acest aspect, dar nu a primit încă un răspuns. Surse din MS spun că de vină ar fi o conductă de petrol care nu ar putea fi mutată din acea zonă, dar și faptul că terenul ar fi prea mic și că ar mai fi nevoie de exproprieri. De exproprieri și de o suprafață de teren în plus care să se poată lua tot de la MApN, dar de pe partea cealaltă a centurii, pomenea, la un moment dat, și Ion Prioteasa, dar nici vorbă de vreo conductă. În plus, arhitectul ceruse și amenajarea unui sens giratoriu la intersecția străzii Teilor cu Centura de Nord și drumul spre Ghercești, ca parte a proiectului, sens care a și fost construit, astfel că decizia de schimbare a amplasametului devine și mai ciudată.
GdS a întrebat și Ministerul Apărării Naționale dacă a primit vreo informare cu privire la renunțarea la terenul respectiv sau dacă au fost solicitate și alte suprafețe de teren de la Armată pentru spitalul regional, dar încă nu am primit un răspuns. Punctul de vedere al celor două ministere ar putea clarifica până la urmă lucrurile, ele urmând să fie prezentate în momentul în care le vom primi. Oricum, dacă MS va opta pentru alt teren, proiectul Spitalului Regional Craiova va face un pas înapoi, pentru că va trebui reluate toate procedurile.

Intră în joc și Ministerul Justiției?

De altfel, se pare că autoritățile locale, vizate de intenția Ministerului Sănătății, au și început să caute alte variante de teren care, de data aceasta, să fie pe asentimentul tuturor (nici pentru cel actual nu au existat obiecții până acum). Surse implicate în proiect au dezvăluit că în calcul s-ar lua și un teren din zona Șimnic, dar aparținând municipiului Craiova (o altă condiție impusă de UE pentru acordarea sprijinului de 50 de milioane de euro), dar ar fi și varianta unei suprafețe generoase de teren de câteva zeci de hectare, spre Cârcea. Suprafața respectivă, situată pe DN 6 Craiova – Caracal – Alexandria, în zona Penitenciarului Pelendava, ar aparține însă Ministerului Justiției, ceea ce ar însemna că ar fi nevoie de altă hotărâre de guvern pentru a trece terenul în administrarea MS, care se ocupă de proiectul cu spitalele regionale. GdS așteaptă un răspuns și de la Ministerul Justiției în legătură cu această posibilitate de cedare a unui teren pentru construirea spitalului.
Indiferent unde va fi Spitalul Regional Craiova, marea problemă a ministerului și autorităților pentru realizarea lui va fi găsirea fondurilor necesare. Până în prezent, sigure ar fi doar o sută de milioane de euro, cele 50 de milioane de la UE și alte 50 de milioane de euro de la bugetul de stat. Costul real îl va stabili însă studiul de fezabilitate, care se face de către o firmă din Austria. Costul se pare însă că va depăși suma de 200 de milioane de euro, ceea ce ar însemna că pentru restul de bani să se identifice alte surse de finanțare. O comisie formată din reprezentanți ai Ministerului Sănătății și proiectanți străini ar urma să sosească zilele acestea la Craiova, tocmai pentru a vedea ce alte variante de teren ar fi disponibile și s-ar preta, în viziunea lor, pentru construirea spitalului regional.
Informația că MS caută teren pentru noul spital a fost confirmată, ieri, și de președintele PSD, Liviu Dragnea. Prezent la Craiova, acesta a afirmat că e nevoie de 18-20 hectare de teren pentru spitalul regional, cele zece actuale nefiind suficiente, și a dat drept coordonate ale noii suprafețe tot Centura de Nord și sensul giratoriu de la intersecția cu drumul spre Ghercești.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS